Přejmenujte sociální dávky na dávky pro chudé

Proč? Mezi nezaměstnanými existuje spousta hrdých lidí, kteří by nikdy "dávku pro chudé" nevzali, protože je to "pod jejich úroveň". Hodně v tom hraje psychologie - zatímco sociální dávka je pro každého, dávko pro chudé bude fundamentálně odpuzovat lidi hrdé a vzdělané, kteří se stali obětmi zeštíhlování.

romove.radio.cz

Lidé totiž nechtějí být vnímáni jako chudí. Naopak! A možná se to zdá jako maličkost, ale v těch slovech se skrývá velký potenciál. Máme cca 10% nezaměstnaných a rozhodně nejsou všichni chudí (ani neschopní). Existují data z Ameriky po vypuknutí krize po černém pátku 1929, kdy Spojené státy přejmenovaly právě "dávky pro chudé" na mnohem vzletnější a lehce komunikovatelné "sociální dávky".

Problém byl však v tom, že zatímco spousta lidí tehdy chápala "dávku pro chudé" jako okrádání státu a braní peněz lidem, kteří jsou v opravdové hmotné nouzi (podle definice jsou tedy chudí), tak "sociální dávka" byla už mnohem více snesitelná pro širší vrsty obyvatel. Naprosto nic se nezměnilo, pouze název! A ta oficiální data uvádí, že dávku pro chudé tehdy pobíralo 4,3% Američanů, po jejím přejmenování to však raketově vzrostlo až na 34%!

 

A zmiňuji se o tom už jenom proto, že věřím, že by se tímto způsobem daly trochu osekat ty mandatorní výdaje v sociální sféře. Ta práce tu je, zaměstnavatelé VŽDY hledají šikovné a schopné lidi, krize nekrize. Zatímco zákon nedovoluje ty sociální výdaje snížit, můžeme se pokusit najít jinou cestu, jak to udělat - a to právě tak, že přesvědčíme lidi, aby si ty dávky prostě nebrali. Jasně, vždycky tu budou tací, kteří ji budou pobírat bez ohledu na vše. Ale o těch se tady nebavíme, bavíme se o lidech, kteří mají svou hrdost a raději stráví svůj čas obíháním nových ponteciálních zaměstnavatelů místo toho, aby stáli frontu na výplatu dávky pro chudé.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: David Rektorys | úterý 16.3.2010 10:18 | karma článku: 23,99 | přečteno: 1585x
  • Další články autora

David Rektorys

Svět se zbláznil!

9.8.2011 v 17:39 | Karma: 18,51

David Rektorys

Proč Amerika již brzy zkrachuje

28.7.2011 v 8:37 | Karma: 32,19