Kdo řídí resort kultury

Tak nám vláda zase nepadla. Někomu však spadl kámen ze srdce, že mu nezruší ministerstvo kultury. Vhodná chvíle na malý kvíz: Kdo řídí resort kultury? .a) Alena Hanáková, ministryně kultury (STAN)b) František Mikeš, první náměstek ministryně (ODS)c) Radek Zdráhal, náměstek ministryně /pro živé umění/ (STAN)d) Stanislav Polčák, advokát a poslanec PČR (STAN)

Nápověda 1: Nejméně jedna odpověď je správná, nejméně jedna odpověď je chybná
Nápověda 2: Ten, o němž si máte myslet, že to je, to není
Nápověda 3: Medailónek politika, jemuž pohříchu není věnováno tolik pozornosti, kolik si zaslouží

JUDr. Stanislav Polčák
Advokát se specializací na autorské právo. První místopředseda hnutí Starostové a nezávislí, poslanec Parlamentu ČR a předseda jeho Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. V prosinci 2011 se o něm spekulovalo jako o kandidátovi na funkci ministra kultury po Jiřím Besserovi. Přednost však dostala Alena Hanáková; nejspíše kvůli kauzám, jimiž se Polčák stihl zapsat do dějin domácí politiky.

Kauza BJP Klánovice: 10. srpna 2008 Stanislav Polčák půjčil 7,46 mil. korun firmě BJP Klánovice, kterou dva týdny předtím 23. července založili společníci Petr Bezouška, Ivan Juřena a Ondřej Rejzek, jenž je poslaneckým asistentem Stanislava Polčáka (BJP=Bezouška+Juřena+Polčák?). Jednatel firmy Jakub Zvoníček je mimo jiné též předsedou Spojených demokratů-Sdružení nezávislých (SD-SN), viz níže. Za další 2 týdny 27. srpna 2008 kupuje BJP Klánovice pozemek za 14,92 mil. korun, obchod domlouvá Polčák. 27. července 2009 firma BJP Klánovice zřizuje zástavu na pozemek; zástavním věřitelem je Stanislav Polčák, který tak jistí půjčku 7,46 mil. korun. V červenci 2010 novopečený poslanec Polčák do majetkového dotazníku HN uvádí, že do sněmovny vstupuje s majetkem v celkové hodnotě "asi 4 miliony korun"; v majetkovém dotazníku při vstupu do Sněmovny pohledávku neuvedl. Vyjádření Polčáka: „To nejsou moje soukromé příjmy. Jsou to peníze klienta. Je to formou obstaravatelské činnosti v rámci mé advokátní činnosti. Aby ta pohledávka byla kryta, tak je zřízeno zástavní právo  ve prospěch mé osoby.“ Kdo je oním klientem, který nechce být spojován s investicí, odmítá prozradit s odkazem na advokátní mlčenlivost.

Kauza SNK-ED: Ještě jako člen strany SNK-ED (do roku 2008) se advokát Polčák soudil s ministry financí, kteří odmítali straně SNK-ED vyplatit volební dotaci za mandáty získané ve volbách. Přes 15 milionů korun, jejichž vyplacení MF neoprávněně zadržovalo, Polčák vymohl, rozešel se však se stranou SNK-ED. Peníze SNK-ED pak přišly na účet spolku Spojení demokraté - sdružení nezávislých Jakuba Zvoníčka, jednatele BJP Klánovice, viz výše. "Zjednodušeně řečeno, miliony skončily ve stejné schránce jako dopisy pro firmu BJP Klánovice," uvedly HN. V roce 2009 vedení SNK-ED obvinilo v médiích Polčáka, že miliony ukradl; spor ukončila mimosoudní dohoda. "To s tím vůbec nesouvisí," řekl HN Polčák. Současná šéfka SNK-ED Zdeňka Marková tvrdí: "Nemají žádné členy, nevyvíjejí žádnou činnost, přesto jim zůstalo v rámci mimosoudního vyrovnání několik milionů."

Majetková přiznání považuje Stanislav Polčák za zbytečnou šikanu. Zato spolupracuje s nevládní protikorupční organizací Růžový panter na návrzích protikorupčních a bezpečnostních opatření ve veřejné správě.

Nápověda citovala z níže uvedených článků iHned, Českých novin a Parlamentních listů, viz:
http://zpravy.ihned.cz/c1-53442270-zahadna-transakce-poslance-polcaka-investoval-miliony-ted-se-k-nim-nehlasihttp://www.ceskenoviny.cz/zpravy/polcak-nevysvetlil-jak-prisel-k-pohledavce-za-sedm-milionu/708150http://zpravy.ihned.cz/politika/c1-53455630-polcak-miliony-jako-utajena-investice-bezna-cinnost-dela-to-rada-advokatuhttp://zpravy.ihned.cz/politika-konta-x/c1-53457470-proc-je-dobre-vedet-kam-poslanec-polcak-investoval-7-5-milionuhttp://zpravy.ihned.cz/politika-konta-x/c1-53484340-pet-ze-sesti-poslancu-advokatu-pochybuje-o-zahadne-transakci-jejich-kolegy-polcakahttp://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Polcak-Majetkova-priznani-jsou-zbytecna-sikana-216488

a též z oficiálního životopisu politika Polčáka na webu TOP 09 (oběma blahopřejeme), viz: http://www.top09.cz/osobnosti/judr-stanislav-polcak-2476.html

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Richard Kolář | středa 11.4.2012 21:00 | karma článku: 23,90 | přečteno: 1991x