Cigarety vs. nekuřák

Musím reagovat na článek pana Petra Voříška o kouření a tabáku. Nechci se zabývat tím, co nikotin a podobné látky kuřákovi přináší atd., je to věc každého člověka, jak si zhuntuje zdraví a co je pro něj přednější. Ale pan Voříšek si neuvědomuje jednu věc, kterou on nezná, ale většina nekuřáků ano.

Tou věcí je cigaretový dráždivý smrad. Samozřejmě, spoustě nekuřáků vadí, že kouření způsobuje rakovinu plic (ať je to v jakékoli míře) atd., stejně jako každému vadí, když mu bude do oken vydechovat tepelná elektrárna. Ale podle mě to hlavní, co jim vadí, jsou výpary, které musí vdechovat. A proč? Protože ty výpary neuvěřitelně dráždí ty, kdo na to nejsou zvyklí. Není horší věc (s nadsázkou) než jít v zimě v úzké uličce za kuřákem. Já se prostě dusím, nemůžu se nadechnout. Svírá mi to plíce. Stejně tak, jako když jdu v hodně hustém smogu.

To samé je to samozřejmě v hospodě. Rád zajdu s kamarády do hospody a je mi jasné, že se musím přizpůsobit a smířit se s tím, že chvilku se zakouřeným prostorem budu bojovat, než si zvyknu, a že budu přes noc větrat na balkóně oblečení. Protože jinam by kamarádi nešli. Pan Voříšek píše, že zná hospody, kde není smrad cítit u druhého stolu. Já tedy upřímně žádnou takovou neznám, ale i když je to dobrý nápad, aby to tak všude fungovalo, pochybuji, že hospodští, pokud to nebudou mít výslovně nakázáno, s tím něco někdy udělají.

Takže abych to přirovnal k nějakému příkladu, představte si, že jdete do hospody a tam někdo vytáhne housle a začne na ně kouzelně vrzat. Samozřejmě budete chtít, aby zmlkl, protože se to hold nedá poslouchat. Budete si občas zacpávat uši, nakonec si i třeba zvyknete. A trochu vám to ten večer pokazí, možná vás i donutí jít pryč. Stejně tak mě jako nekuřáka nutí kouř k tomu, abych bojoval s dechem, zakrýval si ústa, a i když si na to po chvilce třeba zvyknu, není to prostě nic příjemného.

Nechci tímhle článkem pana Voříška kritizovat, to vůbec ne. Jen chci ukázat, že jsou i věci, co si kuřáci neumí představit, protože to prostě neznají. Někdo říká, že vodní dýmka je stejně škodlivá jako cigarety. A přesto si jako striktní nekuřák vodní dýmku dám. Proč? Protože voní a dá se při ní normálně dýchat.

 

ps. V diskuzi mi byla vytknuta hrubka ve slovu "Hold", kde má být samozřejmě t. Nechávám to zde, abych si sám uvědomil, jak lehké je bez vědomí (a to jsem člověk, který se snaží psát opravdu spisovně) dělat chyby.

Autor: Martin Rexa | sobota 18.6.2011 10:47 | karma článku: 17,33 | přečteno: 1614x