Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Místo, kam se chodí pojišťovat pojišťovny

Svět ohromné finanční kapacity, honosných sídel, špičkových profesionálů, takový je zajistných trh – místo, kam se chodí pojišťovat samotné pojišťovny, aby jim velké škody nebo jejich kumulace nezlomily vaz.

Pro zajímavost: je to také trh, na kterém hojně investuje i legendární investor Warren Buffett z Omahy a je zde vůbec největším individuálním investorem.

První zajistný kontrakt byl uzavřen již v roce 1730 v malé kavárně v Londýně, kterou vlastnil Edward Lloyd.

Od té doby se vyvinul ve velmi sofistikovaný a moderní mezinárodní trh, který dosáhl na konci roku 2013 předepsaného pojistného (respektive pojistného podstoupeného pojišťovnami) ve výši 240 miliard dolarů.

Jak funguje zajištění

Zajištění znamená sjednání pojištění pojišťovnou u společnosti, která se nazývá zajišťovnou. Zajišťovna je specializovaná společnost, která zajištění nabízí. Zajištění může rovněž nabízet i pojišťovna, má-li k tomu příslušnou licenci.

  • Tabulka: 10 největších zajišťoven podle čistého pojistného (pořadí na základě výsledků roku 2013)
Pořadí
1.
2.
3.
4.Berkshire
5.Scor
6.
7.RGA
8.
9.
10.

Zajištění je možno principiálně rozdělit na:

  1. Smluvní, založené na obecné roční smlouvě, do které padají veškeré pojistné smlouvy. Smluvní zajištění je každoročně obnovováno na základě výsledků spolupráce. Zajištění je možno principiálně rozdělit na:
  2. Fakultativní, které se uzavírá ad hoc tam, kde riziko není kryto smluvním zajištěním.

Zajištění se dále dělí na kvótové (podíl zajištovny na výnosech se rovná jeho podílu na nákladech s vyrovnáním tzv. zajistnou provizí) a excedentní, kdy zajištovna hradí určitou část PML (probable maximum loss – pravděpodobná největší škoda) (taková varianta se v odborné terminologii označuje jako surplus) a nebo škodu nad určitou hranici (excess of loss), to vše do určitého ročního úhrnu a za to obdrží zajišťovna část pojistného vyjádřeného v procentech).

Tvorba zajistného programu začíná vždy od stanovení rizikového apetitu pojišťovny, tzn. jakou část škod si pojišťovna může dovolit vzít na svůj vrub, aby nedošlo k ohrožení její finanční stability.

Nezanedbatelnou rolí zajištění je snižování tvorby pojistně technických rezerv u pojišťovny, neboť se část rizika přesouvá na zajišťovnu.

Pojišťovny většinou využívají pro jednání se zajišťovnou a pro správu zajistné smlouvy zajišťovacích makléřů.

Mezi největší tři zajišťovací makléře na světě patřily v roce 2013 společnosti Aon Benfield (jejíž obchodní aktivity v této oblasti přesáhly 1,5 mld.USD) , Guy Carpenter a Willis.

Na českém pojistném trhu se v rámci fakultativního zajištění mnohdy využívá zajistných kapacit jednotlivých pojišťoven. Z tohoto důvodu je při vykazování v rámci České asociace pojišťoven pojistné podstoupené do zajištění pojišťovně, která je členem České asociace pojišťoven, odečteno z předpisu , aby nedocházelo ke zkreslení celkového pojistného v rámci trhu.

Centra světového zajištění jsou zejména Mnichov, kde sídlí Munich Re a nyní i Swiss Re (pro střední a východní Evropu) , Londýn, kde sídlí Lloyd´s a Curych, kde sídlí skupina Swiss Re, francouzský SCOR, Catlin a Amlin – členové Lloyd´s. Do Hanoveru se jezdí za Hannover Re, do Paříže za Axis Re a americká RGA (Reinsurance Group of America) v Evropě sídlí ve Varšavě. Poláci mají mimo jiné svou vlastní zajišťovnu s názvem Polish Re.

Zajišťovny disponují ratingy od všech významných agentur.

Zajištovny se pravidelně scházejí se svými klienty na společensko-obchodních akcích, které se každoročně konají v Monte Carlu a Baden Badenu.

Zajišťovny většinou nepojišťují velká rizika samostatně, ale sdružují se, takže není výjimkou, že zajistná smlouva je podepsána více zajišťovnami. Zajišťovna s největším podílem se nazývá vedoucí zajistitel a ta většinou určuje podmínky a pravidla hry.

