Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč investovat na akciových trzích?

Opravdu nejsem žádný placený faker z nějaké investiční společnosti. Jenom člověk, co si uvědomuje, že brzy budeme všichni potřebovat 2 profese - jednu pro sebe a druhou pro své peníze.

opsecsecurity.com

Předpokládejme, že jsi Ty, čtenáři, už prošel Hamletovskou otázku "Investovat, či neinvestovat?" a přejděme rovnou k té zajímavější - tedy "jak investovat, aby to bylo ziskové".

Nebudu se snažit přesvědčit lidi, kteří mají z investování strach a averzi, aby začali investovat. Spousta lidí má totiž zažitou představu, že investování je vyhrazeno jen podvodníkům, zlodějům, anebo naopak géniům, kteří mají tajné informace. Představa člověka, který na základě neveřejných informací řídí své investice a po nocích kuje pikle s mafiány, je naprosto absurdní a mylná. Nic z toho samozřejmě není pravda, jedná se o specializaci jako každou jinou.

Práci, které když člověk rozumí a vzdělává se, aby jí rozuměl stále více, pak může vynášet velmi zajímavé zisky. Co je ovšem to důležité, je aby si člověk uvědomil, že neexistuje nic jako špatná investice - existuje jen špatný investor. Pro srovnání, když vezmete nejrychlejší auto na světě, ale posadíte do něj průměrného řidiče a pustíte ho na Jižní spojku v největší zácpě, tak pojede stejně rychle jako ostatní. Ne, chytrý investor najde průměrné auto, posadí do něj nejlepšího řidiče a zkusí najít jinou, lepší cestu. Pokud chcete v investování uspět, musíte se naučit hledat ty nejlepší řidiče a nejlepší cesty, ne ta nejlepší auta.

Všeobecně se dá říci, že investice do akcií se v současné době roku 2009 jeví jako velmi zajímavé, přesto se vám spousta lidí pokusí vnutit pravý opak. Na následujících racionálních příkladech vysvětlím, proč si myslím, že je to v současné době vhodné. Vycházím tedy fundamentálně z prověřeného faktu, že hospodářská krize (nebo finanční, chcete-li) není nějaká pohroma, ale právě naopak příležitost. Tedy přesněji řečeno, vytváří příležitosti, pokud jste ochotni je vidět. Velké množství nadhodnocených akcií a dalšího majetku se nyní dá naprosto legálně pořídit téměř "za babku", u některých to opravdu za babku je. Pokud jste zhruba před rokem investovali do společností jako jsou například FannieMae nebo AIG, vaše investice se snížila 30krát (pro představu - pokud byste tehdy investovali milion korun, dnes z toho máte cca 33 tisíc korun). Logicky tedy to, co jste mohli před rokem vlastnit, můžete dnes mít mnohonásobně levněji. Investice do mezinárodních akcií v čele s US akciovými produkty patří z historického hlediska a současně i z hlediska investičních kategorií (akcie, nemovitosti, komodity, dluhopisy atd.) k jedněm z nejvýnosnějších instrumentů finančního trhu (cca 11% p.a. plus 2-3% roční dividenda). Důvodem číslo jedna, proč investovat na akciových trzích, je tedy zisk.

Druhý důvod jsou probíhající změny. Politické, ekonomické i společenské. Poslední tak razantní změny, nejen v chování lidí, ale i ve firmách na burze, byla při poslední hospodářské krizi ve 30.letech. Víte kdo na té minulé krizi nejvíce vydělal? Ten kdo měl peníze, aby skoupil majetek za babku, velké společnosti, továrny, výrobní společnosti, bankovní instituce a další firmy. Dnes máte tu samou příležitosti, přesto se něco změnilo. Je to rychlost toku informací. Pokud dnes zkrachuje firma jako General Motors, dozvíte se to v řádech minut. V minulosti k vám taková informace putovala třeba i několik dní. Dnes tedy máte tu skvělou možnost zareagovat ihned, mezi prvními. Koupit akcie restruktualizované a státem ovládanou AIG za téměř upisovací cenu kolem 10 USD, tak tam není moc místa, kam by mohla dále klesat (resp. jistěže může dále padat, ale už takhle spadla o 95% své původní ceny). Jediná otázka je tedy, jak dlouho to bude trvat, než znovu porostou. Dalším nezanedbatelným důvodem je, že akciový trh od začátku roku disponuje solidním sentimentem, ekonomika má nízkou inflaci, trh věří, že vládní balíčky finanční pomoci ekonomice přinesou v průběhu roku 2009 své ovoce. Úrokové sazby stanovované FED jsou na nulové hodnotě. Proto se dá předpokládat, že zejména u finančně zdravých firem, budou kurzy v delším časovém horizontu kurzy narůstat.

