Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejšílenější pražská šílenost: sedm volebních obvodů

Šest ze sedmi Pražanů má smůlu – na kandidátce do zastupitelstva nenajdou ani mě, ani jiné lídry. Kdo o tom rozhodl? Výhradně pražská ODS, která se bojí postavit před voliče jednoho z nich a přiznat, že je to jejich kandidát na primátora města.

V Praze se třikrát propadl tunel Blanka a nikdo nebyl potrestán. Plastiková kartička bude již brzy stát Pražany miliardu korun – má i svého mluvčího, přesto se informace o tak bezuzdném utrácení nikdo nedozví. Pražská ODS měla posledních čtyři roky Prahu v hrsti, přesto se nyní bojí vybrat kandidáta na primátora. Tím pražské šílenosti nekončí. Klasickým případem je rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů. Co to znamená? Především absurdní situaci, kdy budoucí primátor(ka) dostane hlasy jen z jednoho obvodu. Šest ze sedmi Pražanů na kandidátkách najde jinou osobnost a mnozí budou zmatení. Může za to ODS. Je tak vyděšena z předvolebních průzkumů, že se neodvážila postavit svého hlavního lídra magistrátních voleb a zbaběle rozparcelovala Prahu. Na druhou stranu, mnohaletý pražský politický hegemon se nestyděl (a ani nebál) zadat těsně před volbami veřejné zakázky za zhruba 700 milionů korun. Ty mají jedno společné – jsou přinejmenším podezřelé. Buď byly vypsány zakázky na zbytečnosti či jsou podmínky tendru značně nestandardní. Prakticky všechny by mělo povolební vedení města podrobit důsledné kontrole nebo rovnou zrušit.

To stále nestačí. V půli srpna se ukázalo, že by Opencard mohla být nakonec levnější. Vedení města mohlo podle sdružení Oživení vymáhat po jejím provozovateli pokuty za prodlení až za 224 milionů korun. Jak myslíte, že to dopadlo? V logice pražských šíleností pochopitelně tak, že nikdo nic nevymáhal, dokonce se o to nejspíše ani nepokusil. Kontrolní výbor magistrátu, jehož jsem členkou, měl od zodpovědných lidí dostat vysvětlení. Namísto toho přišel mluvčí karty, který nám dokázal pouze sdělit, že Opencard je prostě úžasná. Uff.

Pokud si pod sebe sepíšete všechny kauzy, které dokázala pražská ODS nahromadit pouze za poslední rok, jednak tím strávíte mnoho desítek minut a především vám bude jasné, proč bude Praha rozdělena na sedm volebních obvodů. Jedno však stále platí: hlas pro hokejistu, který na dresu ještě nemá napsáno ODS, je hlasem nejen pro něho, ale také pro lidi, kteří mají ony kauzy vepsány ve svých životopisech. Totéž platí i pro zpěváka, který sice chodí ulicí, ale o podivných veřejných zakázkách či problematickém nakládání s majetkem neví nebo vědět ani radši nechce. Jeho kolegové to ale vědí velmi dobře…

Věřím, že neférová finta pražské ODS s rozparcelováním Prahy nevyjde. Prosím, nedívejte se jen na kandidátku ve svém obvodě, všimněte si také, kdo za tu kterou stranu kandiduje aspoň na prvních třech místech kandidátek v dalších částech hlavního města. Hokejista a zpěvák sice statují na prvních místech, ale podívejte se i na místa ostatní.

Věci veřejné byly první stranou, která oznámila svou kandidátku na primátorku. Nebojíme se ani, že se budete zajímat, kdo jsou lidé nejen na čele kandidátek, ale i na dalších místech. Jen jedno tam nehledejte: na těchto místech nemáme ani jeden marketingový produkt. Pohříchu to vypadá, že jsme jedinou relevantní stranou, která nevsadila na lidi „odjinud“.

Autor: Markéta Reedová | středa 1.9.2010 13:00 | karma článku: 16,45 | přečteno: 2266x
  • Další články autora

Markéta Reedová

Právě jsem rezignovala na svou funkci

Primátorovi Prahy Pavlu Bémovi jsem právě předala svou rezignaci na funkci pražské radní a jeho náměstkyně. Přijde mi zajímavé oznámit to na svém blogu. Ale pojďme k zábavnějším věcem...