Představení největších zajišťoven

Munich Re byla založena v Mnichově v roce 1880 panem Carl von Thiemem spolu s Wilhelmem von Finckem a Theodorem von Cramer-Klettem. Hned poté následovalo založení pojišťovny Allianz. Carl von Thieme stál v čele Munich Re až do roku 1921, Wilhelm von Finck stál v čele dozorčí rady až do roku 1924. Munich Re se proslavila mimo jiné v roce 1906 při zemětřesení v San Francisku, kdy byla jedinou solventní společností, která zaplatila veškeré škody. Od té doby pochází přísloví Thieme is money – Thieme jsou peníze (obdoba známého přísloví Time is money – čas jsou peníze). V únoru roku 2010 se stal výše citovaný americký investor Warren Buffett největším jednotlivým investorem v Munich Re s podílem 11,2 %, od února 2015 zde drží již 11,6 %.

Vlastní jmění Munich Re dosáhlo v roce 2014 hodnoty 30,3 miliard eur, hrubé předepsané pojistné celé skupiny Munich Re dosáhlo v roce 2014 hodnoty 48,8 miliard eur a konsolidovaný zisk výše 3,171 miliard eur. V roce 2014 měla společnost 43 316 zaměstnanců.

Munich Re sídlí v několika překrásných budovách mezi ulicemi Koniginstrasse a Leopoldstrasse. V Koniginstrasse se nachází původní historický palác s mnoha uměleckými sbírkami, při vstupu je možné si všimnout zajímavého obrazu představujícího živly. Budova se vstupem z Leopoldstrasse je moderní a vévodí jí obrovská socha, tzv. Walking Man – kráčející muž, rovněž je možné u vstupu si všimnout krásné japonské zahrady s vodopádem. Jednotlivé budovy Munich Re jsou propojené svítícími tunely a jsou v určité dny přístupné veřejnosti. Důležité informace je možno získat na www.munichre.com.

Swiss Re byla založena ve švýcarském městě Curych v roce 1863 společnostmi Helvetia General Insurance Company z města St. Gallen, Schweizerische Kreditanstalt z Curychu (Credit Suisse) a Basler Handelsbank z Baslu (předchůdce dnešní banky UBS).

Založení slavné Swiss Re předcházela katastrofa – požár ve městě Glarus z 10. na 11.května 1861, kde se ocitlo v plamenech až 500 domů a tři tisíce obyvatel zůstaly bez střechy nad hlavou. Kapacity tehdejších pojišťoven se ukázaly jako nedostatečné.

Swiss Re, rovněž jako Munich Re, působí v mnoha zemích světa, sídlo skupiny je v Curychu nedaleko jezera, v Londýně Swiss Re sídlí ve známé „Okurce“, v Mnichově donedávna sídlila v architektonicky zajímavé, ale dopravně těžce dostupné lokalitě na okraji města, nedávno se odstěhovala opět do centra. Ani tato společnost neunikla pozornosti největšího investora na světě Warrena Buffetta, který do ní v roce 2009 investoval částku 2,6 miliardy dolarů a získal 3% podíl s právem na další možné podíly.

Swiss Re byla vedoucím zajistitelem v pojištění World Trade Center, které bylo cílem teroristického útoku 11. září . Další informace o Swiss Re je možné získat na www.swissre.com.

Zajímavou zajišťovnou je Lloyd's, což není vlastně ani společnost, ale trh čítající 80 syndikátů a 50 makléřů. Lloyd's sídlí v zajímavé futuristické budově na Lime Street v londýnské City, která nahradila původní budovu. Jedná se o jedenáctipatrovou moderní stavbu,, ve které na jednotlivých patrech mají svá místa jednotlivé syndikáty, mezi kterými pobíhají registrovaní makléři. V přízemí budovy se nachází známý zvon z lodi Lutin. Je zde také kniha, kam se zapisují velké škody – včetně zkázy lodi Titanic, který zde byl pojištěn. V 11. patře se nachází historická jednací místnost, které byla původně ve staré budově, ale byla rozebrána a nově umístěna zde. Známí členové syndikátu – Catlin a Amlin operují pro nenámořní rizika v Curychu. Budova v Londýně je rovněž přístupná veřejnosti. Více informací lze nalézt na www.lloyds.com.

Zajištovna Hannover Re sídlí v německém Hanoveru a byla založena v roce 1966 pod názvem ATR – Aktiengesellchaft für Transport und Rückversicherung. Hannover Re má hezké sídlo, které ale svou okázalostí nemůže soupeřit s Munich Re, Swiss Re nebo Lloyd´s. I tak je Hannover Re vstřícnou, profesionální a gigantickou společností s více jak 2,5 tisíci zaměstnanci. Více informací o Hannover Re lze nalézt na www.hannover-re.com.

