Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Valentýn a jiné svátky

Včera bylo Valentýna. Tento svátek mnoho lidí jaksi jitří. Pro jedny je moc americký, druzí oponují, další přitakají.. Nu český zrovna není, ale copak my Češi nějak nadšeně oslavujeme byť i ty nejčeštější svátky - nebo svátky vůbec?  

Vezměme to popořádku.

V lednu máme Nový rok - to většina občanů zdravě vyspává po bujarých oslavách předchozího dne. Nu ale neslavíme jen začátek nového roku - a tady bych si dovolila výtku k politické reprezentaci let devadesátých. Určít datem vzniku České republiky 1. leden bylo nadmíru nešťastné rozhodnutí. Většina spoluobčanů vůbec neregistruje, že něco takového existuje, natož aby to slavila. Vznik státu by se ale rozhodně slavit měl! Ovšem tohle datum posunulo svátek nové státnosti téměř k zapomnění. Nebo znáte někoho, kdo třeba v tento den vyvěsí českou vlajku? (Ty my Češi ostatně vůbec nevyvěšujeme.)

V únoru neslavíme - Valentýna zmíním nakonec - my Češi nic. Snad už ani nejkovanější soudruzí neslaví Vítězný únor - či ano?

V březnu máme - nebo jsme měli? - Den žen. Nikdy jsem neměla pocit, že být ženou je cosi výsostného a mělo by být oslavováno. I když jsou v životě žen období či okamžiky, kdy to mají těžší než pohlaví opačné, je tento fakt vyvážen skutečností, že život ženy je prostě krásnější jako takový. Navíc tento svátek minulý režim dosti zprofanoval - nicméně kdo chcete, slavte.
Také se kdysi slavil Den učitelů, protože k tomu svádí výročí Komenského - ale kdeže loňské sněhy jsou, dnes většina žáků nemá o něčem takovém potuchy. Škoda, řekla bych.

V březnu či dubnu jsou Velikonoce - nu tady snad dodržujeme určité tradice, a byť je i tento svátek často pojímán jen jako příjemně prodloužený víkend, dosti se slaví.

Koncem dubna se pořádají fantasmagorní průvody čarodějnic. To jako na počest (?), památku (?) nebo prostě připomenutí šílených upalování nešťastnic. Ačkoli je jasné, že tento zvyk spíše vychází z tradice vynášení zimy a pálení její figuriny, historický fakt čarodějnických procesů mi pohled na tyto průvody znechucuje.

V květnu máme Svátek práce, který ovšem oslavujeme volnem a který navíc mi Češi díky panu Máchovi a jeho nesmrtelnému Máji jaksi spíše chápeme jako svátek lásky. Pěkné. Polibek pod rozkvetlou třešní či jakýmkoli jiným stromem je jedna z nejkrásnějších českých tradic.

Nu a pak je zde 8. květen, kdy je připomínán konec války, trochu u nás v jemně kocourkovském oparu, neboť ještě nedávno jsme "slavili" o den později. Konec války musela bý událost pro účastníky naprosto jedinečná a je pochopitelně třeba ji připomínat. Jen si nejsem jistá, zda se tento den většina Čechů neraduje pouze ze dne volna. Nebo znáte rodinu, která si v onen den skutečně připomene, že skončilo válečné šílenství? A třeba zajde na nejbližší hřbitov s kytičkou k hrobu jakéhokoli - i neznámého - vojáka jakékoli národnosti?

V květnu se pak slaví - a to je dobře - Den matek. V červnu se jinde ve světě slaví - u nás pořídku - Den otců. Čím je otec méně než matka? Netuším. Nicméně většina Čechů neslaví - možná jim to zase přijde zavlečeno odjinud. A tak slavíme o to více Den dětí.

Nu a v červenci přijde nádhera dvou dnů volna. Ten první je na počest příchodu věrozvěstů - ale kdo vyjma shromážděných na Velehradě - si to skutečně uvědomí? Nemusíme být věřící, stačí třeba dětem připomenout, že právě díky těmto dvěma pánům zjednodušeně řečeno započal český jazyk míti i psanou podobu. Přinesli s sebou písmo.

O den později byl upálen jeden z největších Čechů. Slavíme to? Cítí aspoň někdo z Čechů jakousi alespoň minihrdost nad tím, že byl i mezi Čechy člověk, který se nebál zemřít pro svou pravdu? No hlavně že je volno.

