Místo, kam se chodí pojišťovat pojišťovny

Svět ohromné finanční kapacity, honosných sídel, špičkových profesionálů, takový je zajistných trh – místo, kam se chodí pojišťovat samotné pojišťovny, aby jim velké škody nebo jejich kumulace nezlomily vaz.

Pro zajímavost: je to také trh, na kterém hojně investuje i legendární investor Warren Buffett z Omahy a je zde vůbec největším individuálním investorem.

První zajistný kontrakt byl uzavřen již v roce 1730 v malé kavárně v Londýně, kterou vlastnil Edward Lloyd.

Od té doby se vyvinul ve velmi sofistikovaný a moderní mezinárodní trh, který dosáhl na konci roku 2013 předepsaného pojistného (respektive pojistného podstoupeného pojišťovnami) ve výši 240 miliard dolarů.

Jak funguje zajištění

Zajištění znamená sjednání pojištění pojišťovnou u společnosti, která se nazývá zajišťovnou. Zajišťovna je specializovaná společnost, která zajištění nabízí. Zajištění může rovněž nabízet i pojišťovna, má-li k tomu příslušnou licenci.

  • Tabulka: 10 největších zajišťoven podle čistého pojistného (pořadí na základě výsledků roku 2013)
Pořadí
1.
2.
3.
4.Berkshire
5.Scor
6.
7.RGA
8.
9.
10.

Zajištění je možno principiálně rozdělit na:

  1. Smluvní, založené na obecné roční smlouvě, do které padají veškeré pojistné smlouvy. Smluvní zajištění je každoročně obnovováno na základě výsledků spolupráce. Zajištění je možno principiálně rozdělit na:
  2. Fakultativní, které se uzavírá ad hoc tam, kde riziko není kryto smluvním zajištěním.

Zajištění se dále dělí na kvótové (podíl zajištovny na výnosech se rovná jeho podílu na nákladech s vyrovnáním tzv. zajistnou provizí) a excedentní, kdy zajištovna hradí určitou část PML (probable maximum loss – pravděpodobná největší škoda) (taková varianta se v odborné terminologii označuje jako surplus) a nebo škodu nad určitou hranici (excess of loss), to vše do určitého ročního úhrnu a za to obdrží zajišťovna část pojistného vyjádřeného v procentech).

Tvorba zajistného programu začíná vždy od stanovení rizikového apetitu pojišťovny, tzn. jakou část škod si pojišťovna může dovolit vzít na svůj vrub, aby nedošlo k ohrožení její finanční stability.

Nezanedbatelnou rolí zajištění je snižování tvorby pojistně technických rezerv u pojišťovny, neboť se část rizika přesouvá na zajišťovnu.

Pojišťovny většinou využívají pro jednání se zajišťovnou a pro správu zajistné smlouvy zajišťovacích makléřů.

Mezi největší tři zajišťovací makléře na světě patřily v roce 2013 společnosti Aon Benfield (jejíž obchodní aktivity v této oblasti přesáhly 1,5 mld.USD) , Guy Carpenter a Willis.

Na českém pojistném trhu se v rámci fakultativního zajištění mnohdy využívá zajistných kapacit jednotlivých pojišťoven. Z tohoto důvodu je při vykazování v rámci České asociace pojišťoven pojistné podstoupené do zajištění pojišťovně, která je členem České asociace pojišťoven, odečteno z předpisu , aby nedocházelo ke zkreslení celkového pojistného v rámci trhu.

Centra světového zajištění jsou zejména Mnichov, kde sídlí Munich Re a nyní i Swiss Re (pro střední a východní Evropu) , Londýn, kde sídlí Lloyd´s a Curych, kde sídlí skupina Swiss Re, francouzský SCOR, Catlin a Amlin – členové Lloyd´s. Do Hanoveru se jezdí za Hannover Re, do Paříže za Axis Re a americká RGA (Reinsurance Group of America) v Evropě sídlí ve Varšavě. Poláci mají mimo jiné svou vlastní zajišťovnu s názvem Polish Re.

Zajišťovny disponují ratingy od všech významných agentur.

Zajištovny se pravidelně scházejí se svými klienty na společensko-obchodních akcích, které se každoročně konají v Monte Carlu a Baden Badenu.

Zajišťovny většinou nepojišťují velká rizika samostatně, ale sdružují se, takže není výjimkou, že zajistná smlouva je podepsána více zajišťovnami. Zajišťovna s největším podílem se nazývá vedoucí zajistitel a ta většinou určuje podmínky a pravidla hry.

Představení největších zajišťoven

Munich Re byla založena v Mnichově v roce 1880 panem Carl von Thiemem spolu s Wilhelmem von Finckem a Theodorem von Cramer-Klettem. Hned poté následovalo založení pojišťovny Allianz. Carl von Thieme stál v čele Munich Re až do roku 1921, Wilhelm von Finck stál v čele dozorčí rady až do roku 1924. Munich Re se proslavila mimo jiné v roce 1906 při zemětřesení v San Francisku, kdy byla jedinou solventní společností, která zaplatila veškeré škody. Od té doby pochází přísloví Thieme is money – Thieme jsou peníze (obdoba známého přísloví Time is money – čas jsou peníze). V únoru roku 2010 se stal výše citovaný americký investor Warren Buffett největším jednotlivým investorem v Munich Re s podílem 11,2 %, od února 2015 zde drží již 11,6 %.

