Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ACTA ad acta – tři důvody

Evropský parlament dne 4. července 2012 definitivně odmítnul smlouvu ACTA. Proti ní hlasovalo 478 poslanců, 39 jich bylo pro a 165 se hlasování zdrželo. V Evropské unii tak smlouva nemůže vstoupit v platnost. Tolik překvapivě stručná zpráva z tisku. S pobaveným úsměvem pomiňme, jak „vznešeným“ mlčením se v tomto případě zahalili čeští euroskeptici, kteří jinak nenechají na Evropském parlamentu nit suchou, a zkusme se podívat na věc trochu detailněji.

Europoslanci ACTA razantně odmítli.nrc.nl

Předně - porušování autorských práv vidí Evropská unie jako závažný problém, proti kterému je nutné bojovat. Vyhrát se to nedá, vzdát také ne, jak říkával Jan Werich. Pro vzdělanostní ekonomiky se jedná o bolestivou záležitost zejména v oblasti vědy a výzkumu. Poměrně nepříjemné je též kopírování známých značek, a až třetí v pořadí je to, o čem je paradoxně slyšet nejvíce – tedy problematika hudebních a filmových děl.

Tady musím připojit osobní postřeh – pokud například Angelina Jolie dostala v roce 2007 za roli ve  filmu Beowulf DOPŘEDU zaplaceno 8 milionů USD, příliš mne nedojímají krokodýlí slzy producentů vyprávějících o tom, jak příslušné společnosti hrozí bankrot díky internetu a sdílení. Tím samozřejmě nehájím „stahovače“, jenom upozorňuji na to, že jejich společenská nebezpečnost obvykle není taková, jak pravidelně z Hollywoodu slýcháme.

Oproti tomu kopírování patentů představuje bezesporu daleko závažnější problém, díky kterému považuji - a většina mých kolegů také - smlouvu tohoto typu za nutnou. Proč tedy Europarlament tak radikálně odmítnul dohodu ACTA?

Za prvé proto, že europoslanci (a před nimi například Obamova administrativa či australská vláda) byli fakticky postaveni před hotovou věc ve stylu: „Tady máte text dohody, tady prosím podepsat“. Návrh samotný je dílem lobbyistů a právníků privátních korporací, jednání o něm proběhla v zákulisí a celospolečenská debata neproběhla pro jistotu vůbec. Takto pojatá dohoda musela v parlamentu složeném ze 754 poslanců z 27 zemí zastupujících celé politické spektrum zákonitě narazit. Já osobně bych pro takto prezentovaný návrh nehlasoval ani v případě, že bych s jeho obsahem vnitřně souhlasil, protože by šlo o zcela zásadní průlom v rozhodování evropských poslanců.

Druhým důvodem jsou právní principy. Zde došlo ke kolizi – ochrana soukromí osobnosti, svoboda slova a presumpce neviny je ve střetu s ochranou takto pojatých autorských práv. Některé návrhy ACTA například obsahovaly opatření, která by nutila poskytovatele internetového připojení dávat bez úředního příkazu informace o lidech podezřelých z porušování autorských práv nebo by omezovala internetové prohlížeče. Stejně tak ACTA umožňovala další eskalaci prohlídek na hranicích. Otázka tedy zněla: „Je v pořádku, aby byl právní princip ochrany autorských práv nadřazen právnímu principu presumpce neviny?“ Europoslanci – na rozdíl od americké vlády – rozhodli, že to v pořádku není.

Důvodem třetím je pak nadkritické množství mimořádně vágních formulací v textu dohody. Odborně řečeno, jsou slovní spojení jako: „náležitá ochrana“, „vůči straně nebo v případě potřeby třetí straně“, „relevantních informací“ takzvaná relativně abstraktní hypotéza umožňující příjemci normy její volnější výklad. Řečeno laicky, ACTA by si mohl vykládat kdekdo, ne snad naprosto libovolným způsobem, ale minimálně několika způsoby.

Co se týká ochrany autorských práv, jsme nyní opět v bodě nula, v okamžiku před vznikem ACTA. Nová dohoda by přitom měla vzniknout standardní cestou tady v Europarlamentu a provázet by ji měla celoevropská diskuse. V ní by přitom měly korporace hrát nikoliv roli navrhovatele a moderátora v jedné osobě, jako tomu bylo v případě ACTA, ale jen jednoho z účastníků celého procesu. Budeme se snažit, aby byla tato změna ku prospěchu, jak autorských práv, tak i svobody jednotlivce.  

