Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda versus občané druhé kategorie

V posledních týdnech mne v médiích zaujalo téma chystaného zvýšení poplatků z těžby nerostů. Začal jsem problematiku trochu studovat a zjistil jsem, že jde o klasický příklad situace, kdy vládnoucí vrchnost (toto sousloví nemám rád, ale lepší mne v dané souvislosti nenapadá) pracuje s čísly, aniž by si za ně dokázala dosadit konkrétní region, jeho obyvatele, jejich potřeby, zájmy a problémy. Ty jsou bohužel zřejmě pod rozlišovací schopnost tabulky s názvem státní rozpočet.

Ve stručnosti, o co jde. V České republice jsou firmy, které těží nerosty. Pro lepší představu se držme řekněme hnědého uhlí. Tyto společnosti kutají, prodávají, zaměstnávají lidi, platí daně, jsou na ně zpravidla navázány řady dodavatelů. Tyto společnosti zároveň odvádějí státu poplatky z vytěženého objemu, z nichž většina slouží ve prospěch obcí a regionů, které jsou těžbou negativně zasaženy. Kromě toho tyto firmy zpravidla přispívají na různé bohulibé projekty ve svém okolí.

Nyní přijde stát, ztělesněný ministerstvem financí a ministerstvem průmyslu a obchodu, s novelou horního zákona, která mimo jiné obsahuje zvýšení těchto poplatků. V prvním návrhu desetinásobné, postupně, po kritice a protestech těžařů a regionů, menší. Zároveň se však mění také rozdělení takto získaných prostředků. Najednou většinu schlamstne nenasytný státní rozpočet a na obce a regiony, ve kterých se těží, zůstane pouze menšina. Na co bude použit onen státní díl, se nejspíše nikdy nedozvíme. Když budu lacině vtipkovat, tak možná na zvýšení platů poslanců., když budu ironický, tak vyjádřím přesvědčení, že je stát nepochybně využije maximálně hospodárně, jako vždy.

Jaké budou dopady takového kroku? Stát argumentuje, že obcím neubude, při zvýšení poplatků bude i menší díl znamenat stejné peníze. Jenže pravda je složitější. Pokud totiž firmy budou muset více odvést státu, někde na to musejí také vzít. Při obvyklé délce kontraktů je bláhové přepokládat, že zvýší cenu produktu, tedy v našem případě uhlí. Osekávat se tedy bude v již zmíněných bohulibých aktivitách ve prospěch obcí a neziskových organizací. Pro region špatná zpráva. V horším případě dojde na snižování nákladů, což přeloženo do lidového jazyka znamená propouštění zaměstnanců. Pro region, kde je již dnes nezaměstnanost velmi vysoká, doslova Jobova zvěst. Kde by se dalo ještě ušetřit? Ejhle, náklady na snižování hlučnosti a prašnosti jsou vysoké, tak je holt trochu osekneme. Pro lid žijící v okolí nepochybně potěšitelná novinka. Nikdo se jim potom nemůže divit, že se cítí jako občané druhé kategorie.

Aby toho nebylo málo, tak výše poplatků možná nebude určena zákonem, ale vláda ji bude moci libovolně měnit. Jak říká ministr průmyslu Mládek, firmy potřebují především právní jistotu, která jim umožní strategicky plánovat a rozvíjet svůj byznys. Tento krok k tomu rozhodně přispěje měrou vrchovatou. Není nad to nevědět, zda příští rok zaplatím státu například sto milionů, nebo třikrát tolik.

Zákon vzniká překotně a zvláštně. Evidentně se přitom neberou ohledy na region, který je po desetiletí postižen povrchovou těžbou uhlí, které zajišťuje energii většině republiky. Přišlo by mi logické, že by stát začal regionu také něco vracet a pomohl se zvyšování kvality života jeho občanů. Bohužel hrozí, že pravdou bude přesný opak. Možná ale není ještě vše ztraceno a zdravý rozum a určitá slušnost zvítězí. Pro začátek by stačilo, kdyby vláda využila obvyklý nástroj, který v jiných podobných případech běžně používá. Jmenuje se analýza dopadů regulace, ve zkratce RIA. Nějakou dobu by to asi trvalo, ale staré přísloví praví: Dvakrát měř, jednou řež.

