Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdysi lepší?

Rozhodně netrpím nostalgií po starých dobrých časech - a už vůbec se to netýká socialistické doby, ve které jsem prožila prvních třicet let svého života. Ale přece jen si občas řeknu - tak tohle by se dřív nestalo.

Po létech luxování a všelijakého čištění koberců jsme si koupili klepadlo a rozhodli se vyklepat koberce po starém způsobu. Manžel byl pracovně vytížen, a tak jsem se do toho pustila sama. A klepáč se zlomil hned při prvním koberci. V první chvíli mne napadlo, že jsem nějak přehnaně fortelná, ale pak jsem si vzpomněla, s jakou silou klepal koberce sobotu co sobotu můj táta. A celý život s jedním klepáčem. No může se stát. Koupím nový. V obchodě neměli ten zaplétaný z prutů, ale jen umělý. Tak ten byl pro srandu mravencům. Zlomil se zhruba při druhém klepnutí.

Videokazety a videopřehrávač. Já vím, ty dříve nebyly. Ale přece mne překvapilo, že naše videokazety s různými oblíbenými filmy i rodinnými nahrávkami postupně odcházejí. Vím, je možno si je nechat digitalizovat. No ale fotky ze svatby babičky, která se vdávala roku 1928, jsou stále v pořádku. A videopřehrávač? Když jsem požádala technika, který nám zrovna instaloval nový satelit, ať se podívá na videopřehrávač, že nějak blbne, díval se technik chvíli střídavě na přístroj a na mne, jako by nevěřil svým očím, a pak se zeptal, jak je ten přístroj starý. Popravdě jsem přiznala, že asi dvanáct let - a z reakce technika jsem pochopila, že to je u přístroje neopravitelný středověk.

Podobné to bylo nedávno s ledničkou, která přestala fungovat. Když opravář uslyšel, že ji máme osm let, doporučil rovnou koupit novou, protože na takovou dobu prý tyto spotřebiče nejsou stavěny. Proč jen jsem si během jeho slov vzpomněla na starou malou ledničku zaoblených tvarů, která provázela celé mé dětství a mládí a stála pak ještě - funkční! - dlouhou dobu ve sklepě jako rezerva.

Možná platí úměra, že čím menší přístroj, tím kratší doba životnosti, protože když jsem si nedávno postěžovala svým dospělým dětem, že můj dotykový telefon nějak zlobí, dostalo se mi odpovědi, že budu potřebovat nový, vždyť  tento mám již skoro tři roky. No to je pravda.

Kdysi jsme měli doma asi tak dvě propisovačky, do kterých se občas kupovaly náplně. Neměřila jsem to, ale víc jak dvakrát do roka jsme ty náplně neměnili. Teď mám byt plný propisovaček, které po vypsání rovnou házím do koše. Koupit náplň je úkol hodný Sysifa, a to mám známou trafikantku, která se ochotně opakovaně  snažila najít mi vhodnou náplň do oblíbené propisovačky. Nemožné. Každá tužka má dnes jiný druh náplně. A tak je jednodušší ji rovnou vyhodit.

Vrcholem všeho je ovšem lékařský teploměr - nebo alespoň jeho příběh u nás doma. Kdysi jsme skutečně měli doma jeden lékařský teploměr - a to celý život. Bílý rtuťový. V rodině manžela tomu bylo naprosto stejně. Oba tyto teploměry jsme zdědili a nepřikládali tomu nijak přehnaný význam, netušili jsme, o jakou jde vzácnost. Byli bychom jim nechali vyrobit polstrovaná pouzdra a vystavili bychom je ve vitríně pro obdiv a závist návštěv.