15.12.2009 v 12:48 | Karma: 47,53 | Přečteno: 16751x | Diskuse| Politika

Markéta Reedová

Opoziční smlouva II. – již brzy na vašich obrazovkách

Vláda podle tuzemských médií rozhodla o tom, že do Evropské komise bude za Česko vyslán Štefan Füle. To je skutečně úsměvné. Vláda v tomto státě rozhoduje maximálně o tom, jaký je náš postoj k Albánii, na ostatní tu máme starý tandem Topolánek – Paroubek. Pokud někdo nevěří, že žijeme v dalším období vlády velké koalice, ať se probudí.

12.11.2009 v 13:00 | Karma: 23,52 | Přečteno: 3026x | Diskuse| Politika

Markéta Reedová

Úřednická či politická? Říkejme ji radši federální

Ještě před jmenováním tzv. úřednické vlády se zástupci politických stran dušovali, že nepůjde o politický kabinet, ale o „vládu nezávislých odborníků“. Prý se vzdají svých mocenských ambicí a dosadí do vlády lidi, kteří nebudou politicky motivováni, ale půjde jim jen a jen o blaho občanů bez ohledu na politický názor.

7.10.2009 v 13:00 | Karma: 32,41 | Přečteno: 6344x | Diskuse| Politika

Markéta Reedová

Krize?? Ano, zejména krize zdravého rozumu

Snad do hodiny po rozhodnutí Ústavního soudu se zástupci parlamentních stran vyjádřili, jak se jim to nelíbí a co chtějí dělat, aby rozhodnutí soudu obešli. Od té doby jsme se nedozvěděli nic nového. Navzdory tomu se tyto „politické špičky“ denně objevují v médiích a komentují to samé. Reportéři hlásí vážný hlasem z míst, kde se špičky schází. A schůzka střídá schůzku.

8.9.2009 v 13:45 | Karma: 18,59 | Přečteno: 2938x | Diskuse| Politika

Markéta Reedová

Salát je antijídlo, Ústavní soud protiústavní, prestiž Česka v háji

Reakce politiků na nedávné rozhodnutí ústavního soudu byla neuvěřitelně hysterická. Co si může myslet normální člověk, když prezident mluví o „aktivistickém rozhodnutí, které bude mít zásadní dopad na politický systém v naší zemi“? K tomu přidá podobný výrok předseda ODS a jeho věrný kolega z ČSSD rovnou Ústavní soud obviní z nevratného poškození prestiže Česka ve světě.

4.9.2009 v 8:28 | Karma: 24,71 | Přečteno: 3225x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Kamion na Rozvadovské spojce skončil ve svodidlech, vyprošťovali ho jeřábem

30. dubna 2024  11:59

Pražští hasiči v úterý v noci vyprošťovali kamion, který na Rozvadovské spojce na západě Prahy...

Měl jsem dát do stanov TOP 09 právo zakladatele ji rozpustit, píše Kalousek

30. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:57

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval vedení strany a na sociální síti X dokonce...

Na Prachaticku se zřítil paraglidista, na louku spadl asi ze třiceti metrů

30. dubna 2024  11:52

K nehodě paraglidisty vyjížděli v pondělí záchranáři k obci Kahov poblíž Prachatic. Muž se zřítil...

Strach před africkou diktaturou a boj o důchody. SOCDEM slavila Svátek práce

30. dubna 2024  11:44

Zástupci sociální demokracie (SOCDEM) se v úterý společně s odboráři sešli na Střeleckém ostrově v...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4342x
Už nejsem členkou Rady hl. m. Prahy s působností pro oblast evropských fondů, zahraniční politiky a protikorupčních opatření. 15. prosince 2009 jsem rezignovala, protože kolegové nepřijali strategii proti korupci, kterou jsem vypracovala. Ve volbách v roce 2010 do pražského zastupitelstva chci na kandidátce politické strany Věci veřejné nabídnout Pražanům svou vizi, jak by měla Praha fungovat!
www.reedova.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy