Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prababičkou v osmadvaceti

Před pár dny jsem oslavila narozeniny. Další. Říká se, že když jde do tuhého, proběhne člověku před očima celý život. Mně při zrcadlovém setkání s mým podezřele výrazným obličejovým rýhováním prolétl před očima jenom celý minulý rok. Tak snad ještě nejde do tuhého.

 

Ta nejhlubší svisla mrcha se mi přímo mezi očima trvale usadila loni v lednu. Do státnic z ekonomie zbýval týden, skripta hýřila všemi barvami, zato v hlavě bílo. Učila jsem se intenzivně, ale krátce. Za tři dny jsem ztratila čtyři kila a veškeré iluze o svojí přirozené inteligenci. S uznáním, že tento biflovací sprint mi na půlku inženýra asi stačit nebude, jsem si vytáhla téma, jehož existence mi byla dosud utajena. Poté, co jsem si vymyslela graf a horlivě komisi odkývala všechna upozornění na mou nebetyčnou tupost, jsem vyfasovala jedničku a málem se složila.

 

Celý únor a březen jsem ze svého ekonomického Mount Everestu sestupovala zpátky do základního tábora. V dubnu jsem společně se svým drahým vylezla na třetí největší sopku světa. V mrazu, uprostřed noci a bez čelovky. Z neustálého vejrání do černočerné lávy před sebou a snahy, abych zahlédla aspoň omrzlou partnerovu podrážku, mi naskočilo pár nových linek v očním okolí. Když v červnu mé okolí zaplavila velká voda, byli jsme já a můj rozhlasový mikrofon vysláni reportovat přímo do ústeckého terénu. Coby sportovní redaktorka jsem měla tendence rozdávat medaile a loďkám s humanitární pomocí měřit mezičasy. V červnu jsem taky odevzdala diplomku, o jejíchž kvalitách jsem po finálním přečtení silně zapochybovala a u druhých státnic si vyhádala druhou půlku inženýra. Trochu jsem sešla i u dalšího trapného pokusu o výběh Lysé hory v rámci Adrenalin Cupu. I tentokrát jsem v beskydském bahně stárla, brečela a zvracela.

 

O zdramatizování vyhlazené pleti (tentokrát nejen mojí) jsem se postarala i při červencové promoci, když jsem si ze svého košatého děkovného projevu vybavila jenom procítěné „Hurá!“ V srpnu jsem navštívila kamarádku z dob, kdy jsme si ještě mohly dovolit pohrdavě odhánět podnapilé nápadníky v rozjetém vysokoškolském klubu. Jen tak mimochodem z ní vypadla dvojčata. Padesátý šestý pokus o nasoukání té o minutu mladší, kroutící se stonožky do dupaček mi vykouzlil hlubokou vrásku nad pravým obočím. Pokus o přejezd obrubníku dvoumístným kočárem zase nad levým. Když jsem na madlo kočárku naskočila jako na hrazdu, dostala jsem do vzduchu nejen přední kola, ale i oba kojence. Za rokliny, které v tom momentě zvrásnily tvář jejich matky, by se nemusel stydět ani povrch Marsu. V září jsem si zase zatoužila něco dokázat, a tak jsem se přihlásila na vojenský překážkový běh. Večer před závodem jsem stáhla flašku červeného, ráno před závodem mě překvapil teploměr a jeho obsah na čtyřicítce. Doteď nevím, jestli mi ve startu zabránila viróza, nebo strach z rezavého ostnatého drátu, pod kterým jsem se hodlala plazit. V říjnu se na mé podvrtnuté kráse podepsalo zjištění, že ani tahle zima nebude jiná a že mého lyžaře-reprezentanta stále neopustila touha „bejt prostě dobrej“. S vědomím, že až do dubna dalšího roku je ze mě zase single, rozežral moji vystresovanou pokožku první prosolený potok slz.

 

V listopadu jsem dostala lukrativní pracovní nabídku. A pak další. Mučivé rozhodování mě stálo tři probdělé noci. Pytle pod očima nezmizely ani v prosinci, kdy jsem poprvé zapochybovala o své nové práci. Stres mě zaplavil i poté, co jsem zjistila, že mi někdo ukradl Vánoce. Šla jsem spát a probudila se až v lednu. Dala jsem si předsevzetí, že zvolním, jinak budu v osmadvaceti věrnou kopií své prababičky ve dvaaosmdesáti.

