Podivná logika nejvyšší státní zástupkyně

Nelze si nevšimnout, že policejní vyšetřování závažných kauz se stává vítaným pomocníkem politiků. Je to stále dokola: média přinesou informace, které se jeví být důkazem o korupčním jednání. Politici se k tomu odmítnou vyjadřovat, zároveň ovšem prohlásí, že jsou pro důsledné vyšetření. Zanedlouho se jim to vyplatí. Policie se dostane přinejlepším do slepé uličky. Tím vše skončí.

Buď jsou tedy zcela vadná média, nebo nefunguje policie se státním zastupitelstvím. Dobře, to jsou dvě krajní varianty. Realita bude asi někde mezi. Média se nejspíš čas od času netrefí. Ale to zároveň znamená, že ve zbylých korupčních kauzách selhává schopnost věci vyšetřit. A to je varující.

O to více mě překvapilo, když nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká prohlásila na 97. Žofínském fóru, že to s námi, co se týká korupce, není až tak špatné. Žebříček korupce sestavuje Transparency International a Česko se rok od roku zhoršuje. Vesecká argumentovala, že počet stíhané korupce je daleko menší a neodpovídá tedy skepsi, kterou lidé cítí a na jejímž základě se pořadí zemí sestavuje.

Zpět k oběma krajním variantám z úvodu textu. Podle Vesecké jsou tedy média úplně neschopná. A vše, co objeví, je k ničemu. Lidé subjektivně korupci vnímají mnohem více, než odpovídá realitě, což je podle Vesecké jen pár příkladů, kdy policie korupci šetří.

Konfrontujme tento postoj s jednou kauzou, kterou mám možnost sledovat takřka z první ruky – jde o pražskou Opencard. Stovky milionů byly proinvestovány a výsledkem je roční tramvajenka. Snad by mi to nevadilo, ale proč byla utracena třetina peněz na marketing a propagaci? Proč byly uzavřeny s firmou Haggues pro Prahu nevýhodné smlouvy, na kterých město viditelně tratí milióny korun? Pardon, toto není normální a nelze to vůbec akceptovat. Naopak, někdo by měl být potrestán.

Jak se vyvíjí vyšetřování? Média informují, že od samotného počátku státní zastupitelství hází policii klacky pod nohy a naopak případným viníkům dává čas, aby zametli stopy. Už nyní odpovědní politici a úředníci tvrdí, že nebudou vyvozovat žádnou odpovědnost, dokud se věc šetří a v duchu spoléhají na známou omezenost našich vyšetřovatelů.

Vyšetřování projektu Opencard tedy s velkou pravděpodobností nikam nepovede. Podle Vesecké je to důkaz, že to s korupcí v Česku není tak špatné. Můj názor je přesně opačný. Domnívám se, že korupce prorostla veřejnou správu a média tolik chyb v jejím odhalování nedělají. Je otázkou, jestli by měla Nejvyšší státní zastupitelství řídit osoba, která korupci kolem sebe není schopna vidět.

Autor: Markéta Reedová | pondělí 15.2.2010 13:10 | karma článku: 33,50 | přečteno: 3565x