Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Potraviny na pranýři

Nekvalitní potraviny jsou jedním z nejžhavějších témat poslední doby a národ se nejen baví při sledování pořadů pánů Pohlereicha a Vaňka, ale čím dál více se zajímá o to, co je na talíři. I čím dál více obchodníků začíná chápat souvislost kvality a konkurenční výhody a farmářské prodejny tak vznikají jako houby po dešti. To všechno jsou bezesporu vynikající zprávy. Znamená to však, že můžeme poučovat Evropu?

 Jakkoliv totiž před lidmi, kteří se – stejně jako Zdeněk Pohlreich – snaží šířit osvětu smekám, a stejně tak obdivuji i legislativce, kteří se snaží dát celé věci kvalitnější rámec, je nutné nahlas říci, že oni vyhrávají bitvu, která je na západ od Rozvadova dávno vybojována a odtroubena – a nebo k ní často dokonce ani nedošlo.

 Ve Francii, Německu či Belgii totiž nedeformovalo podnikatelské prostředí ani 40 let vlády jedné strany, ani 10 až 15 let „tržního Klondajku“, kde se mezi slovy „podnikání“ a „odrbávání zákazníků“ mohlo klást rovnítko. To, co  se v některých českých firmách považuje za běžné, by tam ani nikoho nenapadlo. Už jste někdy v cizině viděli například v našich řetězcích tolik oblíbený prodej shnilého ovoce?

 Ano, aféra s koňským masem zasáhla skutečně celou Evropu. Nejednalo se však o nějakou ustálenou praxi, ale o kriminální aktivity formou organizovaného zločinu. Ty tu byly, jsou, a bohužel také budou. Nešlo ale o chybu systému. Ten – jakmile byl podvod odhalen – razantně zakročil. Račte si to prosím porovnat s pančováním alkoholu (což je de iure to samé, tedy pokoutní výroba potravin z jiných než deklarovaných nebo dokonce oficiálně schválených surovin).

 Zatímco na západě se „konina“ okamžitě stala tématem číslo jedna, v "kauze metanol" u nás začaly úřady jednat sice neméně razantně, ale až s křížkem po funuse. Bohužel nikoliv obrazně, ale doslova. Investigativní novináři přitom o pančování alkoholu psali dlouhá léta.

 Ne – tím vším nechci planě kritizovat. Tím chci říci, že naše obchodní inspekce a další kontrolní orgány jsou takové, jako naši výrobci potravin, novináři i lidé. Tedy Evropané, kteří jsou den od dne čím dál důležitější a přirozenější součástí rodiny nejvyspělejších států na světě, ale na to, abychom mohli své sousedy poučovat, to pořád ještě není.

 A bohužel poslední celoevropská iniciativa našeho ministerstva zemědělství o ničem jiném než o poučování zbytku Evropy nebyla.

 Mám na mysli především absenci dialogu mezi zainteresovanými subjekty, nekoncepčnost, a již tradičně horkou jehlu, se kterou je nejen projekt na celoevropský portál závadných potravin ale celý nový návrh potravinového zákona připraven..

 Mám proto jiný návrh – co takhle zatím zajistit dodržování stávajících zákonů, a pak teprve doladit naše standardy s Evropskými? A až se podaří i to, můžeme se konečně i my blýsknout nějakou vlastní iniciativou. Jsem přesvědčen, že jsme toho schopni.

 

Autor: Robert Dušek | středa 24.4.2013 16:01 | karma článku: 8,25 | přečteno: 510x
  • Další články autora

Robert Dušek

Okurková plíseň v okurkové sezóně

U nás v Čechách události letí jako splašené a politické kauzy jako by ani nevěděly, že je léto. Když však pracujete v Bruselu, vnímáte zákonitě naše domácí události poněkud z dálky a okurková sezóna na vás doléhá natolik, že napíšete o okurce. Ovšem ne jen tak ledajaké, ale vylepšené penicilínem.

24.7.2012 v 12:55 | Karma: 7,78 | Přečteno: 825x | Diskuse| Ostatní

Robert Dušek

ACTA ad acta – tři důvody

Evropský parlament dne 4. července 2012 definitivně odmítnul smlouvu ACTA. Proti ní hlasovalo 478 poslanců, 39 jich bylo pro a 165 se hlasování zdrželo. V Evropské unii tak smlouva nemůže vstoupit v platnost. Tolik překvapivě stručná zpráva z tisku. S pobaveným úsměvem pomiňme, jak „vznešeným“ mlčením se v tomto případě zahalili čeští euroskeptici, kteří jinak nenechají na Evropském parlamentu nit suchou, a zkusme se podívat na věc trochu detailněji.

13.7.2012 v 9:09 | Karma: 7,00 | Přečteno: 427x | Diskuse| Ostatní

Robert Dušek

Jak nám EU zdraží vepřové a „Slepičí Hitler“

Milovníci vepřového si v minulých dnech znepokojeně přečetli, že jejich oblíbená pochoutka od ledna příštího roku pořádně zdraží – minimálně o 10%, ale klidně i o polovinu. Může za to (jak jinak) zlá EU, která prý šikanuje chovatele prasat nesmyslnými směrnicemi o míčích v kotci, které (tedy ty kotce) musí být navíc větší. A chudáku chovateli nezbývá, než přenést náklady na zákazníky. Tolik zpráva z tisku doplněná o internetové komentáře. Ve skutečnosti je všechno jinak. Skoro stejně, jako „zaručená“ zpráva z letošního ledna, podle které budou napříště kvůli EU pod pokutou 300.000 korun zakázány v Čechách domácí zabíjačky. Co na tom, že EU nic takového nezakazuje, výše pokuty je nesmysl, a že údajně nová pravidla pro zabijačky platí v ČR už od roku 1961?!?

15.5.2012 v 10:51 | Karma: 12,32 | Přečteno: 957x | Diskuse| Ostatní

Robert Dušek

Problémem nejsou zákony

Když Evropská komise navrhla před lety normu č. 247/2006, která stanovuje podmínky pro pěstitele banánů, prodávaných v EU, reakce byla bouřlivá. „EU nám nařizuje, jak má být křivý banán“, ozývalo se tehdy unisono nejen v restauracích a kavárnách, ale i na politických mítincích a v parlamentních kuloárech. Dnes, když se naplno provalila (velmi jemně řečeno) závadnost polských potravin, je ohlas úplně stejně velký. „To nemůže EU stanovit jasné normy pro kvalitu potravin, když to nedokážou samotné státy?“, ptají se občané. Jak už to bývá, problém je to daleko hlubší.

4.5.2012 v 11:15 | Karma: 13,88 | Přečteno: 1128x | Diskuse| Ostatní

Robert Dušek

Budoucnost zemědělství - od globálního k lokálnímu

V říjnu loňského roku navrhla Evropská komise novou podobu společné zemědělské politiky. Ta – pokud s ní bude souhlasit Rada Evropy a Evropský parlament – přinese řadu revolučních změn. Našeho zemědělství se, alespoň podle tvrzení některých zemědělců, dotkne především zastropování přímých plateb do výše 300 tisíc EUR (cca 7,5 milionů Kč) na jednu farmu nebo zemědělský podnik.

18.4.2012 v 14:32 | Karma: 9,33 | Přečteno: 924x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 935x
europoslanec za ČSSD

Seznam rubrik