Korupce? To není jen věc k řešení pro politiky

Korupce? Znám jen málo slov, která lidé vyslovují s tak zřejmou štítivostí. A spousta z nich je ochotna přísahat, že se s korupcí setkala na pražském magistrátu. Jako náměstkyně primátora mám na starosti protikorupční agendu. A víte, kolik mi letos přišlo podnětů od lidí, kteří na korupci upozorňují? Pouhých sedm! I proto jdeme lidem naproti a 26. září jsme spustili zcela nový koncept boje proti korupci – Protikorupční portál.

Lidé, kteří se na pražském magistrátu setkají s korupcí, na ni mohou díky portálu jednoduše upozornit. Stačí vyplnit buď korespondenční lístek a hodit ho do sběrného boxu, nebo vyplnit dotazník na pražském webu www.praha-mesto.cz.

V Praze se nám spuštěním portálu podařil na tuzemské poměry velký průlom: nyní je boj proti korupci v rukách všech, nejen politiků nebo úředníků na magistrátu. Přesně to je recept, který používají například v Londýně či v jihokorejském Soulu, který dávají odborníci ostatním městům za vzor.

My totiž nechceme řešit důsledky korupce, my jí chceme předcházet. K řešení následků, což je například poslání korupčníků za katr, je třeba fungující policie, soudů a dobrých zákonů, které jsou napsány antikorupčně. My chceme vylepšit správu věcí veřejných tak, aby korupce na magistrátu prostě neměla možnost vzniknout.

Když například trvá vyřízení určitého povolení příliš dlouho, vždy se najde někdo, kdo chce přednostní vyřízení – samozřejmě i za úplatek. Záleží na úředníkovi daného odboru, zda-li lákavé odměně mimo mzdu odolá. My neříkáme, že každý podlehne. Jen tvrdíme, že je lepší vyřešit systémový problém – tedy, co třeba vyčlenit jednoho úředníka na přednostní vyřízení daného povolení za poplatek, který pokryje zvýšené administrativní náklady?

Spokojení by měli být všichni. Část lidí si ráda připlatí za přednostní vyřízení – magistrát to nebude nic stát, příležitost dostat něco navíc za úplatek se výrazně snižuje. Pokud by portál plnil svou funkci spolehlivě (čtěte: pokud budou občané spolupracovat), pak nebude mít za pár let své opodstatnění – prostor pro korupci na magistrátu bude minimální a jeho práce bude velmi efektivní. To je hlavní cíl našeho snažení. Portál je prvním krokem. Naším. Jsem zvědavá, co na to lidi…

Autor: Markéta Reedová | čtvrtek 27.9.2007 15:11 | karma článku: 14,60 | přečteno: 1915x