Podej ďáblu prst... a vezme ti celý důchod

Několik (přesně devět) postřehů ke druhému důchodovému pilíři. Článek může obsahovat nepříjemné a nežádoucí informace...

Z průběžného pilíře Vám vláda z Vašeho účtu 3 % převede na Váš účet ve druhém pilíři a tam také budete další 2 % platit. Stát bude soukromníkům provoz dotovat až 20 miliardami každý rok. A teď kde je ta zrada:

1. Kdo do druhého pilíře vstoupí, nikdy z něho nesmí vystoupit, i kdyby tento fond hospodařil tak, že Vám ze sta naspořených tisíc zbude koruna šedesát.

2. I kdyby fond zkrachoval a vše bylo v háji, kdo do něho vstoupil je povinen platit dál. Placení bude ukončeno až nárokem na důchod, což může být třeba v sedmdesáti.

3. V některých Finančních úřadech již měli školení, ze kterého plyne, že kdo nebude platit, okamžitě bude řešen exekucí. Že třeba fond zkrachoval a Vy proto odmítáte podporovat zloděje dalšími platbami? Váš důvod je sice logický, ale to pro stát není podstatné. Exekuci proto berte jako fakt za všech okolností!

4. Pokud se důchodu dožijete, nesmíte žít dlouho, protože z druhého pilíře Vám bude důchod vyplácen maximálně 20 let. Co s Vámi bude pak, nikoho nezajímá.

5. Ze stávajícího pilíře Vám stát odebere sice jen 3 %, ale zároveň Vám pak jednou bude platit o 15 % menší důchod, což u drtivé většiny obyvatel žádný druhý pilíř nikdy nemůže vyrovnat.

6. Za případný krach kteréhokoliv ze soukromých důchodových fondů stát neposkytne žádnou kompenzaci. Ze zákona tedy za nic neručí.

7. Druhý pilíř se dle mnoha odborníků vyplatí jenom osobám mladším 35 let s příjmem nad 40 tisíc měsíčně. Když si uvědomím, že průměrná mzda je asi 24.500 Kč, na kterou však 92 % obyvatel nedosáhne, tak pro koho je vlastně tato destrukce stávajícího systému vhodná?

8. Proč si nemohu připlácet do průběžného systému ta 2 % a chce-li stát připlácet, proč těch cca 20 miliard nedá raději sem, místo soukromníkům? Podle Miloše Zemana by důchodovou daň stačilo vrátit na úroveň, jaká byla před nástupem Topolánka plus oněch 20 miliard plus ta 2 % a bylo by nejméně na 40 let vyřešeno!

9. Argument, že důvodem pro reformu je malá porodnost, je sprostá lež. Kdyby se totiž rodilo tolik dětí jako třeba v padesátých létech, co bychom s těmi lidmi dělali? Vždyť třeba Škoda Mladá Boleslav, která kdysi vyráběla 60 tisíc aut za rok, dnes vyrábí téměř milion, ale potřebuje na to možná třetinu, možná čtvrtinu zaměstnanců.

Můj závěr? Celá reforma slouží jenom k tomu, jak dostat další peníze od státu do soukromých rukou. Pár lidí se z toho bude mít velice dobře a jako obvykle, ten zbytek tu nikoho nezajímá. Takže se rychle naučme pást trávu a připravovat restované broučky :)

Autor: Robert Krejčí | úterý 11.12.2012 23:08 | karma článku: 33,21 | přečteno: 1522x