Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak Babiš loví nové kamarády

Spasitelská aura Andreje Babiše pod tíhou průšvihů s Krnáčovou, Prachařem, Válkovou a dalšími vyprchává. Stále víc se mluví o střetu zájmů, biopalivech, volební preference padají. Navíc se vytvořila zatím nevelká, ale zaťatá protibabišovská mediální fronta. Proto český oligarcha zatroubil do protiútoku a verbuje do svého vojska nové kamarády. Nabídnout může peníze, vliv, zajímavé posty i vstřícná rozhodnutí. V sítích již uvízl například zpěvák Richard Krajčo, herečka Eliška Balzerová, novinář Jan Macháček a nově také miliardář Petr Paukner, který pro Babiše údajně zcela nezištně vypracoval analýzu uhlí. Pomůžou ministru financí zpátky do pozice miláčka voličů? A jak nebezpečné to může být?

V případě celebrit typu Krajča či Balzerové se pouze opakuje příběh, který již prožil třeba žokej Váňa nebo stále prožívá ministr obrany Martin Stropnický. Babiš jejich popularitu využil ke svému volebnímu úspěchu a odměnil se tu penězi pro krachující stáj tam dokonce ministerským postem. Jakou z toho mají oba zmínění radost, nevíme. Zda budou mít Babišovu podporu i v budoucnu, zůstává záhadou nejspíš i pro ně samotné. Zejména ministr však již na sjezdu ANO poznal, že Babišův vděk má jasné mantinely. V případě novináře Macháčka již poněkud přituhuje. Dříve respektovaný komentátor se na konci ledna po svém přestupu z Respektu do Lidových novin v rozhovoru s Martinem Veselovským dušoval, že si udrží svou nezávislost. Dokonce mu prý sám Babiš slíbil, že si bude moci psát, co bude chtít. A najednou si na serveru Echo24.cz přečteme, že Macháček vedl školení poslanců ANO, což sám komentoval slovy: „Společně bychom si měli tak na dvě tři hodinky sednout a sladit názory na základní ideová témata ANO,“. Nic proti tomu, ovšem je to jednoznačný přestup na druhou stranu řeky, tedy z nezávislé žurnalistiky do oblasti politického marketingu. Zároveň však Macháček nejspíš stále zůstává v Lidových novinách, kde se jeho texty budou tvářit jako nezávislé. Vnímat je tak ovšem může však jenom někdo, kdo k informacím přistupuje naprosto nekriticky. Bohužel mezi voliči Andreje Babiše takových bude nejspíš víc než dost.

Stále jsme však byli pouze v rovině propagandy. Ta je sice nebezpečná a jednoznačně ohrožuje demokracii v naší zemi, avšak vzhledem k možnostem internetu, sociálních sítí, blogů a podobných médií jí lze alespoň částečně čelit a podle Saturninovského vzoru uvádět informace na pravou míru. Babiš však není jen boháčem a mediálním magnátem, ale také velkopodnikatelem, ministrem financí a supervlivným koaličním hráčem. O tom, v jakém se tím nachází střetu zájmů, již bylo a doufejme, že ještě bude napsáno mnohé. Aktuální kauza podpory biopaliv budiž temným příkladem. Jenže ono nejde jen o Babišovy přímé obchodní zájmy, ale také o zájmy jeho kamarádů, starých, i těch nových, kterými Babiš injektuje rozpadající se hradby.