Pak až v září je připomínán svatý Václav, vévoda a patron České země. Že bychom třeba zavedli tradici sbírání václavek? Nebo je někdo, kdo si u slavnostního oběda ten den připomene chorál Svatý Václave? A je vůbec někdo, kdo vaří či si dává v onen den slavnostní oběd?

V říjnu pak máme diskutabilní den vzniku státu, který již neexistuje a jehož nástupce vznikl onoho nešťastného 1. ledna. Slavíte?

V listopadu si připomínáme výročí naší poslední revoluce, která sice až tak revolucí nebyla,ale každopádně odstranila lidskosti vzdálený zprofanovaný režim. My doma každoročně otvíráme láhev sektu. Ostatní?

Koncem listopadu pak mnohé děti chodí s lampióny či lucernami či dýněmi a slaví Halloween - toto je americká tradice, která jako by ironií dějin nahrazuje dřívější průvody na počest sovětšké revoluce. Nu přejme dětem tu radost.

Nu a prosinec samozřejmě přináší především Vánoce - a ty slavíme, co hrdlo ráčí a jak každý chce. A stejně jsou krásné, ty ryze české Vánoce a Ježíšek.

Možná bychom se mohli trochu více u jednotlivých svátků pozastavit a minimálně si uvědomit, proč je slavíme. Jaký mají původ. A zjistíme, že většinou je co slavit.

A pak tedy i zjistíme, že oslavovat, že někoho milujeme, že jsme zamilovaní, není vůbec nic špatného. Protože mít někoho rád je jedním ze smyslů lidského života. A udělat radost tomu, koho milujeme, potěší - oboustranně.

Proč ne na Valentýna?

Nebo kdykoli jindy.

Autor: Renata Pospiechová | sobota 15.2.2014 11:03 | karma článku: 4,12 | přečteno: 215x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Historická či životní zkušenost

Dostali jsme se v našich životech do období, na které nejsme nijak a nikterak připraveni. Některé z nás zajímaly válečné zkušenosti předchozích generací více, jiné méně. Něco jsme se učili ve škole. Něco bylo možno si přečíst.

6.11.2023 v 21:37 | Karma: 9,35 | Přečteno: 234x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Zpožděné pololetní účtování

Poněkud se zpožděním se letos zamýšlím nad svým kulturním životem. Ke kultuře samozřejmě patří i knihy - ty neuvádím, i když samozřejmě pilně čtu. Po té neskutečné covidové pauze se kultura naštěstí zase rozjíždí.

7.9.2023 v 22:16 | Karma: 4,77 | Přečteno: 154x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

Máme čas už velmi předvánoční. Vše, co k Vánocům patří, je tady - dárky, cukroví, kapr, stromečky, trhy. Jako každý rok. Přesto je to letos poněkud jiné. Ať chceme či ne, prožijeme Vánoce ve stínu války.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

V 90. letech teď už minulého století se toho dělo opravdu hodně. A politika zajímala v podstatě každého. Všichni chtěli být u toho. Změna střídala změnu a naděje a úžas a radost vládly celému státu.

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

Existuje - zřejmě početně stálá - skupina obyvatel, kteří jsou nepoučitelní. Nebo spíše nepřístupni jakémukoli poznání či faktům či historii či ... prostě se zdráhám napsat přímo, že jsou hloupí.

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53 | Přečteno: 858x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Při bouřce rozhodují o životě vteřiny. Expert popisuje, jak se chránit

3. června 2024  18:09

O víkendu skončila po zásahu bleskem v nemocnici dvacítka lidí. Jak se chovat za bouřky, ve městě i...

KOMENTÁŘ: Kovačič spáchal na Markíze profesní sebevraždu, PPF to dobře ví

3. června 2024  17:19

Když moderátor pořadu televize Markíza Michal Kovačič 26. května na konci pořadu Na tělo...

Slovák sloužil v ruské armádě, zajali ho na Ukrajině. Zpět do Ruska netouží

3. června 2024  17:16

Na Ukrajině zadrželi slovenského občana, který údajně sloužil na straně Rusů a vzdal se ukrajinským...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 789x
Optimistická realistka, vždy pro demokracii a proti komunismu

Seznam rubrik