Blob „do nekonečna a ještě mnohem dál…“

Proč média znovu "vytáhla" pozapomenutý návrh Kaplického knihovny? A proč ho jiná kritizovala jako součást politického boje? Je to téma politické? No jistě, vždyť rozhodnutí o jeho osudu vzali od počátku do rukou politici. A proč by ne?

Politika přece není jen počet poslanců v parlamentu, rozpočty ministerstev, Kalouskův úsporný plán či odstoupení starosty Prahy 5 Milana Jančíka. Politici přece řeší také to, jak budou naše města, ale i jiné prostory vypadat za pár i mnoho let. Nechť se to tedy veřejně řeší a nechť se k tomu my politici můžeme vyjadřovat, když to bude smysluplné.

Že je to téma hysterické? No prosím, to už jistě není tak žádoucí, ale i to je v jistém smyslu logické, když vezmeme v potaz, co už se všechno od počátku kolem knihovny seběhlo, zřejmě mimo jiné proto, že to není ani jednoduchá, ani levná záležitost. Hysterii by snad mohly zabránit věcné argumenty, a proto některé znovu nabízím.

Za prvé je naprosto nezbytné, aby měla národní knihovna novou a moderní budovu. Tak moderní, že bude splňovat všechny požadavky, které kladou současné knihovny. Dávno to už přece nejsou jen knihy, co nabízejí. Oprava a modernizace Klementina jsou rovněž nezbytné, ale to nestačí.

Za druhé, knihovna Jana Kaplického vyhrála právoplatný tendr. To by se snad nemělo zpochybňovat. Jak bychom potom rozlišili, které tendry mají platnost, a které ne? Komise jednou rozhodla, tak mějme dost odvahy své rozhodnutí dovést do konce. Jistě, není to stavba ve znamení nejobecnější míry vkusu, ale tak už to v Praze je od nepaměti. Klasika se tu snoubí s novým, nejen v architektuře.

Za třetí, je to jistě nemalá částka, co by knihovna stála. A nemalé peníze by stála i demolice KPC. Ano, to je to místo, kde bych ráda viděla novou knihovnu, když je ta Letná, zdá se, nemožná. Ale na druhé straně, město před volbami potichoučku odmávlo investice téměř za 2 mld. a součástí těchto projektů je například i 190 mil. na tzv. „implementaci protikorupční strategie“. To se pak investice do revitalizace KCP a jeho okolí nejeví tak hrozivě. A zmínit se o černých dírách typu Opencard taky v tomto případě není nošení sov do Athén. Rozhodně nejsem příznivcem plýtvání a předražených zakázek, právě naopak. Ale pro dobré investice, které se nám mnohonásobně vrátí do rozpočtu, třeba zvýšenou návštěvností města, pro ty bych zvedla ruku vždycky. Vždyť právě příjmy z cestovního ruchu jsou klíčovým zdrojem financí nejen Prahy, ale i našeho státu. Myslím, že knihovna proslulého nonkonformního architekta by se dala počítat mezi atraktivní turistické cíle.

A na závěr ještě jedna poznámka. Všechno nelze přepočítávat na peníze, protože to je krátkozraké a budoucí generace by nám to mohly oprávněně vytknout. Hospodařme, promýšlejme, třeba i kriticky hodnoťme, ale zkusme brát v potaz i další, například politické, kulturní, aspekty výstavby Národní knihovny, než pouze ekonomické.

A na závěr výběr z článků k tématu blob:

http://www.reflex.cz/clanek/politika/37868/politici-ozivili-kaplickeho-chobotnici-populismus-porazi-rozum.html

http://www.lidovky.cz/dvakrat-na-hystericke-tema-d03-/ln_noviny.asp?c=A100724_000103_ln_noviny_sko&klic=238089&mes=100724_0

Viz také Martin Komárek: Blob místo Pakulu? Plaťme Opencard. Neblobneme už z toho? (MFD, 21. 7.)

Autor: Markéta Reedová | úterý 3.8.2010 13:10 | karma článku: 23,91 | přečteno: 6509x