Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sportovci placení armádou? To nedává smysl, Duklu může platit Praha

Sportovní funkcionáře vyděsil výrok premiéra Topolánka, že by atletický oddíl Dukla už neměla platit armáda. Souhlasím s ním, armádní sport, to je pozůstatek minulosti, který nemá žádnou logiku. Je plus minus opodstatněné, aby armáda zaměstnávala třeba hudebníky, kteří jí na přehlídce zahrají svižný marš, ale proč by měla platit sportovce? Jistě ne proto, aby Šebrle či Špotáková jednou za rok oblékli uniformy a vyrazili na vyhlášení Atleta roku.

Co tedy dělat s úspěšným oddílem, aby nezmizel z povrchu zemského? Mám už delší dobu takový nápad. Duklu by si pod svá křídla mohla vzít Praha. Celkový rozpočet by tedy z valné části hradila ze svého rozpočtu. Mám pro to řadu rozumných důvodů, které se pokusím shrnout.

Dukla potřebuje ročně kolem 150 milionů. To není málo, dokonce i v poměru k čtyřistanásobně vyššímu rozpočtu hlavního města (65 miliard). Magistrát v letošním roce podporuje sport částkou 120 milionů korun. Potřebovali bychom tedy sportovní injekci více než zdvojnásobit. Část peněz však už existuje. Naše kandidatura na pořádání olympijských her je po orgiích v Pekingu jen utopickou vizí. Z hlediska peněz to znamená úsporu několika desítek milionů korun rok co rok. Koneckonců utracené peníze to dokazují: kandidatura už stála 72 milionů a její protagonisté žádali na letošní rok znovu plných padesát milionů korun.

Tedy minimálně třetinu potřebného rozpočtu už máme zajištěnu. Další miliony se dají ušetřit, když připustíme, že armáda určitě nehospodařila efektivně. A už vůbec se nedá předpokládat, že by přistupovala k vlastnictví Dukly jako ke sportovnímu podnikání. Jinými slovy, stejně jako u fotbalových, basketbalových a jiných klubů je třeba výraznou část rozpočtu sehnat od sponzorů. Současná praxe, kdy špičkové atlety platí stále Dukla, ovšem velké peníze kolem nich "točí" jejich manažeři, není samozřejmě zcela optimální.

Sečteno a podtrženo, v pražském rozpočtu by se muselo najít dalších několik desítek milionů korun. Ale považme, že na druhé misce vah leží vlastnictví Dukly a to přinese silné klady: podpora atletiky jako královny sportu, která v Česku živoří, se nám vrátí například výraznějším úspěchem na olympiádách. Navíc bychom k atletice mohli přivést výrazně více dětí (rozumí se mladých talentů), které si nyní vybírají především mezi míčovými hrami. Sport je podle všeobecného konsenzu hodnota, kterou se vyplatí podporovat, stejně jako platíme kulturu. Je přece jednou z hlavních prevencí sociálně-patologických jevů, například závislostí či kriminality. Jistě nejen mně osobně také přijde zřejmé, soudě třeba podle posledních veřejných výroků Barbory Špotákové, že jde k duhu i charakteru a osobnosti jedinců, kteří ho pěstují!

Praha by v tomto ohledu ani nebyla výjimkou. Sportovním klubům obvykle města velmi výrazně pomáhají, aby zachovala kvalitu a přístupnost sportu pro své obyvatele a podpořila líheň talentů. Pokud to dělají i dobře a efektivně (například tlačí na vícezdrojové krytí rozpočtů), mohou přínosy výrazně převyšovat náklady takové podpory. Praha by podporou Dukly podstatně zvýšila svůj podíl na úspěšnosti české reprezentace na olympijských hrách a podpořila tak olympijskou myšlenku mnohem silněji než snahou uspořádat v Praze hry samé.