A jako poslední, třetí důvod vidím finanční problémy obyčejných lidí. Téměř nikdo si ještě neuvědomil, že do budoucna bude každý potřebovat dvě profese - jednu pro sebe a druhou pro své peníze. Ptáte se, co tím myslím, profese pro své peníze? Je to umění zhodnocovat své těžce vydělané peníze. Většina lidí v ČR má svůj bankovní účet, profesí jejich peněz je tedy bankovnictví. Banky připisují úroky mezi 0-2%, mnohem více ale ukousne z poplatků a inflace. Dlouhodobě tedy o své peníze přicházíte. Lidé teprve zjišťují, že klasický model "celý život pracuji a v důchodu se o mě postará stát" už dávno neplatí a mnoho lidí na něj doplatí. Zestárnou do důchodu, nebudou schopni se o sebe finančně postarat a stát nebude mít peníze na jejich zdravotní péči, důchody a podporu současného regulovaného nájemného. A nebude to tím, že by "bohatí okrádali chudé", nebo "politici nic nedělali pro normální lidi", ale protože jednoduše nejsou připraveni a to je jen a pouze jejich chyba. Protože pokud dnešní důchodci dostávají důchod ve výši životního minima, pak do budoucna to bude ještě méně (demograficky v ČR nyní jeden pracující člověk vydělává na dva důchodce, ale do několika desetiletí to bude na tři důchodce). Hlavní úkol dnešní mladé generace je tedy především starat se o vlastní finanční zabezpečení a investování do akcií představuje relativně jednoduchou cestu, jak se začít připravovat na situaci, kdy už člověk nebude moci pracovat.

Autor: David Rektorys | pondělí 24.8.2009 8:00 | karma článku: 11,14 | přečteno: 1151x
  • Další články autora

David Rektorys

10 způsobů, jak zvýšit příjmy státu

Reaguji na infografiku na téma 10 způsobů, jak zvýšit příjmy státu, k nalezení zde http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/grafika/2012/01/04/10-zpusobu-jak-zvysit-prijmy-statu/. Rád bych popsal, proč si myslím, že téměř nic ze zmíněného doopravdy nepomůže.

5.1.2012 v 9:17 | Karma: 28,74 | Přečteno: 2020x | Diskuse| Ekonomika

David Rektorys

Recenze knihy "Čtyřhodinový pracovní týden"

Dnes zveřejňujeme recenzi na knihu, kterou máme mezi "Doporučenými". A to zcela právem. Kniha Tima Ferrisse je totiž takovým druhým "Bohatým tátou" Roberta Kiyosakiho. Nabízí revoluční myšlenky, jak se v dnešním pracovním a podnikatelském světě nezbláznit a být úspěšný. Překvapivě je kniha vyvážená a opravdu pomůže jak klasickým zaměstnancům, kteří chtějí pracovat pro nějakou velkou korporaci, tak i novátorským podnikatelům, kteří chtějí změnit svět.

12.9.2011 v 9:04 | Karma: 12,27 | Přečteno: 2062x | Diskuse| Společnost

David Rektorys

Zemřel další český hrdina Ctirad Mašín

Smutný den pro český národ. Jeden z jeho nejvýznamnějších hrdinů posledních let, opravdový bojovník proti komunismu a nesmírně odvážný člověk Ctirad Mašín prohrál svou poslední bitvu o vlastní zdraví. Po dlouhém zápase s leukémií bohužel podlehl, aniž by se kdy vrátil do země, pro kterou byl ochoten obětovat vlastní život. Čest jeho památce!

15.8.2011 v 8:10 | Karma: 21,46 | Přečteno: 2034x | Diskuse| Společnost

David Rektorys

Svět se zbláznil!

Obvykle dávám svoje názory na různé události jen jako krátké komentáře na Facebook, ale dnes jsem toho objevil tolik, že se asi fakt už celý svět zbláznil. Co mám konkrétně na mysli?

9.8.2011 v 17:39 | Karma: 18,51 | Přečteno: 2019x | Diskuse| Společnost

David Rektorys

Proč Amerika již brzy zkrachuje

Našel jsem krásný web o zadlužení Spojených států. Amerika je finančně zcela vyčerpaná a je už jen otázka času, kdy jí někdo zasadí poslední ránu. Podívejte se, kolik peněz totiž dluží:

28.7.2011 v 8:37 | Karma: 32,19 | Přečteno: 5158x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2491x
Každý článek, který napíšu, je kritizován. Očekávám to a vítám to, protože kritika mých názorů dokazuje, že nejsou prázdné, že něco říkám. Myslíte si, že jsem šokován tím, co o mně píšou lidé v komentářích na blogu? Vůbec ne, moje odpověď zní: "Jsem rád, že jsem je otrávil. Znamená to, že jsem něco sdělil". Úspěšní lidé jsou kritizováni, neúspěšní lidé ne.