Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prezidentské klání na Primě

Na Primě se nedalo ubránit dojmu, že hraje Benfica Lisabon s Realem Madrid. Umějí vůbec české televize uspořádat tento typ pořadu, který bude mít švih, vkus a kandidáti se do sebe názorově „zakousnou“?

Nejdřív museli televizní diváci, kandidáti i publikum vydržet drahné minuty, než jakási Klára z obrazovky zasvětila do tajů politického dění publikum teenagerů. Lesklý moderátor sice stále hovořil o tom, jak čas letí, ale plýtvat časem, než se z obrazovky vyžvaní Zahradil a Klára mu nějak nevadilo. Podněcoval publikum, aby fandilo a když publikum fandilo, tak zase umravňoval, aby tolik nekřičelo, že potom neuslyší nic. Každých dvacet minut ohlašoval světobornou zprávu, kolik diváků právě sleduje televizi, což bylo kvitováno huronským řevem. Co však lesklý moderátor „neošéfoval“, byla taková maličkost, jako je délka projevu každého z kandidátů. Zeman hovořil podstatně déle.

Celková úroveň otázek a jejich zodpovídání bylo mělké, nikterak věci neanalyzovalo, šlo jenom o to zahrát na emoce svých a protilehlých týmů.

Zeman jako vždy nasadil svou obrovskou zbraň - smysl pro humor - proti níž suchopárný, slušný Drahoš neměl protizbraň. Zeman se pro televizi takticky umravnil, nepoužíval své běžné vulgarismy a hulvátství, což ovšem neznamená, že jestli podruhé usedne na Hradě, tak že tyto vlastnosti znovu nebude používat. Jeho argumentace byla mnohdy nepravdivá, ovšem zemanovsky suverénně přednesená. Jako příklad může posloužit tvrzení o tom, že pro ozbrojení národa bylo potřeba přijmout ústavní zákon, jelikož jenom ústavní zákon může být silnější než směrnice EU (https://demagog.cz/politici/168?page=2). Další demagogií Zemana bylo tvrzení o tom, že kdyby v klubu Betaclan byli ozbrojení občané, tak nedošlo k takovému krveprolití. Zní to hezky ovšem: Zeman už nedodal to, že do klubu se přes bodyguardy nikdo s bouchačkou nedostane! Co se týče poměru pronášených pravd a nepravd je skóre podle serveru Demagog.cz u Zemana: Pravda 311 krát, nepravda 118 krát. U Drahoše: Pravda 74 krát, nepravda 4 krát.

U Drahoše zarazilo hned několik chyb. Tak například hned první (nepřípadnou) otázkou na Zemana, jestli měl za pětileté funkční období nějaký špatný zážitek, Zemanovi nahrál na smeč. Samozřejmě, že si to Zeman vychutnal. Další lapsus vědecky myslícího člověka bylo tvrzení o ruských tajných službách, které údajně zasahovaly do parlamentních voleb. Drahoš to pronesl, aniž by pro to měl nějaký důkaz.

Kde se nejistě působící Drahoš vzpamatoval, bylo až ke konci debaty, kde na Zemanův neověřitelný výrok o tom, že kancléřce Merkelové o muslimské migraci řekl, že když si někdo pozve někoho domů, tak ho na oběd nepozve k sousedům, Drahoš kontroval tím, že to byl pouze bonmot, který nemohl migraci nijak řešit. Schůzka byla neveřejná a není z ní žádný záznam.

 To, že Drahoš proti velkopansky jednajícímu Zemanovi, působil jako žáček proti panu profesorovi, neznamená, že Drahošovy názory jsou špatné.

Nechme se překvapit, jestli do čtvrtka získá sebejistotu a jestli ČT bude schopna uspořádat debatu na úrovni.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Robert Bartoš | středa 24.1.2018 14:14 | karma článku: 18,48 | přečteno: 941x
  • Další články autora

Robert Bartoš

Sociální autoritář

Je rozumné podporovat autoritativní lídry, kteří se tváří zpočátku sociálně? Nepovede další podpora ANO k ochromení demokracie? K čemu máme zákon o střetu zájmů?

