Mosty a tunely, které mohou spadnout. Zajímá to někoho?

Bez velkého zájmu médií proběhlo uveřejnění zprávy o „Kontrole kvality a způsobu provádění přejímek staveb pozemních komunikací“, kterou si nechal vypracovat NERV. Její závěry jsou přitom zcela alarmující: silniční stavby, včetně mostů a tunelů, v podstatě nikdo nekontroluje. A tak se při nich mimo jiné používají padělky certifikovaných výrobků, od betonářské oceli po svodidla.

Publikovaná zpráva (dostupná zde: http://www.vlada.cz/assets/ppov/ekonomicka-rada/aktualne/8NERV_PavelKohout_RozborozvaZpravaMottMacD_2.pdf ) obsahuje jen závěry. Konkrétní příklady k nim byly uvedeny v nepublikované příloze. Lidé, kteří měli možnost se s touto nepublikovanou přílohou seznámit, mne ujišťovali, že se jim dělalo mdlo.

Je-li tato zpráva pravdivá, je to šokující.  Znamená to, že ti, kdo rozkrádají veřejné prostředky, se ve své chamtivosti nezastaví před ničím. Že jsou ochotni riskovat lidské životy. Že tragédie ve Studénce, při které zahynulo 9 lidí a dalších 90 bylo zraněno, nebyla náhoda. Že se může kdykoliv opakovat.

Nepřekvapuje mne, že tato zpráva nechala chladnými orgány činné v trestním řízení, ačkoliv její závěry vyvolávají vážné podezření z masivního páchání trestného činu obecného ohrožení. Zpráva poukazuje na systémové pochybení a orgány činné v trestním řízení by se tak musely zabývat těmi, kdo ten systém vytvářejí a kontrolují. A to je v tomto státě dnes nepředstavitelné.

Překvapuje mne ale, že tato zpráva nezaujala naše novináře. Jak to, že se neptají po podrobnostech? Jak to, že nezkoumají rozsah problému? Jak to, že se nesnaží zjistit, kdo je za to odpovědný a co z toho má? Co jiného by mělo být tématem na první stránky novin, než to, že mosty, po kterých denně jezdíme, mohou spadnout? Není to důležitější než výčet hříchů a hříšků Víta Bárty, který v té době ty noviny téměř bezezbytku plnil?

Ale překvapuje mne to opravdu? V závěru zprávy se píše: „Z uvedených příkladů vyplývá, že činnost státu, zejména jeho řídící a kontrolní mechanismy jsou paralyzovány. Stát nemá u zhotovitelů staveb autoritu. Pozitivním směrem vývoje je výměna ředitelů správ ŘSD ČR a přerušení funkčních vazeb. Je však třeba v nápravných opatřeních pokračovat.“ Ten „pozitivní směr vývoje“ nastartoval ministr Bárta. Jako kdyby někdo nechtěl, aby pozitivní vývoj pokračoval. A jako kdyby ten někdo rozhodoval o tom, o čem se bude psát.

Možná by nebylo špatné, kdyby naše největší deníky uveřejnily seznam svých nejvýznamnějších inzerentů. Čistě pro kontrolu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Robert Pelikán | čtvrtek 21.4.2011 17:08 | karma článku: 24,28 | přečteno: 1572x
  • Další články autora

Robert Pelikán

O kšeftech a úplatcích

20.6.2013 v 8:18 | Karma: 39,39

Robert Pelikán

Obžaloba na Randáka?

21.3.2013 v 12:44 | Karma: 36,85