Ten první rozkousala naše tehdy malá dcerka - a pozor, funkcionáři EU! - ačkoli se jí i do pusinky dostalo pár kuliček rtuti, na náš pokyn je vyplivla, ostatní kuličky jsme smetli a vyhodili. Nikdo se neotrávil, všichni to ve zdraví přežili. I ty údajně smrtonosné výpary rtuti. Ten druhý teploměr manžel před léty rozbil téměř kuriózním způsobem - při setřásání teploty jím uhodil do knoflíku pyžama a křehký teploměr nepřežil. Zůstali jsme v klidu. Koupíme prostě nový. Koupili jsme. Od té doby již asi šest - několik klasických, ovšem bez rtuti, ať se proboha neotrávíme, máme i nějaké digitální. Všechny jsou pěkné, ale mají jednu drobnou vadu - neměří buď vůbec, nebo špatně. Náš poslední digitální si oblíbil číslovku 35,5 - přes tu nejede vlak. Touto teplotou oplýváme podle něj všichni. Pravdou je, že většinou umím odhadnout, že má někdo v rodině zvýšenou teplotu - přiložím mu prostě ruku na čelo. Ale kolik má, to už nevím. Nedávno jsem zajásala - do jazykového kurzu se mi přihlásila jedna magistra farmacie. Když uplynul nějaký čas a trochu více jsme se seznámily, řekla jsem jí, že mám prosbu. Nezáleží mi na ceně, na barvě, na tvaru a vzhledu vůbec, ani na tom, zda bude digitální či jiný - ať mi prostě sežene teploměr, který bude měřit teplotu. Mile se usmála a pravila: "Takový nemáme."

Aha.

Ale ty staré dva fakt měřily.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Renata Pospiechová | sobota 16.1.2016 18:51 | karma článku: 28,89 | přečteno: 395x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Historická či životní zkušenost

Dostali jsme se v našich životech do období, na které nejsme nijak a nikterak připraveni. Některé z nás zajímaly válečné zkušenosti předchozích generací více, jiné méně. Něco jsme se učili ve škole. Něco bylo možno si přečíst.

6.11.2023 v 21:37 | Karma: 9,35 | Přečteno: 234x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Zpožděné pololetní účtování

Poněkud se zpožděním se letos zamýšlím nad svým kulturním životem. Ke kultuře samozřejmě patří i knihy - ty neuvádím, i když samozřejmě pilně čtu. Po té neskutečné covidové pauze se kultura naštěstí zase rozjíždí.

7.9.2023 v 22:16 | Karma: 4,77 | Přečteno: 154x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

Máme čas už velmi předvánoční. Vše, co k Vánocům patří, je tady - dárky, cukroví, kapr, stromečky, trhy. Jako každý rok. Přesto je to letos poněkud jiné. Ať chceme či ne, prožijeme Vánoce ve stínu války.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

V 90. letech teď už minulého století se toho dělo opravdu hodně. A politika zajímala v podstatě každého. Všichni chtěli být u toho. Změna střídala změnu a naděje a úžas a radost vládly celému státu.

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

Existuje - zřejmě početně stálá - skupina obyvatel, kteří jsou nepoučitelní. Nebo spíše nepřístupni jakémukoli poznání či faktům či historii či ... prostě se zdráhám napsat přímo, že jsou hloupí.

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53 | Přečteno: 858x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Rusko v noci udeřilo na západě Ukrajiny. Útok na hypermarket má 14 obětí

26. května 2024  7:20,  aktualizováno  15:12

Sledujeme online Počet obětí sobotního ruského vzdušného útoku na hypermarket v ukrajinském městě Charkov vzrostl na...

VIDEA TÝDNE: Bitka po finále poháru, let hrůzy a supercela v Litomyšli

26. května 2024  15:12

Fanoušci po finále fotbalového poháru neudrželi nervy na uzdě a vtrhli na hrací plochu, kde došlo k...

Rusové hlásí „osvobození“ další vesnice. U Charkova se brání, tvrdí Ukrajina

26. května 2024  15:07

Sledujeme online Ruské síly dobyly vesnici Berestove a na východě Charkovské oblasti, informovalo v neděli ruské...

Lístky na finále se nabízejí i za desetitisíce, u turniketu člověk může narazit

26. května 2024  11:59,  aktualizováno  14:25

Ceny lístků na finálový zápas mistrovství světa v hokeji rapidně stouply. Lidé za ně na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 789x
Optimistická realistka, vždy pro demokracii a proti komunismu

Seznam rubrik