Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rusi přišli

Ráno nás vzbudila máma, byla ubrečená a řekla: "Vstávejte, Rusi jsou tady." Bylo mi devět a moc jsem toho ještě nechápala.  

Po ulici jezdili vesničané s dvoukoláky a na nich měli pytle mouky, cukru, soli a jiné potraviny v nebývalém množství. Máma řekla, že možná bude válka, a také odjela nakoupit. Táta nebyl doma, byl horník a spolu s kolegy na protest proti okupaci odmítli vyfárat. Vrátil se až za pár dnů, byl skleslý a hodně nadával. Nikdy předtím jsem ho neslyšela tak nadávat. A rodiče pořád poslouchali rozhlas, měli takové malé přenosné rádio s názvem Doris.

Zmatek v mé dětské duši byl umocněn tím, že pocházím z Hlučínska. A naši dědové a strýcové bojovali v německé armádě za Hitlera a "osvobození" naší obce znamenalo pro občany hrůzu z Rusů. To jsem nezažila, ale věděla jsem, že babička s mou tehdy malou mámou a jejími sourozenci před Rusy utíkala až za řeku Opavu do jiné vsi. Ve škole nás ale pak učili, že sovětští vojáci byli ti nejlepší a nejhodnější na světě. Prostě zmatek. A náš soused, kterému jsem o tom vyprávěla a který byl pamětníkem, se smál a řekl mi, že Rusové byli primitivní a kradli hodinky a že učit se od nich nemáme co. A dodal ,že mi o svých zážitcích z Ruska za války poví víc, až budu větší. Jenže umřel.

Ve škole jsem nastoupila po prázdninách do třetí třídy a měli jsme se začít učit ruštinu. Ale soudružka učitelka nám oznámila, že se ruštinu učit nebudeme. Jenže po několika dnech - kolik jich bylo už nevím - přišla a řekla, že ruštinu se učit budeme.

Na základní i střední škole jsme se tento jazyk učili a měla jsem štěstí, že mé soudružky učitelky nebyly žádné fanatičky, spíš realistky.

Jenže s tím, jak jsem rozum brala a začala pravidelně poslouchat vysílání stanic tehdy označovaných za štvavé, jsem tu ruštinu stále víc nemusela. A Rusy už vůbec ne. Ruští vojáci občas projížděli naší vesnicí a provázelo je ticho. Takové významné.

Ale v televizi a rádiu jsme poslouchali radostné zprávy o přátelství se sovětským lidem, v kině dávali týdeníky o sovětských úspěších a ve škole jsme četli o tom, jak se nádherně žije lidem v SSSR. O gulazích a mrtvých a utrápených a hladových ani slovo.

Olomouc, kde jsem studovala univerzitu, byla plná ruských, tedy sovětských vojáků a jejich zlatozubých arogantních žen. Tam už mé opovržení a znechucení začalo přecházet v tichý odpor. A ten byl o to větší, že jsme opět měli povinnou ruštinu, ačkoli jsem studovala zcela jiný obor. A vyučoval nás ji a zkoušel nás z ní nějaký sovětský důstojník, největší ruský primitiv, jakého jsem kdy potkala.

Jinak jsem v kontaktu s Rusy moc nebyla. Povinné dopisování se sovětskými pionýry skončilo na základní škole. Ale na vysoké jsem si určitou dobu dopisovala s velmi sympatickou Ruskou, která už byla vdaná a měla dvě malé děti. A jednoho dne mi napsala, že Voloďa, to byl její muž, musí narukovat a jede do Afgánistánu. A že se o něj bojí a také se bojí, že bude mít s dětmi hlad. Ten dopis soudruhům z cenzury ještě nějak unikl, ale žádné další dopisy už od ní nepřišly, Jakpak se dnes asi vede Danilovoj Galině?

A ještě dva lidé se mi vybaví, když se mluví o Rusech a Rusku, či Sovětském svazu.

