Nestačí být chytrý jako Liška a čistý jako Čunek

Změny ve vládě se zvrhly v neočekávanou frašku. Zelení nedokázali dva měsíce obsadit důležité místo šéfa resortu školství. A poté nominovali třicetiletého Ondřeje Lišku. Dokážete si představit, že se tento mladý dravec postaví před vážené rektory vysokých škol? Pamatujete, co prováděl za hrůzy ve svých jinošských letech ve vládě Stanislav Gross? Skutečně nejsou pro funkci ministra potřebné životní zkušenosti? Tváří tvář možnému návratu Jiřího Čunka na další bezvládné ministerstvo pak musím dodat poslední otázku: opravdu stačí k vyprání čistého štítu jeden Salichov?

Ovšem pozor, Ondřej Liška je chytrý a šikovný politik. Byla bych velmi ráda, aby se do vrcholné politiky dostávalo více lidí jako je on. Ale ve třiceti by neměl být ministrem nikdo. Už jen proto, že několik let od dokončení vysoké školy nestačí člověka připravit na tak důležitou funkci. Ministr by v ideálním případě měl rozumnět danému resortu, měl by mít zkušenosti, které mu umožní vytvořit si rychle správný úsudek. Měl by mít také manažerské schopnosti, musí umět řídit lidi a jednat se širokým spektrem lidí, kteří se v dané oblasti pohybují.

Je trochu na pováženou, že strana zelených nedokáže vybrat vhodného člověka s takovou výbavou. A je hodně smutné, že ji trvá aspoň nějaká nominace celé dva měsíce. Namísto výběru se vysilují hádkami, které jako by přiživovala bývalá ministryně školství Dana Kuchtová.

Lidovci však za svým koaličním partnerem nezůstávají příliš pozadu. Naneštěstí. Podle všeho se totiž vážně zabývají myšlenkou návratu exministra pro místní rozvoj a šéfa partaje Jiřího Čunka do funkce. Ono totiž na uvolněném místě také nikdo nesedí. Čunek odešel a lidovci nebyli schopni na tak důležitou pozici nominovat svého člověka. Čunka pak rychle očistil státní zástupce Salichov, a to jako obvykle za podivných okolností.

Sečteno a podtrženo: 

Ministerstvo školství bylo vyčištěno (nejspíš naštěstí) a pak dva měsíce ponecháno svému osudu. A poté byl nominován třicetiletý Ondřej Liška. Ministerstvo pro místní rozvoj musela opustit osoba podezřelá z korupce a nástupce se také nehledal. Obě ministerstva spojuje mimo jiné to, že mají do Česka přivést evropské miliardy. To je složitá agenda. A je evidentní, že to nefunguje.

Na okraj, za vládu (tedy i za její fungování) je zodpovědný premiér, šéf třetí koaliční strany. No a trudná skládačka je tímto kompletní...

Autor: Markéta Reedová | pátek 30.11.2007 11:13 | karma článku: 22,53 | přečteno: 2433x