Putinův plán vychází

Pomáhejme chudákům Ukrajincům, jak můžeme, ale mysleme chladnou hlavou. Kdo vydrží déle: Ruský záklaďák v transportéru s nakradeným jídlem a kanystrem vody nebo ukrajinská matka v krytu se třema dětmi?

Stejně jako doplatili na velikášské sny jednoho šílence Němci, doplatí na ně nejen Ukrajinci, ale především sami Rusové. Ještě dlouho nebudou mít svobodnou a ekonomicky výkonnou společnost, pokud vůbec někdy. Následující řádky proto nehájí Rusko, ale mají vyvolat diskusi:

Na rozdíl od Hitlera ale Putin umí počítat, jakkoli to zní cynicky:

- za pět let bude závislost "Západu" (když mluvíme o Západu, myslíme tím, že Západ jsme i my ) na dovozech surovin z Ruska mnohem menší než dnes. Bude mnohem snazší se do Ruska odpoutat. Na úder byl nejvyšší čas,

- Rusům nezáleží na tom, jestli obsadí potřebné body a trasy na Ukrajině za dva týdny nebo za čtyři měsíce. O kolik je ruský voják dražší, když sedí v bojovém vozidle pěchoty v ukrajinské stepi, než když v leží v kasárnech v ruské stepi?

- sankce jistě na Rusy doléhají a za pár měsíců se projeví, ale běžní Rusové žijí v nedostatku neustále. Ti bohatí se prostě přeorientují na Asii. Do Číny a do Thajska budou jezdit dál a zaparkují tam i svoje nové jachty. Od prázdných regálů v obchodech a zmrzlých bytů to trvá v Rusku několik let a několik milionů mrtvých, než se Rusové zvednou. Dnešní vedení Ruska má také mnohem sofistikovanější nástroje na ovládání davu, než měl slabý carský režim v roce 1917. Neexistuje také ani společenská třída (nezávislá) střední třída, a proto ani nezávislá politická síla, která se dnešní moci postavila. To bylo v roce 1917 úplně jinak - "opoziční strany" byly silné a měly silnou oporu ve společnosti.

- jak dlouho vydrží Ukrajinci v krytech a v rozbombardovaných městech vzdorovat, když jim Putin nabídne konec války jen za uznání Krymu a Luhanské a Doněcké republiky, když Ukrajinci vědí, že Krym ani ty odtržence stejně nikdy nedobudou zpět? 

- i kdyby nakrásně proběhla nějaká protiofenzíva, jen Rusy ještě více rozzuří, zejména, pokud by Ukrajinci vstoupili na ruské území. Válku by to jen prodloužilo, protože Putin by mohl vrhnout do boje další síly a odůvodnit, proč si musejí ještě více utátnout opasky.

Mimochodem protiofenzíva: Uběhlo 14 dnů války, záložáci snad už jsou mobilizovaní. Mělo by jich být několik milionů! Kéž by jich narukoval aspoň jeden milion. Kde jsou? Ti, kteří byli krátce po vojenské službě, mohli prakticky rovnou nastoupit do boje. Zbraně od nás jsou za tu dobu snad už dodané. Tak proč se neposílí obrana Mariupolu? Proč se nezastaví  ruský postup na Oděsu? Vždyť to na jižní frontě pro Rusáky musí být zásobovací problém? 

- rád bych se mýlil a rád bych se dočkal toho, že se Rusové konečně domohou alespoň nějaké svobody, ale myslím si, že tato válka skončí podobně jako "Zimní válka" s Finskem, protože Rusko je prostě příliš velké a příliš zaostalé.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Neugebauer | čtvrtek 10.3.2022 8:20 | karma článku: 0 | přečteno: 583x