Autor: Robert Dušek | pátek 13.7.2012 9:09 | karma článku: 7,00 | přečteno: 427x
  • Další články autora

Robert Dušek

Potraviny na pranýři

Nekvalitní potraviny jsou jedním z nejžhavějších témat poslední doby a národ se nejen baví při sledování pořadů pánů Pohlereicha a Vaňka, ale čím dál více se zajímá o to, co je na talíři. I čím dál více obchodníků začíná chápat souvislost kvality a konkurenční výhody a farmářské prodejny tak vznikají jako houby po dešti. To všechno jsou bezesporu vynikající zprávy. Znamená to však, že můžeme poučovat Evropu?

24.4.2013 v 16:01 | Karma: 8,25 | Přečteno: 510x | Diskuse| Ostatní

Robert Dušek

Okurková plíseň v okurkové sezóně

U nás v Čechách události letí jako splašené a politické kauzy jako by ani nevěděly, že je léto. Když však pracujete v Bruselu, vnímáte zákonitě naše domácí události poněkud z dálky a okurková sezóna na vás doléhá natolik, že napíšete o okurce. Ovšem ne jen tak ledajaké, ale vylepšené penicilínem.

24.7.2012 v 12:55 | Karma: 7,78 | Přečteno: 825x | Diskuse| Ostatní

Robert Dušek

Jak nám EU zdraží vepřové a „Slepičí Hitler“

Milovníci vepřového si v minulých dnech znepokojeně přečetli, že jejich oblíbená pochoutka od ledna příštího roku pořádně zdraží – minimálně o 10%, ale klidně i o polovinu. Může za to (jak jinak) zlá EU, která prý šikanuje chovatele prasat nesmyslnými směrnicemi o míčích v kotci, které (tedy ty kotce) musí být navíc větší. A chudáku chovateli nezbývá, než přenést náklady na zákazníky. Tolik zpráva z tisku doplněná o internetové komentáře. Ve skutečnosti je všechno jinak. Skoro stejně, jako „zaručená“ zpráva z letošního ledna, podle které budou napříště kvůli EU pod pokutou 300.000 korun zakázány v Čechách domácí zabíjačky. Co na tom, že EU nic takového nezakazuje, výše pokuty je nesmysl, a že údajně nová pravidla pro zabijačky platí v ČR už od roku 1961?!?

15.5.2012 v 10:51 | Karma: 12,32 | Přečteno: 957x | Diskuse| Ostatní

Robert Dušek

Problémem nejsou zákony

Když Evropská komise navrhla před lety normu č. 247/2006, která stanovuje podmínky pro pěstitele banánů, prodávaných v EU, reakce byla bouřlivá. „EU nám nařizuje, jak má být křivý banán“, ozývalo se tehdy unisono nejen v restauracích a kavárnách, ale i na politických mítincích a v parlamentních kuloárech. Dnes, když se naplno provalila (velmi jemně řečeno) závadnost polských potravin, je ohlas úplně stejně velký. „To nemůže EU stanovit jasné normy pro kvalitu potravin, když to nedokážou samotné státy?“, ptají se občané. Jak už to bývá, problém je to daleko hlubší.

4.5.2012 v 11:15 | Karma: 13,88 | Přečteno: 1128x | Diskuse| Ostatní

Robert Dušek

Budoucnost zemědělství - od globálního k lokálnímu

V říjnu loňského roku navrhla Evropská komise novou podobu společné zemědělské politiky. Ta – pokud s ní bude souhlasit Rada Evropy a Evropský parlament – přinese řadu revolučních změn. Našeho zemědělství se, alespoň podle tvrzení některých zemědělců, dotkne především zastropování přímých plateb do výše 300 tisíc EUR (cca 7,5 milionů Kč) na jednu farmu nebo zemědělský podnik.

18.4.2012 v 14:32 | Karma: 9,33 | Přečteno: 924x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10,  aktualizováno  15:48

Neznámý útočník v noci na středu hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ...

Zatýkáme migranty pro první vlnu deportací do Rwandy, oznámil Londýn

1. května 2024  15:45

Britská policie ve středu začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli...

Moskva se chlubí stroji ukořistěnými Ukrajině: Abramsy, Leopardy i českými BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 935x
europoslanec za ČSSD

Seznam rubrik