Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Devadesátky a co se změnilo ?

Z devadesátek se udělalo mediální téma. Dovolím si krátké zamyšlení, co se změnilo z pohledu obhájce, jednoho z mnoha , co jsme také byli u toho. A co se bohužel zatím nezměnilo. 

Když se nyní vzpomíná na 90.léta , pak člověk si především uvědomí , jak běží čas a především, že by byl jistě zajímavý i pohled kolegů obhájců na tyto léta. Musime však dodržovat povinnost mlčenlivosti a myslím, že i kdyby nám klienti dali souhlas vyprávět o kauzách, asi by to nebyl příjemný příběh. Jedno se však nezměnilo , trestní řád dle kterého se řídíme v trestní praxi všichni , je z roku 1961 a i když doznal mnoha změn, stále obsahuje tzv socialistické zásady trestního řízení. Stát stále má plnit roli jakéhosi vychovatele a zároveň i toho, kdo trestá… v mnoha institutech našeho trestního práva by už konečně mělo dojit k úpravám a změnám, které by přispěly k vyšší důvěře občanů v právní stát a spravedlnost. 
A tak jak v devadesátkách , tak i v roce 2022 se stále hovoří o pravomocech státních zástupců , ale myslím, že je třeba řešit i posílení rozhodování soudů a to hlavní , změnit pohled na stihané i odsouzené osoby a dát jim větší prostor k obhajobě a tím zvýšit povinnost státu při dokazování trestné činnosti. No a přimlouvám se i za nás obhájce, aby nám byl dán větší prostor a byli jsme bráni za rovnocenné účastníky trestního řízení neboť právě zde je stále ten socialistický rozpor mezi slovy a činy. Neboť pokud máme být v rovném postavení se státními zástupci, pak v praxi tomu tak často není. 
Takže bojovat za spravedlnost je úkolem nás všech a také o vzájemný respekt k práci druhých a dokázat alespoň nechat druhé vyslovovat vlastní názory. Pokud však sledujeme, jak v současné době se ignoruje především od těch výše postavených každý jiný názor než jejich, pak budou devadesátky v našich vzpomínkách považovány sice za divoká léta, kdy ne vždy se věci řešily dle zákona a docházelo k tomu, že některé rozsudky byly velmi zvláštní a některé kauzy o kterých se dodnes píše , zůstaly bez zájmu státu je vyřešit - neplést s kauzami, kde se vyšetřovalo, ale chyběly důkazy - pak se dnes nejen stále mohou objevovat v hojné míře trestní kauzy odsuzované na základě pochybných svědectví a důkazů a bude i narůstat počet neodhalených kauz. Takže je to především o lidech , především zkušených a poctivých profesionalech v justici a těch je dnes stále většina, ale také o karieristech a necitlivych lidech, kteří místo spravedlnosti řeší své ambice a nedostatky špatnými rozhodováními. A když jim to zastaralý trestní řád umožňuje a za své zcela jasné chyby a rozhodování bez odpovídajících důkazů, nenesou prakticky žádnou odpovědnost, pak něco není v pořádku. A člověk si přál pracovat v lepším právním prostředí, ale práci vám někdy dokonale znechuti tzv jiné zájmy, neschopnost a snahy řešit případy dle něčích pokynů. Naopak vždy si budu vážit těch , kdo dovedou kvalitní práci a většinou nejsou vůbec vidět , ale stát a zákon je díky nim stále ještě stále možné označit za dobře fungující. Omlouvám se za dlouhou úvahu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Novák | středa 2.2.2022 12:48 | karma článku: 15,16 | přečteno: 570x
  • Další články autora

Richard Novák

Milostivé léto v trestním právu se jmenuje amnestie

Za rok a měsíc zvolíme prezidenta. Je na čase, aby se kandidáti věnovali konkrétním tématům. Co třeba amnestie ?

6.2.2022 v 12:23 | Karma: 6,33 | Přečteno: 240x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

KOMENTÁŘ: Na Ukrajině stejně jako v íránské poušti. Bude vývoj podobný?

15. května 2024

Premium Má Ukrajina i se západní pomocí nějakou šanci na vítězství nebo na výsledek, který nebude úplnou...

Pomáhal jsem lidem najít práci, brání se místostarosta obviněný ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21,  aktualizováno  12:56

Olomoucký krajský soud odstartoval případ místostarosty Šumperka Karla Hoška obžalovaného ze...

Miss Belgie a politické porno. Vlámští pravičáci před volbami pečou odtržení

15. května 2024  12:52

Premium Ostende (od zpravodaje iDNES.cz) Za necelý měsíc čeká Belgii svátek demokracie na třetí. A zároveň velký blázinec. Souběžně se budou...

Vláda jedná o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

  • Počet článků 2
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 405x
Jsem ženatý otec tří krásných dětí a děda krásného vnuka. Na prvním místě tedy rodina. Mám rád lidi , i když některým nerozumím , ale respektuji je. Po 30-ti letech v advokacii stále věřím ve spravedlnost a jako obhájce v trestních kauzách navíc kladu důraz na profesionalitu všech. Nezdravě ambiciózní a profesně neschopní nesmí ovládat proces rozhodování o lidech, i proto beru své povolání za věčný boj za dodržování zákonů všemi a pro všechny. Tedy i ty, kteří se dostanou až na lavici obžalovaných. Myslím , že právní vědomi v naší společnosti není příliš uspokojivé. Lidé musí především i sami poznat, co je správně a co už je nezákonné. Diskuse a dohoda jsou často nahrazovány ignorováním jiných než vlastních názorů anebo přímo arogantním protiútokem. Já se snažím naslouchat druhým i těm , kterým nerozumím a nechápu tok jejich myšlenek. Přesto si myslím, že je důležité vzájemně komunikovat.

Seznam rubrik