Naposledy se veřejně projevil miliardář, vlastník firmy Carbounion Bohemia, která obchoduje s uhlím, Petr Paukner. Toho Babiš požádal, aby mu vypracoval analýzu uhlí. Jak se můžeme dočíst v tomto článku na serveru iUhli.cz, Paukner to prý udělal zcela zdarma, nic za to nechtěl a nic si od toho neslibuje. To by bylo od největšího obchodníka s uhlím, který právě na této komoditě vydělává miliardy, skutečně hezké gesto. Ale věří tomu někdo? Možná tak malé dítě, které si ještě užívá dětství v blažené nevědomosti toho, že ve světě dospělých, zejména těch bohatých, je skoro vždy něco za něco. Bylo by velmi divné, kdyby Paukner napsal do této jistě velmi odborné a nezávislé analýzy cokoliv, co by bylo v rozporu s jeho obchodními zájmy. A bylo by ještě podivnější, kdyby si to Babiš neuvědomoval. Přesto Pauknera o analýzu požádal, ten jí zdarma vypracoval a Babiš ji uveřejnil. Co konkrétně si pánové dohodli, nám zajisté neprozradí. Možná napoví budoucnost, ale to už bude kšeft dávno upečen a peníze budou proudit na správná konta. Teď mají ještě zejména sociální demokraté a lidovci čas Babiše zastavit. My obyčejní lidé můžeme pomoci alespoň tím, že budeme na všechny podivnosti upozorňovat a křičet tak nahlas, jak jen dokážeme.

Autor: Richardjahoda | středa 8.4.2015 10:33 | karma článku: 27,57 | přečteno: 939x
  • Další články autora

Richardjahoda

OZE nás nezachrání

Po dlouhé době jsme se ze země vyvážející elektrický proud stali jejími dovozci. Temelín byl kompletně celý odstaven a Chvaletice také.

15.9.2015 v 9:15 | Karma: 13,18 | Přečteno: 354x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Richardjahoda

Polemika: Uhlí versus utopie

Redaktor MF DNES Martin Biben publikoval v tomto listu sloupek s titulkem „Bez uhlí by severním Čechám hůř nebylo“. Klade si v něm otázku, zda regionu uhlí pomohlo, a hned si odpovídá, že ne.

21.7.2015 v 10:24 | Karma: 11,50 | Přečteno: 399x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Richardjahoda

Když chce Láska, pomocí lži a nenávisti, zvítězit nad pravdou

Heslo Václava Havla znělo, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Jiný Václav, aktivista a toho času senátor Láska jej nyní přetáčí k obrazu svému. Hnán nenávistí se snaží pomoci lži porazit pravdu o kauze Nagygate. Ta je totiž, ať se nám to líbí nebo ne, taková, že výsledkem monstrózní akce státního zástupce Ištvana byl pád vlády, přechodná vláda přátel Miloše Zemana, snadný nástup Babiše k moci, omluva s finančním odškodněním pro bývalé poslance ODS a vyšetřování kabelek Jany Nagyové dnes už Nečasové.

21.4.2015 v 9:40 | Karma: 20,77 | Přečteno: 787x | Diskuse| Politika

Richardjahoda

Růžička a mantinely korupce

Již několik dní hýbe českou veřejností kauza údajného úplatku pro trenéra hokejové reprezentace Vladimíra Růžičku. Ten měl dostat od otce jednoho z mladých hokejistů půl milionu korun a za to mladíkovi zajistit jakousi nadstandardní péči. Kauza je zamotaná, mění se verze toho, co se stalo a nestalo. To vše si můžete přečíst všude možně, proto se zaměřím na něco jiného. Jak široké jsou mantinely korupce a bude na ně naražen Vladimír Růžička?

15.4.2015 v 12:25 | Karma: 15,15 | Přečteno: 907x | Diskuse| Sport

Richardjahoda

Když nám káže miliardář

V rozhovoru na iHned nám miliardář Petr Paukner oznámil, že není třeba prolamovat limity těžby uhlí, resp. stačí je prolomit na dole Bílina, který patří ČEZu. Teplárnám to prý bude stačit, pokud budou propuštěni horníci, tak budou prý jezdit do práce jinam, žádný problém. On to prý musí vědět, protože se v uhelném byznysu pohybuje roky a nese mu to miliardy.

29.3.2015 v 13:28 | Karma: 18,06 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1272x
Čtyřicátník, pokoušející se žít kousek za Prahou v relativním souladu s přírodou. Nejsem žádný šílený greenpísák, ale snažím se být vnímavý k ekologickým problémům. Životním pohledem jsem optimista. Mám rád dobré jídlo a pití.

Seznam rubrik