Vlastní jmění Munich Re dosáhlo v roce 2014 hodnoty 30,3 miliard eur, hrubé předepsané pojistné celé skupiny Munich Re dosáhlo v roce 2014 hodnoty 48,8 miliard eur a konsolidovaný zisk výše 3,171 miliard eur. V roce 2014 měla společnost 43 316 zaměstnanců.

Munich Re sídlí v několika překrásných budovách mezi ulicemi Koniginstrasse a Leopoldstrasse. V Koniginstrasse se nachází původní historický palác s mnoha uměleckými sbírkami, při vstupu je možné si všimnout zajímavého obrazu představujícího živly. Budova se vstupem z Leopoldstrasse je moderní a vévodí jí obrovská socha, tzv. Walking Man – kráčející muž, rovněž je možné u vstupu si všimnout krásné japonské zahrady s vodopádem. Jednotlivé budovy Munich Re jsou propojené svítícími tunely a jsou v určité dny přístupné veřejnosti. Důležité informace je možno získat na www.munichre.com.

Swiss Re byla založena ve švýcarském městě Curych v roce 1863 společnostmi Helvetia General Insurance Company z města St. Gallen, Schweizerische Kreditanstalt z Curychu (Credit Suisse) a Basler Handelsbank z Baslu (předchůdce dnešní banky UBS).

Založení slavné Swiss Re předcházela katastrofa – požár ve městě Glarus z 10. na 11.května 1861, kde se ocitlo v plamenech až 500 domů a tři tisíce obyvatel zůstaly bez střechy nad hlavou. Kapacity tehdejších pojišťoven se ukázaly jako nedostatečné.

Swiss Re, rovněž jako Munich Re, působí v mnoha zemích světa, sídlo skupiny je v Curychu nedaleko jezera, v Londýně Swiss Re sídlí ve známé „Okurce“, v Mnichově donedávna sídlila v architektonicky zajímavé, ale dopravně těžce dostupné lokalitě na okraji města, nedávno se odstěhovala opět do centra. Ani tato společnost neunikla pozornosti největšího investora na světě Warrena Buffetta, který do ní v roce 2009 investoval částku 2,6 miliardy dolarů a získal 3% podíl s právem na další možné podíly.

Swiss Re byla vedoucím zajistitelem v pojištění World Trade Center, které bylo cílem teroristického útoku 11. září . Další informace o Swiss Re je možné získat na www.swissre.com.

Zajímavou zajišťovnou je Lloyd's, což není vlastně ani společnost, ale trh čítající 80 syndikátů a 50 makléřů. Lloyd's sídlí v zajímavé futuristické budově na Lime Street v londýnské City, která nahradila původní budovu. Jedná se o jedenáctipatrovou moderní stavbu,, ve které na jednotlivých patrech mají svá místa jednotlivé syndikáty, mezi kterými pobíhají registrovaní makléři. V přízemí budovy se nachází známý zvon z lodi Lutin. Je zde také kniha, kam se zapisují velké škody – včetně zkázy lodi Titanic, který zde byl pojištěn. V 11. patře se nachází historická jednací místnost, které byla původně ve staré budově, ale byla rozebrána a nově umístěna zde. Známí členové syndikátu – Catlin a Amlin operují pro nenámořní rizika v Curychu. Budova v Londýně je rovněž přístupná veřejnosti. Více informací lze nalézt na www.lloyds.com.

Zajištovna Hannover Re sídlí v německém Hanoveru a byla založena v roce 1966 pod názvem ATR – Aktiengesellchaft für Transport und Rückversicherung. Hannover Re má hezké sídlo, které ale svou okázalostí nemůže soupeřit s Munich Re, Swiss Re nebo Lloyd´s. I tak je Hannover Re vstřícnou, profesionální a gigantickou společností s více jak 2,5 tisíci zaměstnanci. Více informací o Hannover Re lze nalézt na www.hannover-re.com.

Speciality: run-off zajišťovny a samopojištění

Za zmínku rovněž stojí velmi zvláštní zajišťovna, které se specializuje na tzv. zajištění run-off – takové pojištění, které se pojišťovna v určitém okamžiku již rozhodne neprovozovat. Darag byl založen v roce 1949 ve východním Berlíně v NDR jako zajišťovna pro tehdejší SSSR. V roce 1990 byla zprivatizována, nedávno obdržela ohromnou finanční injekci od Keyhaven Capital Partners z Londýna a hraje dnes rozhodně vedoucí roli v zajištění typu run-off. Určitě o ní v Česku ještě v budoucnu uslyšíme.

Na českém trhu je rovněž velmi aktivní zajišťovna VIG Re, původně založená jako kaptivní zajišťovna pro skupinu VIG, nyní se však otevírá pro ostatní zájemce ve střední a východní Evropě a nevede si vůbec špatně, navíc disponuje příjemným a profesionálním týmem pracovníků.

Kaptivní zajištění poslední dobou nabývá na významu – mnoho velkých skupin si zakládá a nebo pronajímá své pojišťovny nebo zajišťovny a to zejména na Maltě. Zjednodušeně se dá říct, že se jedná o firemní samopojištění - kaptivní pojišťovnu založily například firmy Exxon, Philip Morris nebo Pepsico.

Každému, kdo by se chtěl dozvědět více podrobností o zajištění, doporučuji knihu Reinsurance Practice and the Law od Roberta Kilna. Je to asi nejlepší a nejobsáhlejší kniha, co byla o zajištění napsána. Robert Kiln žil v letech 1920-1997 a působil téměř 50 let na trhu Lloyd's.

Autor: Robert Kareš | čtvrtek 4.6.2015 9:09 | karma článku: 11,37 | přečteno: 1032x