Hyde Park patří do centra!

Není snad symboličtějšího okamžiku a vhodnějšího času, kdy otevřít pražský Hyde Park, než u příležitosti 15. výročí listopadové revoluce, kdy jsme společnými silami vybojovali svobodu a demokracii. To prohlásil pražský primátor Pavel Bém před čtyřmi lety na Palackého náměstí. A já s ním absolutně souhlasím. Po oněch čtyřech letech však pražský Hyde Park vadí...

Radní za Prahu 2, v jejímž obvodu se právě na Palackého náměstí Hyde Park nachází, požadují jeho přesunutí. Stejně mluví také policie, která by byla nejlépe pro přesun na okraj města, ideálně do obory Hvězda. Rada hl. m. Prahy zatím nerozhodla, ale podle předloženého návrhu k přesunu nejspíš dojde.

Považuji to za ohromnou chybu. Pokud ministr Cyril Svoboda označil otevření Hyde Parku za test naší schopnosti udržet demokracii, pak to vypadá, že toho schopni nejsme. Namísto toho, abychom si vážili svobody projevu, abychom respektovali jiné názory a naučili se vyrovnat i s výkřiky hrstky extremistů, oháníme se ochranou takzvaných spořádaných občanů, kteří jsou obtěžováni akcemi na Palackého náměstí. Dokonce vážně posuzujeme požadavky policie, která varuje, že zrovna Hyde Park není svou polohou ideální k udržení pořádku.

Ale není to právě úloha policie, aby se naučila pořádek udržet bez snahy zasahovat do práv jednotlivců, zametat problémy pod koberec, a ulehčovat si tak svoji práci?

Podívejme se tedy na ony "hrozné" akce, které na "Palačáku" proběhly za poslední dva roky a které podle stěžovatelů ohrožují nejen přihlížející občany, ale také omezují dopravu a výrazně snižují bezpečnost lokality: největší byly protesty lékařů a lékárníků, ostatní akce se počítají návštěvností ve stovkách. Protesty proti účasti Česka v Iráku (250 lidí), poslední rozloučení se svobodou slova nacionalistů z Kladna (300 lidí), pochod za práva demokratické mládeže (500 lidí). Celkem od roku 2006 16 shromáždění.

Opravdu šlo o natolik významné ohrožení lokality, že se vyplatí Hyde Parku se vzdát?

Ve hře jsou dvě nyní vybrané alternativy: Letná, na které se buduje tunel Blanka, a Vypich s oborou Hvězda. Absurditu takových návrhů nejlépe ilustruje policejní odůvodnění: "Policie navrhuje přesunutí buď přímo do areálu obory Hvězda nebo na travnatou plochu před památníkem na křižovatce ulice Bělohorská - Kukulova. Policie se domnívá, že tato vybraná místa jsou důstojná pro konání shromáždění, a to s ohledem na možnosti občanů svobodně se projevovat bez pohoršení široké veřejnosti, tak i vzhledem k historii této lokality." Jinými slovy, nejpohodlnější tedy bude, když veřejná shromáždění odsuneme na samotu u lesa, kde nikoho nebudou rušit, ani ty, proti kterým je protest namířen...

Obávám se, že přát sluchu takovému jazyku osmdesátých let je nejenom naše selhání, ale že demokracie dostává až nečekaně velkou ránu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Markéta Reedová | pondělí 12.5.2008 13:45 | karma článku: 28,48 | přečteno: 5071x