Jako studentka jsem se zúčastnila v tehdejším východním Německu jakési slavnosti přátelství národů. Byli tam samozřejmě jen příslušníci těch pokrokových národů, tedy ze zemí v područí SSSR. A byl tam i jeden starší Rus, který poté, co vypil určité množství vodky, upadl do nějaké rozněžnělé nálady a stěžoval si, že lidé nemají Rusy rádi. A několikrát se ptal: Proč? Pačemu? - Byli jsme dost zkušení na to, abychom mu odpověděli. Takže jsme mlčeli. A on se obrátil na mne a řekl, že přece každá země má i něco dobrého. A vyzval mne, ať jmenuji jednu nebo dvě věci, které mám ráda na Rusku. "Vojnu a mír od Tolstého a všechnu hudbu od Čajkovského," řekla jsem bez váhání. Hudbu nekomentoval, ale to první ho zaujalo a zvýšeným hlasem mi káravě řekl: "Jak můžeš mít ráda vojnu, soudružko? Je vidět, že jsi ještě mladá. Víš, kolik sovětských vojáků padlo ve válce i za vaše osvobození?"

A tím druhým člověkem není Rus, ale jeden pán z naší vesnice. Byl takový dost samotář a časem jsem se dověděla, že se vrátil z války jako úplně poslední až několik let po jejím skončení, protože byl jako německý voják v zajetí v Rusku. V Gulagu. A přišel prý domů odtamtud pěšky. Nesmírně mě to zajímalo, ale léta jsem si netroufla ho blíže oslovit. Až po převratu, až po roce 1989, to už byl starý pán, jsem se osmělila a požádala ho, zda by mi něco neřekl o svých zážitcích a o té době. O Rusku. O zajetí. Měl takové hluboké vpadlé oči. "Podepsal jsem tehdy, že o tom nikdy s nikým nebudu mluvit," řekl mi. "A nemluvím. Ani se svou rodinou. Ale ne kvůli tomu podpisu. Já prostě nemůžu."

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Renata Pospiechová | neděle 21.8.2016 9:59 | karma článku: 19,60 | přečteno: 533x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Historická či životní zkušenost

Dostali jsme se v našich životech do období, na které nejsme nijak a nikterak připraveni. Některé z nás zajímaly válečné zkušenosti předchozích generací více, jiné méně. Něco jsme se učili ve škole. Něco bylo možno si přečíst.

6.11.2023 v 21:37 | Karma: 9,35 | Přečteno: 234x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Zpožděné pololetní účtování

Poněkud se zpožděním se letos zamýšlím nad svým kulturním životem. Ke kultuře samozřejmě patří i knihy - ty neuvádím, i když samozřejmě pilně čtu. Po té neskutečné covidové pauze se kultura naštěstí zase rozjíždí.

7.9.2023 v 22:16 | Karma: 4,77 | Přečteno: 154x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

Máme čas už velmi předvánoční. Vše, co k Vánocům patří, je tady - dárky, cukroví, kapr, stromečky, trhy. Jako každý rok. Přesto je to letos poněkud jiné. Ať chceme či ne, prožijeme Vánoce ve stínu války.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

V 90. letech teď už minulého století se toho dělo opravdu hodně. A politika zajímala v podstatě každého. Všichni chtěli být u toho. Změna střídala změnu a naděje a úžas a radost vládly celému státu.

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

Existuje - zřejmě početně stálá - skupina obyvatel, kteří jsou nepoučitelní. Nebo spíše nepřístupni jakémukoli poznání či faktům či historii či ... prostě se zdráhám napsat přímo, že jsou hloupí.

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53 | Přečteno: 858x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Na Mallorce se zřítila restaurace. Čtyři mrtví, dalších šestnáct lidí se zranilo

23. května 2024  22:48,  aktualizováno  24.5 6:45

Po pádu části budovy přímořské restaurace ve městě Palma na španělském ostrově Mallorca večer...

Policisté na univerzitě v Oxfordu zatkli 16 propalestinských demonstrantů

24. května 2024  6:39

Na německé Humboldtově univerzitě i britské Oxfordské univerzitě ve čtvrtek zasahovala policie...

Námořní drony Sea Baby nesou i raketomety. Ukrajina je poprvé použila v prosinci

24. května 2024  6:33

Sledujeme online Šéf ukrajinské tajné služby SBU Vasyl Maljuk uvedl, že Ukrajinci vybavili námořní drony Sea Baby...

Sezona hurikánů bude v USA dosud nejhorší. Meteorologové čekají dvakrát více bouří

24. května 2024  6:23

Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) přišel se svou dosud nejhorší květnovou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 789x
Optimistická realistka, vždy pro demokracii a proti komunismu

Seznam rubrik