Volba Petra Pavla prezidentem - pokud oni mohou, pak my musíme...

Deník N přinesl rozhovory s několika lidmi, kteří byli perzekuováni komunistickým režimem, často končili ve vězení nebo jim nebyla umožněna studijní či profesní činnost. Jejich postoj přesto nemůže nechat nikoho na pochybách...

„Nemohl jsem dát v prvním kole hlas generálu Pavlovi. Ve druhém kole ho ale budu bez váhání volit, protože Babiš podle mě představuje mnohem větší zlo." - Stanislav Pitaš, v 80. letech třikrát vězněný kvůli svým protikomunistickým aktivitám.

„Je to jednoduché, samozřejmě k volbám půjdu. Babiše ale nikdy volit nebudu. V prvním kole jsem dal hlas někomu jinému, kdo nebyl zatížený minulostí, ale v tom druhém kole je výběr jednoduchý.“ - Pavel Šremer, signatář Charty 77, vězněný pro kritiku invaze vojsk Varšavské smlouvy.

„Přestože Petr Pavel má komunistickou minulost, má nějakou čest a nekrade. Takže volba bude jasná.“ - Petruška Šustrová, bývalá mluvčí Charty 77, odsouzena ke 2 letům vězení za protikomunistické aktivity v Hnutí revoluční mládeže.

„K volbám půjdu a rozhodování ve druhém kole těžké nebude. Bude to racionální volba. Chci prezidenta, který neporušuje ústavu a bude spíše zdrženlivý. Někoho, kdo nebude plevelit veřejný prostor umělými konflikty. A myslím, že Petr Pavel i se svou komunistickou minulostí má předpoklady k tomu, aby umělá témata nevyráběl. Rozhodně bude Pavel lepší než poslední dva prezidenti.“ - Anna Šabatová, odsouzena ke 3 letům vězení za šíření samizdatu.

„Minulost Petra Pavla je hrozná, například to, že schvaloval vstup sovětských vojsk, můžu překousnout jen stěží. Ani jeho působení v NATO mě nějak nenadchlo. Ale Bureš je jako postava ještě mnohem odpornější. Abychom tu po deseti letech Miloše Zemana měli další husákovské působení, to už bych nedal.“ - František "Čuňas" Stárek, dvakrát vězněný za samizdatovou aktivitu a pořádání koncertů.

„Teď je volba Petra Pavla jediná cesta, jak nepustit Babiše na Hrad. Babiš jako prezident by byla světová ostuda. Sídlo českých králů si takového člověka nezaslouží. A tak si myslím, že nezbývá nic jiného než volit generála, i když k němu mám výhrady. Babišovo přání je, aby zhnusení lidé zůstali doma. Já sám za sebe se budu snažit tyto potenciálně naštvané lidi ovlivňovat, aby k volbám šli a uvažovali stejným směrem jako já.“ - Zdeněk Bárta, evangelický farář, pronásledovaný komunisty.

Ti všichni mají hrozivou zkušenost s komunistickým režimem, trápí je volba kandidáta s komunistickou minulostí, a mají k Petru Pavlovi výhrady. Ale dokáží se přes to povznést a vidět jeho dobré stránky, jeho potencionální prospěch v roli prezidenta, a zejména to obrovské zlo, které se skrývá v Andreji Babišovi. Z pohledu vyššího principu mravního, pokud oni mohou, pak my musíme...

 

Zdroj: https://denikn.cz/1055483/prezident-s-rudou-knizkou-politicti-vezni-a-disidenti-resi-koho-volit/?ref=tit1

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Robert Krejčí | úterý 17.1.2023 13:00 | karma článku: 18,88 | přečteno: 358x