Speciality: run-off zajišťovny a samopojištění

Za zmínku rovněž stojí velmi zvláštní zajišťovna, které se specializuje na tzv. zajištění run-off – takové pojištění, které se pojišťovna v určitém okamžiku již rozhodne neprovozovat. Darag byl založen v roce 1949 ve východním Berlíně v NDR jako zajišťovna pro tehdejší SSSR. V roce 1990 byla zprivatizována, nedávno obdržela ohromnou finanční injekci od Keyhaven Capital Partners z Londýna a hraje dnes rozhodně vedoucí roli v zajištění typu run-off. Určitě o ní v Česku ještě v budoucnu uslyšíme.

Na českém trhu je rovněž velmi aktivní zajišťovna VIG Re, původně založená jako kaptivní zajišťovna pro skupinu VIG, nyní se však otevírá pro ostatní zájemce ve střední a východní Evropě a nevede si vůbec špatně, navíc disponuje příjemným a profesionálním týmem pracovníků.

Kaptivní zajištění poslední dobou nabývá na významu – mnoho velkých skupin si zakládá a nebo pronajímá své pojišťovny nebo zajišťovny a to zejména na Maltě. Zjednodušeně se dá říct, že se jedná o firemní samopojištění - kaptivní pojišťovnu založily například firmy Exxon, Philip Morris nebo Pepsico.

Každému, kdo by se chtěl dozvědět více podrobností o zajištění, doporučuji knihu Reinsurance Practice and the Law od Roberta Kilna. Je to asi nejlepší a nejobsáhlejší kniha, co byla o zajištění napsána. Robert Kiln žil v letech 1920-1997 a působil téměř 50 let na trhu Lloyd's.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Robert Kareš | čtvrtek 4.6.2015 9:09 | karma článku: 11,37 | přečteno: 1032x
  • Další články autora

Robert Kareš

Zavedení soukromého zdravotního pojištění neodporuje ústavě

Zdá se, že nic nebrání tomu, aby Česko zavedlo soukromé zdravotní pojištění, které bude fungovat souběžně s tím veřejným.

24.10.2016 v 9:57 | Karma: 15,14 | Přečteno: 312x | Diskuse| Ekonomika

Robert Kareš

Prožíváme jenom další z ekonomických krizí, nebo nás čeká zásadní proměna?

Poslední dobou je velmi komplikované orientovat se v rychlém sledu událostí, kde jedna neskončí a druhá začne. Jedno se dá odvodit: čeká nás velmi turbulentní a nejisté období.

23.8.2016 v 11:28 | Karma: 22,35 | Přečteno: 607x | Diskuse| Ekonomika

Robert Kareš

Jak je pojištěna kovářova kobyla?

Působím v pojišťovnictví již přes dvacet let a sám několika pojistkami disponuji. Snažím se jimi ošetřit rizika, kterých se na základě dlouhodobé praxe opravdu bojím a které považuji za nezbytné.

20.6.2016 v 9:32 | Karma: 9,41 | Přečteno: 348x | Diskuse| Ekonomika

Robert Kareš

Zdravotní pojištění cizinců v Česku vyřešil trh

Vláda novelu zákona o pobytu cizinců neschválila. Dvouletá legislativní iniciativa vyvolaná snahou rozšířit veřejné zdravotní pojištění o další skupiny cizinců ze třetích zemí je ukončena.

30.5.2016 v 10:11 | Karma: 14,57 | Přečteno: 513x | Diskuse| Ekonomika

Robert Kareš

Zdravotní pojištění migrantů – kvadratura kruhu nebo kruh neznalostí a dotací

Problematikou zdravotního pojištění migrantů se stále line podivná niť polopravd, zkreslených informací i zarážejících vyjádření.

20.4.2016 v 9:08 | Karma: 29,83 | Přečteno: 1360x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Výroky Novotného jsou neslučitelné s členstvím v ODS, shodly se špičky strany

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  20:09

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to není úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Jeli sklízet melouny, autobus s nimi po srážce s kamionem vyletěl ze silnice

14. května 2024  20:02

Nejméně osm mrtvých a na 40 zraněných si na Floridě vyžádala nehoda autobusu, který převážel...

Hrozí Gruzii běloruský scénář? Kampaň LGBT fašistů, tepe premiér protestující

14. května 2024

Premium Gruzii v posledních týdnech svírají protesty proti zákonu o zahraničním vlivu. Jde však o mnohem...

Paříž chce na ostrově změnit ústavu, na protest vzplála auta i domy

14. května 2024  19:57

Na tichomořském ostrově Nová Kaledonie hořela auta i domy při nepokojích spojených s debatou ve...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 918x
Předseda představenstva Pojišťovny VZP; v oboru působí od roku 1996, kdy se podílel na vzniku a řízení soukromého zdravotního pojištění v rámci mateřské Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky. Je předsedou pracovní skupiny České asociace pojišťoven pro cizince. Vystudoval mezinárodní vztahy, pojištění a zajištění v zahraničí.