Rampula zpět aneb Městský soud zasahuje

Považoval jsem za velké a nečekané vítězství, když byl vrchní státní zástupce Rampula odvolán. V našem současném systému trestního řízení (který je podle mne neslučitelný s ideou právního státu) je to právě vrchní státní zástupce, kdo nese odpovědnost za výsledky všech jemu podřízených státních zastupitelství, a to jsou v tomto případě všechna státní zastupitelství v Čechách a zejména tedy i to pražské. Nulové výsledky v oblasti stíhání korupce a významné hospodářské kriminality tak samy o sobě dokazují, že Rampula nedělá svou práci dobře. Alespoň tedy tu práci, kterou podle zákona dělat má, tj. zajišťovat, aby se trestné činy stíhaly.

Jsem proto velmi smutný z toho, že Městský soud rozhodnutí o jeho odvolání zrušil. Doufám, že celý rozsudek Ministerstvo neprodleně uveřejní (dosud tak bohužel neučinilo): veřejnost má právo znát důvody, které Městský soud k tomuto rozhodnutí vedly.

Chci zároveň doufat, že Městský soud v této věci rozhodoval nezaujatě a bez ohledu na politické tlaky. Chci doufat, že při přijímání tohoto rozhodnutí nehrál žádnou roli fakt, že předseda tohoto soudu aspiruje na funkci soudce Ústavního soudu a že se prezident, který jej může do této funkce navrhnout, netají svými sympatiemi k Věcem veřejným, které se zase pro změnu netají svým nesouhlasem s Rampulovým odvoláním.

Jak jsem řekl, věcně nepovažuji rozhodnutí Městského soudu za správné v tom směru, že jsem přesvědčen, že Rampula měl být odvolán. Nevím ovšem, nakolik bylo či nebylo toto rozhodnutí správné z hlediska práva: na to bych musel znát jeho odůvodnění, abych věděl, co vlastně soud ministerstvu vytknul a jaké vady v jeho rozhodnutí shledal. Proto vyzývám Ministerstvo, aby rozhodnutí uveřejnilo.

Celá věc má ovšem ještě jednu rovinu, a to rovinu časovou. Ministerstvo může rozhodnutí Městského soudu napadnout kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu, který se s názorem Městského soudu nemusí ztotožnit a může jeho rozhodnutí zrušit. V mezidobí se ovšem může Rampula vrátit do funkce, neboť rozhodnutí Městského soudu je pravomocné. Je dosti pravděpodobné, že tohoto mezičasu využije k tomu, aby zastavil procesy, které na Vrchním státním zastupitelství zahájil Stanislav Mečl, neboť tu šlo vlastně o prověrku Rampulovy činnosti.

Nejvyšší správní soud by mohl tento výsledek odvrátit, pokud by vyhověl anoncovanému návrhu Ministerstva na odložení účinnosti rozhodnutí Městského soudu. Kéž to udělá a kéž to udělá dříve, než bude pozdě.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Robert Pelikán | středa 22.2.2012 10:24 | karma článku: 33,62 | přečteno: 2513x
  • Další články autora

Robert Pelikán

O kšeftech a úplatcích

20.6.2013 v 8:18 | Karma: 39,39

Robert Pelikán

Obžaloba na Randáka?

21.3.2013 v 12:44 | Karma: 36,85