Článek byl uveřejněn v Lidových novinách

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Markéta Reedová | čtvrtek 11.9.2008 15:26 | karma článku: 17,24 | přečteno: 3228x
  • Další články autora

Markéta Reedová

Slovanská epopej - laciná předvolební telenovela

Už Vás nebaví telenovely a nekonečné seriály na českých komerčních televizích? Nevadí, máme tu náhražku. Bitva o Slovanskou epopej začíná totiž také připomínat nekonečný seriál, kde se to jen hemží zhrzenými milenci, nepřejícími tchýněmi a zákeřnými útoky - respektive úředními rozhodnutími, žalobami, soudními výnosy a čerstvě dokonce policejní ochranou moravskokrumlovského zámku před "bídnými" Pražáky!

13.10.2010 v 13:28 | Karma: 16,92 | Přečteno: 2045x | Diskuse| Kultura

Markéta Reedová

Nejšílenější pražská šílenost: sedm volebních obvodů

Šest ze sedmi Pražanů má smůlu – na kandidátce do zastupitelstva nenajdou ani mě, ani jiné lídry. Kdo o tom rozhodl? Výhradně pražská ODS, která se bojí postavit před voliče jednoho z nich a přiznat, že je to jejich kandidát na primátora města.

1.9.2010 v 13:00 | Karma: 16,45 | Přečteno: 2266x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Markéta Reedová

Prahu lze řídit lépe!

Chodím občas bruslit na cyklostezku do Modřan. Není možné si nevšimnout, že stezka se na několika částech zužuje tak výrazně, že člověka napadne, jestli stavebník omylem neubral pár decimetrů. Nebo že by projektant nevěděl, že se na takových stezkách jezdí v obou směrech? Když se tam potkají dva cyklisté a dva bruslaři, tak je rázem ucpáno jako na dálnici D1 v páteční odpolední špičce.

23.8.2010 v 13:00 | Karma: 19,19 | Přečteno: 2427x | Diskuse| Politika

Markéta Reedová

Blob „do nekonečna a ještě mnohem dál…“

Proč média znovu "vytáhla" pozapomenutý návrh Kaplického knihovny? A proč ho jiná kritizovala jako součást politického boje? Je to téma politické? No jistě, vždyť rozhodnutí o jeho osudu vzali od počátku do rukou politici. A proč by ne?

3.8.2010 v 13:10 | Karma: 23,91 | Přečteno: 6509x | Diskuse| Politika

Markéta Reedová

Ještě poslední zlatou ránu, prosím

ODS se prý změnila, hlásá, byť opatrně, převážná většina tuzemských médií. Nechci krotit nadšení, ale v Praze se situace nijak zvlášť nezměnila. Tady nejsou změny této partaje ani v bodě nula. Pro toto konstatování mám hned několik nezvratných důkazů.

29.6.2010 v 7:45 | Karma: 24,23 | Přečteno: 2334x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

VŠE volí nového děkana. Na místo po Ševčíkovi se hlásí jediný kandidát

7. května 2024  16:05

Akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) bude v úterý...

Na D7 před Prahou bourala tři auta, hasiči kvůli dešti řešili desítky událostí

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  16:04

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

Avarská genetická telenovela. Klíčovou roli u obávaných kočovníků hrály ženy

7. května 2024

Premium Tým vědkyně z Brna zkoumal v Maďarsku DNA obávaných kočovníků původem z Mongolska. O Avarech se...

Slovensko vyděsilo přes tisíc výhrůžek bombovými útoky, cílily na školy i banky

7. května 2024  13:05,  aktualizováno  15:54

Slovenská policie v úterý zaznamenala přes 1 100 hrozeb pumovými útoky. Většina se týkala škol,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4342x
Už nejsem členkou Rady hl. m. Prahy s působností pro oblast evropských fondů, zahraniční politiky a protikorupčních opatření. 15. prosince 2009 jsem rezignovala, protože kolegové nepřijali strategii proti korupci, kterou jsem vypracovala. Ve volbách v roce 2010 do pražského zastupitelstva chci na kandidátce politické strany Věci veřejné nabídnout Pražanům svou vizi, jak by měla Praha fungovat!
www.reedova.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy