Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Důchodová reforma o dost jinak

Neobvyklý nápad do koncepce důchodového systému. Po prodiskutování zde, jej plánuji zaslat parlamentní důchodové (tzv. Potůčkově) komisi.

V současné době se stále pracuje na důchodové reformě. Toto téma je trochu mimo hlavní zájem veřejnosti, což je vzhledem k jeho důležitosti škoda. Jako hlavní problém, ale vidím hlavně to, že tzv. Potůčkova komise rozpracovává toto téma izolovaně, bez vztahu k ostatním, možná ještě větším problémům. Přitom si myslím, že šikovným uchopením tohoto budoucího zákona by se daly řešit nejen důchody, ale i ovlivnit klesající porodnost střední vrstvy a překvapivě i výběr daní. Nevěříte?

* * * * * *

Dobrý den,
obracím se Vás jako na členy parlamentní důchodové komise s návrhem, o kterém si myslím, že stojí za prodiskutování.

Princip
Navrhuji, aby každý plátce mohl jistou část odváděného sociálního pojištění adresovat rovnou přímo konkrétním důchodcům, typicky se předpokládá svým rodičům.

Zdůvodnění
1. Spravedlnost: Návrh považuji za spravedlivý vůči společnosti. Někdo investoval do svých dětí, vzdělával je, poskytl jim podmínky pro rozvoj atd... tím přišel o spoustu času a peněz. Někdo se rozhodl do dětí neinvestovat (ať už tím, že si je nepořídil, nebo tím že si nenašel čas na jejich vzdělání) a mohl si takto uspořené prostředky investovat do jiné formy důchodového zabezpečení. Bylo by vhodné, aby i lidem, kteří místo do fondů, nemovitostí, zlata atd... investovali do dětí se tato jejich investice nějakým způsobem vrátila. Obecně si myslím, že tento důvod lze zahrnout pod princip zásluhovosti, tak jak jej schválil ÚS.

2. Demografický dopad: Česká společnost vymírá. Velmi nízká porodnost je obzvláště u střední vrstvy, která mizí přímo před očima. Zvýšení porodného či přídavků (na které střední vrstva stejně nedosáhne) ke změně nepovede. Jediný koho zvýšení těchto dávek bude motivovat k vyšší porodnosti jsou lidé již nyní závislí na těchto dávkách.
Spoření lidé celkem logicky nevěří (skokové znehodnocení měny ČNB, hrozba konverze na euro, nestabilita fondů). Vlastním dětem lidé většinou věří, každý normální rodič je hrdý na své děti.

3. Daňový dopad: V současné době jsou daně (kam sociální pojištění de facto patří) občany chápány čistě jako náklad, za který už nikdy nic nedostanou. Osobně se domnívám, že toto je chyba a bylo by třeba chápání daní změnit. Místo, aby se občané chlubili jak daně "optimalizovali", bylo by naopak vhodné, aby zaplacení daní byla prestižní záležitost. Toto by mohl být jeden prvních z kroků jak pohled na daně změnit. Pokud by takových kroků bylo více, mohly by ovlivnit i výši výběru daní.

4. Vzdělanostní dopad: Toto opatření by mohlo, vést k většímu vzdělávání dětí v rodinách a obecně k větším investicím do vzdělání (ze strany rodičů), např. v okamžicích kdy se rodiče rozhodují o volbě školy.

5. Historické konotace: Před zavedením důchodového spoření byla životní úroveň, již nepracujících osob často určena příspěvky od jejích dětí. Zavedení důchodů bylo jistě dobrým sociálním počinem, nicméně mělo i některé negativní rysy. Pomohlo k rozvratu rodin, ke snížení porodnosti atd... Nikdo se samozřejmě nechce vracet do doby "před důchody". Nicméně, alespoň pomocí daní simulovat některé tradiční společenské prvky by mohlo pomoci se vrátit k tradičním hodnotám, které jsou historicky ověřené.

Poznámky k provádění
Nasazení asi musí být prováděno postupně. V principu si myslím, že tímto novým poměrem by mohla být rozdělována suma, která je určena na valorizace. Tím by se celková částka na důchody oproti stávajícímu předpokladu nemusela nijak zvyšovat, jen by se valorizace rozdělila jiným klíčem. Cílovým bodem by dle mého názoru mělo být cca 20% sumy důchodů rozdělovaných dle tohoto kritéria.

Praktická realizace
Na formulář každoročního vyúčtování pro Správu sociálního zabezpečení stačí přidat kolonku pro obdarovávané rodné číslo.

Pokud by tento návrh Vaši komisi nebo některého jejího člena zaujal a chtěl by se sejít osobně k projednání podrobností, které do e-mailu asi nemá smysl psát, čas si najdu a rád budu nápomocen řešení tohoto problému.

* * * * *

Budu rád za jakékoliv podněty do diskuze zde na iDNES (snad kromě názoru, že reforma je rasistická) a na případné otázky v diskuzi rád odpovím. V případě fakt dobrého nápadu klidně i dopis změním.

Autor: Robert Máslo | středa 8.4.2015 19:16 | karma článku: 14,84 | přečteno: 524x
  • Další články autora

Robert Máslo

Proč je vhodné si připomenou vraždu Milady Horákové právě teď?

A kdy jindy? Marxovo komunistické ideály jsou opět v kurzu. V Německu vztyčují sochy Marxe a Lenina, v Seattlu zkoušejí komunitní zónu, opět tu máme revolucionáře, hlásající svržení staré zkostnatělé společnosti...

27.6.2020 v 3:39 | Karma: 20,37 | Přečteno: 538x | Diskuse| Politika

Robert Máslo

Včera: Další sochu otrokáře odstranili v Londýně. Starosta chce přejmenovat ulice.

Svět se mění v přímém přenosu. Jak se k tomu máme postavit my občané ČR? Navrhuji přidat se! Ale o dost jinak, než si Západ představuje.

11.6.2020 v 1:52 | Karma: 35,35 | Přečteno: 1260x | Diskuse| Společnost

Robert Máslo

Smutné výročí: 30 let od konce sametové revoluce

Zhruba před dvěma měsíci jsme oslavili začátek Sametové revoluce, dále jsme si připomínali její průběh (např. zvolení V. Havla) a dnes je na čase si připomenout její konec. Ano, dnes má výročí Petr Pithart a jeho Slyším trávu růst

19.1.2020 v 13:28 | Karma: 26,01 | Přečteno: 1590x | Diskuse| Společnost

Robert Máslo

Čarodejnice v Praze

Opět se potvrdila lidová pranostika, že o filipojakubské moci mají zlé a nečisté síly mnohem větší moc než kdykoliv jindy a že se jí nebojí využít.

1.5.2018 v 12:09 | Karma: 13,67 | Přečteno: 475x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Robert Máslo

Finální výsledky voleb v USA

Finální výsledek voleb v USA vypadá na opravdu šokujících 306 : 232 pro Trumpa, což lze popsat jedině jako vítězství rozdílem třídy.

14.11.2016 v 1:09 | Karma: 35,41 | Přečteno: 1173x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1173x
Jsem programátor/analytik se zájmem o sci-fi, technické vědy a historii.