Revoluce jako virus

Přirovnám-li státní zřízení k lidskému tělu, pak se revoluce z mého pohledu dá připodobnit k viru, který napadne tělo. Zdravě stavěné tělo si s většinou virů za nějaký čas poradí, slabému tělu to může trvat déle nebo může dokonce viru podlehnout. Stejně jako se napadené tělo postupně vrací do svého přirozeného normálu, vrací se tam i společnost po každé revoluci. Někdy to trvá pár měsíců, jindy třeba i nějakou tu generaci – ostatně i tělo se občas může léčit tak dlouho, až některé buňky odumřou nebo jsou odstraněny...

logo Hnutí Mysli!Hnutí Mysli!

Oproti tomu evoluce má pevné a těžko vyvratitelné základy. Je stabilní, dlouhodobá, ale neúprosná. Na evoluční změny se čeká dlouho, a to je možná pravý důvod, proč se tolik lidí v historii uchýlilo k revoluci – jinak by se požadovaných změn třeba ani nedožili.

Hnutí mysli – nově vznikající politické hnutí, jehož jsem jedním ze zakládajích členů – chce jít cestou evoluce. Nejde nám prvořadě o získání postů v nejrůznějších zastupitelstvech, jde nám o posun ve smýšlení lidí. Čím více lidí bude myslet „rovně“, tím méně bude záležet na tom, kterou stranu budou lidé volit, protože zastánci rovného myšlení budou ve všech stranách.

Nespěcháme. Tušíme, že to bude trvat dlouho a že vždy bude pro celou řadu lidí jednodušší lhát a krást, než pracovat a hájit pravdu.

Protože jsme pro mnohé utopisté, máme oproti jiným politickým uskupením výhodu – k nám se neženou ti, kterým jde o privatizaci veřejné moci, my pro ně totiž nemůžeme být zajímaví. U nás ještě dlouho nebudou mít vyhlídku na žádné posty.

Přesto se chceme veřejně angažovat. Chceme být slyšet, chceme být vidět, chceme ovlivňovat, co ovlivnit půjde. A současně chceme být ovlivňováni těmi, kteří mohou posunout naše myšlení.

Rozhodli jsme se jít po cestě, o které si myslíme, že vede správným směrem a uvítáme na ní každého, kdo po ní bude chtít jít. Ostatně i cesta může být cíl – obzvlášť je-li cesta k cíli tak dlouhá, že se jejího cíle poutník osobně nemusí dočkat.

Přes výše zmíněné je možné, že i revoluce mají své místo na slunci a že i ony pozitivně ovlivňují evoluci jako takovou a činí společnost stabilnější, stejně jako malá dávka viru (očkování) má přispět ke zvýšení obranyschopnosti organismu. Nicméně naší cestou revoluce není – to přenecháme Holešovské výzvě a podobným uskupením.

kontakt na nás: hnutimysli@gmail.com

Autor: Václav Reithmaier | neděle 5.5.2013 10:12 | karma článku: 5,84 | přečteno: 465x
  • Další články autora

Václav Reithmaier

Péče o vztahovou zahrádku

5.3.2017 v 8:07 | Karma: 14,08

Václav Reithmaier

Žalujte Ilonu Csákovou!

3.9.2016 v 23:24 | Karma: 19,84