 

V uplynulých dvanácti měsících jsem byla minimálně dvanáctkrát tázána, kdy se budu vdávat. Při pohledu do zrcadla se obávám, že jestli v roce 2014 prožiju jen půlku toho, co v tom předešlém, bude už tahle otázka zcela zbytečná.

Autor: Šárka Razýmová | úterý 28.1.2014 10:15 | karma článku: 26,74 | přečteno: 2646x
  • Další články autora

Šárka Razýmová

Demolition Woman

Někteří z nás holt při fasování běžného štěstí nejspíš stáli příliš daleko. A já to asi zaspala úplně..

25.5.2015 v 9:58 | Karma: 24,24 | Přečteno: 1415x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Hobby naší doby

Babi uctívající kult pletení, táta kutil, kámoška s nebezpečnou kulinářskou deviací. Čas od času nás zájmová černá díra našich blízkých vcucne jak lux záclonu. Perete se s tím? Přestaňte, vždyť i ten hadr ví, že to nemá cenu. Radši se smiřte s tím, že už navždycky budete trochu zmuchlaní.

19.3.2015 v 10:10 | Karma: 26,65 | Přečteno: 3057x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Slečna Vadná

Stejně jako většina mých kolegyň z té náladovější poloviny lidstva, i já přemýšlím, jak být dokonalou ženou. Jenže zatímco ty ostatní jsou ochotné připustit, že ne vždycky se zadaří, já můžu s jistotou prohlásit, že u mě gen dokonalosti chybí úplně. Nejsem ani trochu perfektní. A až se jednou stanu matkou, bude moje mateřství řešit evropský summit coby globální hrozbu.

16.2.2015 v 9:26 | Karma: 27,41 | Přečteno: 2446x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

No tak, lidičky, nebuďme prasata

Znám ženský, co nechodí na veřejné záchody, protože když čůrají, tak to zvoní na celé kolo a to je podobně odsouzeníhodné, jako ulevit si přímo na chodníku. Občas se dětinsky bavím sledováním mistrů etikety komicky si muchlajících obličej ve snaze o diskrétní zakrytí právě používaného párátka. Často žasnu i nad těmi, jež jsou posláni do zadele a ještě za to poděkují a zamávají na rozloučenou. Někdo to zkrátka se slušností přehání, ale pořád je to lepší, než individua se syrovými znaky Homo neanderthalensis, které odolaly i tisícům let promyšlené evoluce.

5.2.2015 v 10:13 | Karma: 38,75 | Přečteno: 9048x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Šťastný Nový špek!

Olizuju celozrnný perníček a čekám na rachejtle. Díky betonové tvrdosti a množství kůry z biopomeranče připomíná to vánoční cukrle spíš nerozpustitelný atomový bonbón, ale cucám ho s patřičnou (sebe)láskou. Až totiž vzduch kolem nás ztěžkne novoročním tichem, mně ho žádné hlasité výčitky ublíženého nitra rušit nebudou.

30.12.2014 v 9:31 | Karma: 28,31 | Přečteno: 3068x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Při přestřelce s hledaným mužem v USA zemřeli čtyři policisté

30. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  9:44

Životy čtyř policistů si vyžádala přestřelka s hledaným mužem, která se odehrála v pondělí v...

USA začaly u Gazy se stavbou mola, Pentagon bude stát přes sedm miliard

30. dubna 2024  9:42

Americká armáda zveřejnila fotografie, které ukazují výstavbu provizorního mola pro námořní...

Univerzita začala s podmínečným vylučováním studentů, kteří neukončili protesty

30. dubna 2024  8:35

Kolumbijská univerzita v New York City začala s podmíněným vylučováním studentů, kteří do...

Vedení TOP 09 jedná o ministrovi. Dorazil Tuleja, pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  8:04

Vedení TOP 09 rozhoduje o kandidátovi na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Helenu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 126
  • Celková karma 16,02
  • Průměrná čtenost 3523x
Srdcem horalka, tělem lyžařka, duší jogínka. Po životní etapě akrobatických karambolů mezi boulemi zakončené slušivým oceněním Kamikadze roku nyní usiluji o titul Matka století.