Ještě poslední zlatou ránu, prosím

ODS se prý změnila, hlásá, byť opatrně, převážná většina tuzemských médií. Nechci krotit nadšení, ale v Praze se situace nijak zvlášť nezměnila. Tady nejsou změny této partaje ani v bodě nula. Pro toto konstatování mám hned několik nezvratných důkazů.

Začněme od nejtěžších vah: rezignace starosty Prahy 5 Jančíka zní jako rajská hudba. Mně nikoliv. On sice oznámil rezignaci, ale až k 31. červenci. Volby jsou v půli října – znamená to, že Jančík rezignuje dva a půl měsíce před koncem volebního období. A teď má měsíc na důsledné zametání stop po svém působení na smíchovské radnici. Vsadím se, že i poté ho uvidíte v Café Savoy a jeho úsměv bude zcela shodný s dnešním „starostenským“. Jančík vyhrál, voličům navzdory.

O podobnou šarádu s odvoláváním se pokusila pražská ODS v případě primátora Béma. Opravdu si někdo myslí, že Bém je jedinou žábou na prameni čisté ODS? Všichni zastupitelé za ODS naprosto bezskrupulózně rozdělili Prahu do sedmi volebních obvodů. Proč? V minulých volbách byla Praha jediným obvodem, takže lídr kandidátky byl zároveň pro danou stranu kandidátem na primátora. ODS to tehdy vyhovovalo, měla právě Pavla Béma. Teď podobnou figuru nedokáže vyprodukovat – a lidé jako senátor a principál Fidlovačky Töpfer s díky odmítli. Vůbec se nevidím – málokdo má chuť hrát roli užitečného šaška, který má přikrýt tu bídu pod sebou. A proto pražská ODS rozdělila Prahu na 7 obvodů. Jinými slovy, primátora nebudou volit lidé, ale strany.

To ovšem pražské ODS nestačí – před volbami toho stíhají její politici opravdu hodně:

  • Mění územní plán Prahy – jednoduše řečeno, pokud máte v okolí svého bydliště nějakou zelenou plochu, kde by bylo zajímavé bydlení, pravděpodobně tam i bude. Na park, hřiště či odpočinkovou zónu zapomeňte, změny územního plánu řídí developeři.
  • ODS pokračuje v hrůzném projektu Opencard. Jenom změnila taktiku – Opencard je zařazena pod Dopravní podnik hl. m. Prahy, který nedává nikomu informace bez ohledu na to, že je tím porušován zákon. Další desítky milionů korun tedy budou potichu utraceny. Pamatujete se na tajemnou firmu Haguess? Tak smlouva s ní běží nerušeně dál.
  • Pražská ODS se však činí i na jiných kolbištích. Nemá cenu všechno popisovat detailně, tak  jen krátký výběr: Bezdrátová Praha – další vyhozená čtvrtmiliarda; prodeje pozemků kolem Kongresového centra, které je samo o sobě černou dírou; tzv. narovnání smluvních vztahů s firmou Incheba aneb pokračování agónie na výstavišti; atd.
  • Jeden bonbonek na závěr – náměstek primátora Richter vybírá firmu, která by měla čtyři roky pomáhat s bojem proti korupci. To vše za 190 milionů korun. Ano, vidíte správně, 190 milionů korun!!! Praha je opravdu eldorádem veřejných zakázek.

Věřím, že letošní komunální volby současné vedení města (ODS) smete. Není přece možné, že by se poměry začaly měnit k lepšímu v celé zemi vyjma hlavního města. Pražská ODS naléhavě volá a prosí voliče: v říjnových komunálních volbách nám zasaďte poslední ránu, nevolte nás, nezměnili jsme se.

Autor: Markéta Reedová | úterý 29.6.2010 7:45 | karma článku: 24,23 | přečteno: 2334x