Lže a národ mu to zase žere...

Na webu zpravodajského serveru ČTK je článek, ve kterém je citace: "Věřím, že tyto spory budou brzo ukončeny. Ústava České republiky naprosto jasně říká, že velvyslance jmenuje prezident s kontrasignací premiéra. Jsou zde dvě varianty - buď se dohodnu s ministrem zahraničí, nebo se dohodnu s panem premiérem," řekl Zeman. 

Nedalo mi to a otevřel jsem si Ústavu ČR na webu Ústavního soudu a nikde nevidím, že by ústava naprosto jasně říkala, že velvyslance jmenuje prezident. 

Prezident jmenuje premiéra, členy vlády, soudce, prezidenta NKÚ, generály, členy Bankovní rady ČNB, ale o velvyslancích ani slovo. Vlastně slovo "velvyslanec" (ani jeho jiné tvary) v celém textu ústavy není ani jednou!

Nemusíte na to ani číst celou ústavu, stačí nad textem otevřít vyhledávací okno (pomocí kláves CTRL+F) a zadat hledaný text. Písmeno "v" je v ústavě 1451x, "ve" už jen 206x, "vel" jen 5x a "velv" ani jednou. Nemůže tam být tedy ani "velvyslanec, velvyslance, velvyslancem" apod.

Ústava České republiky tedy jasně neříká, že velvyslance jmenuje prezident s kontrasignací premiéra. Naopak obsazení tohoto postu vůbec nezmiňuje!

Opravdu mi není jasné, proč náš prezident zase lže. Je to nevědomost nebo jen ví,  že 90% národa se do ústavy stejně nepodívá? Neměli by právě na těchto příkladech vysvětlovat učitelé občanské nauky nebezpečí lhostejnosti národa? 

 

-----------------------------------

Tak jsem byl v několika komentářích upozorněn na článek ústavy, ve kterém se říká:

Prezident:

d) přijímá vedoucí zastupitelských misí,
e) pověřuje a odvolává vedoucí zastupitelských misí,

Moje chyba, přiznávám. Hledal jsem "velvyslance", "jmenuje", zkoušel jsem i "zahraničí", ale mise mne nenapadla. Nicméně ani zde ústava "naprosto jasně" neříká, "že velvyslance jmenuje prezident s kontrasignací premiéra" přijímá, pověřuje, odvolává. A když už jsme u toho, kde v ústavě najdu, že to má podepsat premiér? To tam také jasně nevidím...

Takže ano, pan prezident nelhal tolik, jak jsem si myslel, nicméně o jeho slovech lze i nadále pochybovat. Ústava nic takového "naprosto jasně" neříká.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Reithmaier | úterý 23.4.2013 15:21 | karma článku: 34,80 | přečteno: 3230x
  • Další články autora

Václav Reithmaier

Péče o vztahovou zahrádku

5.3.2017 v 8:07 | Karma: 14,08

Václav Reithmaier

Žalujte Ilonu Csákovou!

3.9.2016 v 23:24 | Karma: 19,84