Autor: Richardjahoda | čtvrtek 4.12.2014 9:02 | karma článku: 29,42 | přečteno: 3875x
  • Další články autora

Richardjahoda

OZE nás nezachrání

Po dlouhé době jsme se ze země vyvážející elektrický proud stali jejími dovozci. Temelín byl kompletně celý odstaven a Chvaletice také.

15.9.2015 v 9:15 | Karma: 13,18 | Přečteno: 354x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Richardjahoda

Polemika: Uhlí versus utopie

Redaktor MF DNES Martin Biben publikoval v tomto listu sloupek s titulkem „Bez uhlí by severním Čechám hůř nebylo“. Klade si v něm otázku, zda regionu uhlí pomohlo, a hned si odpovídá, že ne.

21.7.2015 v 10:24 | Karma: 11,50 | Přečteno: 399x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Richardjahoda

Když chce Láska, pomocí lži a nenávisti, zvítězit nad pravdou

Heslo Václava Havla znělo, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Jiný Václav, aktivista a toho času senátor Láska jej nyní přetáčí k obrazu svému. Hnán nenávistí se snaží pomoci lži porazit pravdu o kauze Nagygate. Ta je totiž, ať se nám to líbí nebo ne, taková, že výsledkem monstrózní akce státního zástupce Ištvana byl pád vlády, přechodná vláda přátel Miloše Zemana, snadný nástup Babiše k moci, omluva s finančním odškodněním pro bývalé poslance ODS a vyšetřování kabelek Jany Nagyové dnes už Nečasové.

21.4.2015 v 9:40 | Karma: 20,77 | Přečteno: 787x | Diskuse| Politika

Richardjahoda

Růžička a mantinely korupce

Již několik dní hýbe českou veřejností kauza údajného úplatku pro trenéra hokejové reprezentace Vladimíra Růžičku. Ten měl dostat od otce jednoho z mladých hokejistů půl milionu korun a za to mladíkovi zajistit jakousi nadstandardní péči. Kauza je zamotaná, mění se verze toho, co se stalo a nestalo. To vše si můžete přečíst všude možně, proto se zaměřím na něco jiného. Jak široké jsou mantinely korupce a bude na ně naražen Vladimír Růžička?

15.4.2015 v 12:25 | Karma: 15,15 | Přečteno: 907x | Diskuse| Sport

Richardjahoda

Jak Babiš loví nové kamarády

Spasitelská aura Andreje Babiše pod tíhou průšvihů s Krnáčovou, Prachařem, Válkovou a dalšími vyprchává. Stále víc se mluví o střetu zájmů, biopalivech, volební preference padají. Navíc se vytvořila zatím nevelká, ale zaťatá protibabišovská mediální fronta. Proto český oligarcha zatroubil do protiútoku a verbuje do svého vojska nové kamarády. Nabídnout může peníze, vliv, zajímavé posty i vstřícná rozhodnutí. V sítích již uvízl například zpěvák Richard Krajčo, herečka Eliška Balzerová, novinář Jan Macháček a nově také miliardář Petr Paukner, který pro Babiše údajně zcela nezištně vypracoval analýzu uhlí. Pomůžou ministru financí zpátky do pozice miláčka voličů? A jak nebezpečné to může být?

8.4.2015 v 10:33 | Karma: 27,57 | Přečteno: 939x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1272x
Čtyřicátník, pokoušející se žít kousek za Prahou v relativním souladu s přírodou. Nejsem žádný šílený greenpísák, ale snažím se být vnímavý k ekologickým problémům. Životním pohledem jsem optimista. Mám rád dobré jídlo a pití.

Seznam rubrik