20.12.2018 v 23:35 | Karma: 12,67 | Přečteno: 283x | Diskuse| Politika

Robert Bartoš

Premiérův Ježíšek

Když se všichni proti jednomu spiknou, tak to s ním vypadá špatně. Proti premiérovi se na Vánoce spikli všichni, včetně jindy tak dobrotivé bytosti jako Ježíšek.

14.12.2018 v 16:00 | Karma: 22,59 | Přečteno: 716x | Diskuse| Politika

Robert Bartoš

Paralely

Hrozí v důsledku selhávání tradičních demokratických stran nástup radikálních vůdců, kteří zadusí toleranci, demokracii a svobodu? Nebo se jedná o transformaci k jinému systému? O čem hovoří historická zkušenost?

8.12.2018 v 11:02 | Karma: 8,48 | Přečteno: 272x | Diskuse| Politika

Robert Bartoš

Vrátili jsme se z Hradu

Kam vede umanutost premiéra s pocintanou vestou a podpora jeho soukromého hnutí? Jak je možné, že ho stále podporuje takové množství lidí?

17.11.2018 v 20:52 | Karma: 32,91 | Přečteno: 2873x | Diskuse| Politika

Robert Bartoš

Impotence

Místo aby se problémy s migrací v Německu řešily, režim navrhuje, aby na sebe lidé v diskuzích byli hodní.

6.11.2018 v 9:34 | Karma: 33,47 | Přečteno: 999x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Carlsona vysílají v ruské televizi. V pořadu řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46,  aktualizováno  22.5 10:07

Na ruské státní televizi Rossija 24 se objevil pořad amerického moderátora Tuckera Carlsona. Jeho...

Návrat Kalouska, školné i nadstandardy. Místopředseda chystá oživení TOP 09

22. května 2024

Vysíláme Během horké fáze kampaně do eurovoleb nechce tříštit pozornost, ale ve druhé polovině roku chystá...

Smrtící dopad sankcí. Prezidenta Íránu nezabil kismet, ale rozpadlý vrtulník

22. května 2024

Premium Íránský prezident porušil prastarou zásadu, že starým letadlům a novým boeingům se má člověk radši...

Policie stíhá advokáta a bývalého důstojníka StB za zpronevěru 157 milionů

22. května 2024  9:54

Kriminalisté vyšetřují zpronevěru peněz z advokátní úschovy se škodou 157 milionů korun, o případu...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 993x
Překladatel a tlumočník, FF-UK,

Knižní publikace: G. Wisnewski: Bilderberg, N. Hertzová: Plíživý převrat, J. Farndon: Co se stane když...?, B. Mráz: Kresby francouzských impresionistů, M. Arostegui: Neviditelní bojovníci, R. Schür: Kronika filmu...,

Filmy pro ČT: Bezstarostná jízda, Wittgenstein, Paříž Texas, Caravaggio, Goodbye Lenin, Modrý samet, Olověná doba, Evropa Evropa, Žhavé výstřely, Berlín - Alexanderovo náměstí, Ztracená čest K. Blumové, Plechový bubínek, Smrt obchodního cestujícího, V roce se 13 úplňky, 2001 vesmírná odysea, Klepání na nebeskou bránu, Batman, Cementová zahrada, Pod ochranou nebe, Někde v Africe, Muž, který spadl na zemi, Homo Faber,  Lovec jelenů, Konec násilí, Air America, Evropa, Angličan, co vystoupil na kopec, Tři králové, Sedm, Dej si pohov kámoši, Občanská výchova, Americký přítel, Tudy teče řeka, Zhoubná vášeň, Sestra v akci, Život - stavba povolena, Divoká banda, Koumáci, Vlak do Yumy, Hanami, Moloch, Proti zdi, Orlové práva, Modrý anděl, Princezna a bojovník, Král je živ! a další...

Seznam rubrik