Kontumovaná extraliga

Po více než dvou týdnech vynesl ředitel Extraligy ledního hokeje svůj verdikt: tři týmy, za které nastupovali hráči, jejichž přestup nebyl řádně registrován, přijdou o body získané v utkáních, kde tito hráči nastoupili. Ředitel Extraligy údajně rozhodnul po důkladné analýze a na základě stanovisek právníků. Chtěl bych tu analýzu a ta stanoviska vidět.

Nechci se tu zabývat otázkou, zda byl start daných hráčů skutečně „neoprávněný“, nebo zda tu došlo jen k administrativnímu pochybení, jež takové důsledky nemá. Předpokládejme na chvíli, že šlo skutečně o neoprávněný start a tedy o závažné provinění družstva. Pro takový případ čl. 410 a 411 Soutěžního a disciplinárního řádu stanoví, že jednak dojde k zahájení disciplinárního řízení (tam lze klubu například uložit pokutu až půl milionu), jednak bude rozhodnuto o výsledku utkání, přičemž k dispozici je celá škála řešení od toho, že bude ponechán výsledek na hřišti, přes opakování utkání, až po odebrání bodů provinivšímu se mužstvu či kontumaci.

Jak mezi těmito variantami volit, řád výslovně nestanoví. To ale ještě neznamená, že to závisí na libovůli rozhodujícího orgánu (ředitele Extraligy). Ze samotné konstrukce řádu (čl. 410 není obsažen v hlavě „Disciplinární řízení“, ale v hlavě „Systém soutěží a hodnocení výsledků“) je patrné, že primárním účelem tu není trestat (od toho je ono disciplinární řízení, jež je zahajováno zároveň), ale odstranit narušení spravedlivosti soutěže. To je ostatně logické: extraliga se nehraje jen pro hráče a pro kluby, ale také pro fanoušky, bez kterých by nemohla existovat. Jakákoliv manipulace s výsledky utkání pak postihne především je; nejen fanoušky postiženého mužstva, ale všechny. I ti, kdo přejí mužstvu, jež letošní extraligu vyhraje, budou postiženi, protože tomuto vítězství už navždy zůstane pachuť pochyb: vyhrálo by toto mužstvo i v případě, že by k takovému zásahu do tabulky nedošlo?

Při své volbě mezi dostupnými opatřeními měl tedy ředitel Extraligy zvažovat jediné: jak byla oněmi „neoprávněnými starty“ narušena spravedlivost soutěže a jakého opatření je tedy třeba, aby byla tato spravedlivost obnovena, aby i v tomto ročníku nakonec postoupily do play-off ta mužstva, která umějí nejlépe hrát hokej. Kdyby toto zvážil, musel by dospět k jedinému možnému závěru: to, že nějaký klubový funkcionář snad zapomněl poslat na APK ohlášení o přestupu a přestup tedy nebyl zaevidován, spravedlivost soutěže neovlivnilo vůbec nijak. A měl tedy zvolit ono první z možných řešení: ponechat výsledky dosažené na hřišti a kluby za jejich nedbalost potrestat (třeba i přísně) v disciplinárním řízení. Jen tak by potrestal skutečně kluby, nikoliv i fanoušky, kteří za nic nemohou.

Jak jsem řekl úvodem, zajímalo by mne, co že to ředitel Extraligy tak důkladně dva týdny analyzoval. Skutečně mne totiž nenapadá nic, co by jej mohlo dovést k řešení, které nakonec přijal. Snad nám to jednou řekne.

Autor: Robert Pelikán | pondělí 22.11.2010 13:09 | karma článku: 19,02 | přečteno: 1254x
  • Další články autora

Robert Pelikán

O kšeftech a úplatcích

20.6.2013 v 8:18 | Karma: 39,39

Robert Pelikán

Obžaloba na Randáka?

21.3.2013 v 12:44 | Karma: 36,85