Prohibice dorazila do Prahy

Venku pětatřicet stupňů ve stínu, slunce nesnesitelně žhne, nohy pálí od horké dlažby. Není nic lepšího než se zastavit a dát si vychlazené pivo. To byl směrem k turistům téměř morální imperativ. Toto je české, také o tom je Česká republika, pivo máme nejlepší. Od sedmého července se situace v Praze změní. Začne platit vyhláška, kterou včera schválila Rada hlavního města Prahy a nejspíš ji schválí i zastupitelstvo. Další v řadě vyhlášek regulujících život v Praze.

Podle ní je pití alkoholu ve vymezených prostranstvích města přísně zakázáno. Zapomeňte na pivo na Staroměstském náměstí (vyjma zahrádek), dejte si pozor, abyste se svou plechovkou nestáli blízko školy, polikliniky nebo neměli za zády, nedej bože, pískoviště či dětské hřiště. Tam všude k vám může přiskočit všímavý policista a napařit pokutu.

Proč to všechno? Návrh vychází z rozumných pohnutek: omezit rejdy různých existencí, které se opíjejí na frekventovaných místech Prahy a snad s o to větší vervou žebrají. Já ale nevěřím, že se takoví lidé kvůli „suché“ vyhlášce vypaří. Obtěžovat kolemjdoucí budou bez flašky, napijí se u stánku či v blízké čtvrté cenové, kde to je povoleno. Řada lidí na okraji společnosti konec konců alkohol nepreferuje, používají jiné stimulanty. Stejně jako se nesnaží na veřejnosti brát drogy, ve stejné logice ukryjí alkohol. Výsledek bude stejný.

Vyhláška tak jako vždy dopadne na běžné občany či nechápající turisty. Nebo vám připadá nenormální sednout si před panelák na lavičku a dát si s kamarády pivo? Pozor, pár desítek metrů je pískoviště, na této lavičce je tedy konzumace alkoholu zapovězena. Nebo je tak moc divné dát si v zimě na Staromáku štamprli z vlastní placatky? V Praze to nebude možné. Nová vyhláška je podle mého názoru příkladem okřídlené věty, že cesta do pekel může být dlážděna i ušlechtilými úmysly.

Autor: Markéta Reedová | pátek 13.6.2008 13:45 | karma článku: 33,50 | přečteno: 6499x