Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naše děti

Začínají zápisy dětí do prvních tříd. A v některých školách údajně hrozí nedostatek míst pro prvňáčky. Stejný problém se řeší v mateřských školách, i tady nestačí kapacita.

Osobně tyto problémy už řešit nemusím, mé dvě děti jsou dávno dospělé. Takže problém sleduji s odstupem - jako matka dospělých dětí, ale také jako zkušená učitelka.

A občas se nestačím divit. Začnu-li tou mateřskou školou, tady mám občas pocit, že někteří rodiče, především matky, mají pocit, že oni sice přivedli dítě na svět, ale starat se o ně má pak povinnost někdo jiný. Většinou stát. Málokterá matka si uvědomuje, že místo v mateřské škole je příjemná pomoc státu, nikoli jeho povinnost. Mít dítě je jedna z nejkrásnějších věcí na světě, přináší do života ten pravý smysl a neuvěřitelné momenty štěstí a radosti, ale ovšem také povinnost se o dítě starat. Není-li místo ve školce, je to samozřejmě smůla a komplikace, ale řešení této nepříjemné situace je především na rodičích. Je to jistě nepopulární, leč pravdivé tvrzení. Obec či stát mohou pomoci, ale jejich povinnost to není, vážení rodiče.

Dalším zajímavým faktem je pak skutečnost, že rodiče si vybírají školky hodně podle aktivit, které tyto nabízejí. A tak se vyučuje angličtina či i jiné jazyky, nabízejí kroužky různého zaměření a dítěti je organizován život. A tady bych zase ráda občas zvolala - proboha, nechte děti, ať si hrají. Duševní i tělesný rozvoj dítěte je zázrakem sám o sobě, nekomplikjujte jej často nucenými aktivitami. Učte své děti mluvit dobře česky, zpívat české písničky, recitovat české básničky - na angličtinu je čas. To říkám s plným vědomím toho, že je naprosto správné učit se cizí jazyky - sama je celý život učím. Ale ne děti předškolního věku. Neberte jim dětství. Je čas. Rozhodně.

Nu a zápis do první třídy. I tady bych se vyhnula třídám s různým zaměřením (i těm jazykovým). První třída má své poslání - učí děti číst, psát a počítat. To je to hlavní. Odpoledne pak ať si děti zase především hrají, samozřejmě mohou i navštěvovat kroužky, které ovšem baví je samotné, nikoli jejich rodiče. Často mi připadá, že si rodiče své neukojené ambice uspokojují prostřednicvím svých dětí. Nejhorší variantou pak jsou ty "maminky na plný úvazek", které svým dětem neustále organizují čas, převážejí je od jednoho kroužku do druhého a vůbec se tak nějak celé nezištně obětují a žijí jen svými dětmi.

Vážené matky, připadně rodiče, to, že se vám narodilo dítě, neznamená, že váš život skončil. On pokračuje, jen v jiných dimenzích. Věřte, že spokojená matka, která má své aktivity, svou práci, prostě svůj život - znamená spokojené dítě. Je důležité, být tu pro dítě, když vás potřebuje. Ale také nechat mu vlastní prostor. Nechte děti jít aspoň občas do školy samotné, tedy pokud to jen trochu jde. Nechte mu nejméně dvě volná odpoledne v týdnu, kdy si může dělat, co samo chce. Třeba jen tak jít za kamarády nebo prostě lelkovat, snít, povalovat se v pokoji. Nechte je prostě občas být. Budou vám vděčné. Nepřehánějte to s péčí, i děti protřebují svůj prostor.

Právě nalézt vyváženost mezi organizovanými aktivitami a volným časem je úkol rodičů. Najít tu míru. Mít i jakýsi nadhled - dítě opravdu nemusí hrát na klavír jen proto, že vy jste po tom v dětství toužili, nebo protože vám to nešlo. Zkuste mít děti prostě spokojené. Ostatně to není vůbec jednoduché.

Ovšem pouze spokojení roče mají spokojené a šťastné děti.

Autor: Renata Pospiechová | neděle 19.1.2014 11:29 | karma článku: 11,09 | přečteno: 356x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Historická či životní zkušenost

Dostali jsme se v našich životech do období, na které nejsme nijak a nikterak připraveni. Některé z nás zajímaly válečné zkušenosti předchozích generací více, jiné méně. Něco jsme se učili ve škole. Něco bylo možno si přečíst.

6.11.2023 v 21:37 | Karma: 9,35 | Přečteno: 234x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Zpožděné pololetní účtování

Poněkud se zpožděním se letos zamýšlím nad svým kulturním životem. Ke kultuře samozřejmě patří i knihy - ty neuvádím, i když samozřejmě pilně čtu. Po té neskutečné covidové pauze se kultura naštěstí zase rozjíždí.

7.9.2023 v 22:16 | Karma: 4,77 | Přečteno: 154x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

Máme čas už velmi předvánoční. Vše, co k Vánocům patří, je tady - dárky, cukroví, kapr, stromečky, trhy. Jako každý rok. Přesto je to letos poněkud jiné. Ať chceme či ne, prožijeme Vánoce ve stínu války.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

V 90. letech teď už minulého století se toho dělo opravdu hodně. A politika zajímala v podstatě každého. Všichni chtěli být u toho. Změna střídala změnu a naděje a úžas a radost vládly celému státu.

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

Existuje - zřejmě početně stálá - skupina obyvatel, kteří jsou nepoučitelní. Nebo spíše nepřístupni jakémukoli poznání či faktům či historii či ... prostě se zdráhám napsat přímo, že jsou hloupí.

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53 | Přečteno: 858x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

KOMENTÁŘ: Kovačič spáchal na Markíze profesní sebevraždu, PPF to dobře ví

3. června 2024  17:19

Když moderátor pořadu televize Markíza Michal Kovačič 26. května na konci pořadu Na tělo...

Slovák sloužil v ruské armádě, zajali ho na Ukrajině. Zpět do Ruska netouží

3. června 2024  17:16

Na Ukrajině zadrželi slovenského občana, který údajně sloužil na straně Rusů a vzdal se ukrajinským...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Řidička najela do pořadatelů půlmaratonu v Budějovicích, jednu ženu zranila

3. června 2024  16:45

Řidička terénního vozu najela v sobotu v Českých Budějovicích do skupinky lidí, kteří se jako...

  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 789x
Optimistická realistka, vždy pro demokracii a proti komunismu

Seznam rubrik