Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prababičkou v osmadvaceti

Před pár dny jsem oslavila narozeniny. Další. Říká se, že když jde do tuhého, proběhne člověku před očima celý život. Mně při zrcadlovém setkání s mým podezřele výrazným obličejovým rýhováním prolétl před očima jenom celý minulý rok. Tak snad ještě nejde do tuhého.

 

Ta nejhlubší svisla mrcha se mi přímo mezi očima trvale usadila loni v lednu. Do státnic z ekonomie zbýval týden, skripta hýřila všemi barvami, zato v hlavě bílo. Učila jsem se intenzivně, ale krátce. Za tři dny jsem ztratila čtyři kila a veškeré iluze o svojí přirozené inteligenci. S uznáním, že tento biflovací sprint mi na půlku inženýra asi stačit nebude, jsem si vytáhla téma, jehož existence mi byla dosud utajena. Poté, co jsem si vymyslela graf a horlivě komisi odkývala všechna upozornění na mou nebetyčnou tupost, jsem vyfasovala jedničku a málem se složila.

 

Celý únor a březen jsem ze svého ekonomického Mount Everestu sestupovala zpátky do základního tábora. V dubnu jsem společně se svým drahým vylezla na třetí největší sopku světa. V mrazu, uprostřed noci a bez čelovky. Z neustálého vejrání do černočerné lávy před sebou a snahy, abych zahlédla aspoň omrzlou partnerovu podrážku, mi naskočilo pár nových linek v očním okolí. Když v červnu mé okolí zaplavila velká voda, byli jsme já a můj rozhlasový mikrofon vysláni reportovat přímo do ústeckého terénu. Coby sportovní redaktorka jsem měla tendence rozdávat medaile a loďkám s humanitární pomocí měřit mezičasy. V červnu jsem taky odevzdala diplomku, o jejíchž kvalitách jsem po finálním přečtení silně zapochybovala a u druhých státnic si vyhádala druhou půlku inženýra. Trochu jsem sešla i u dalšího trapného pokusu o výběh Lysé hory v rámci Adrenalin Cupu. I tentokrát jsem v beskydském bahně stárla, brečela a zvracela.

 

O zdramatizování vyhlazené pleti (tentokrát nejen mojí) jsem se postarala i při červencové promoci, když jsem si ze svého košatého děkovného projevu vybavila jenom procítěné „Hurá!“ V srpnu jsem navštívila kamarádku z dob, kdy jsme si ještě mohly dovolit pohrdavě odhánět podnapilé nápadníky v rozjetém vysokoškolském klubu. Jen tak mimochodem z ní vypadla dvojčata. Padesátý šestý pokus o nasoukání té o minutu mladší, kroutící se stonožky do dupaček mi vykouzlil hlubokou vrásku nad pravým obočím. Pokus o přejezd obrubníku dvoumístným kočárem zase nad levým. Když jsem na madlo kočárku naskočila jako na hrazdu, dostala jsem do vzduchu nejen přední kola, ale i oba kojence. Za rokliny, které v tom momentě zvrásnily tvář jejich matky, by se nemusel stydět ani povrch Marsu. V září jsem si zase zatoužila něco dokázat, a tak jsem se přihlásila na vojenský překážkový běh. Večer před závodem jsem stáhla flašku červeného, ráno před závodem mě překvapil teploměr a jeho obsah na čtyřicítce. Doteď nevím, jestli mi ve startu zabránila viróza, nebo strach z rezavého ostnatého drátu, pod kterým jsem se hodlala plazit. V říjnu se na mé podvrtnuté kráse podepsalo zjištění, že ani tahle zima nebude jiná a že mého lyžaře-reprezentanta stále neopustila touha „bejt prostě dobrej“. S vědomím, že až do dubna dalšího roku je ze mě zase single, rozežral moji vystresovanou pokožku první prosolený potok slz.

 

V listopadu jsem dostala lukrativní pracovní nabídku. A pak další. Mučivé rozhodování mě stálo tři probdělé noci. Pytle pod očima nezmizely ani v prosinci, kdy jsem poprvé zapochybovala o své nové práci. Stres mě zaplavil i poté, co jsem zjistila, že mi někdo ukradl Vánoce. Šla jsem spát a probudila se až v lednu. Dala jsem si předsevzetí, že zvolním, jinak budu v osmadvaceti věrnou kopií své prababičky ve dvaaosmdesáti.

 

V uplynulých dvanácti měsících jsem byla minimálně dvanáctkrát tázána, kdy se budu vdávat. Při pohledu do zrcadla se obávám, že jestli v roce 2014 prožiju jen půlku toho, co v tom předešlém, bude už tahle otázka zcela zbytečná.

Autor: Šárka Razýmová | úterý 28.1.2014 10:15 | karma článku: 26,74 | přečteno: 2646x
  • Další články autora

Šárka Razýmová

Napořád

Měla to být formalita. Svatba po jedenáctiletém vztahu, během něhož se ze dvou stanou čtyři, už prostě nikoho nadšením nerozhýká. Ale nebyla by škoda to odfláknout, když je to jednou za život?

26.9.2019 v 10:07 | Karma: 28,77 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Liberec

Šárka Razýmová

Škol(k)a života

Tak už i na nás došlo. První rok ve školce. První lásky. První tsunami bacilů. První pugét kytek. Ty nejhezčí dostaly kuchařky, to je jasný.

28.6.2019 v 11:21 | Karma: 23,74 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Liberec

Šárka Razýmová

Láska lyžařská

„Budu se vdávat!“ vrazila jsem radostně babičce pod nos opravdickej zásnubní prsten. „No, tak se z toho hlavně nepo..,“ zchladila mě ta, od níž bych pochopení mých konzervativních sklonů čekala zdaleka nejvíc.

30.1.2019 v 10:15 | Karma: 30,90 | Přečteno: 1809x | Diskuse| Liberec

Šárka Razýmová

Krát dva

I když byla celá planeta dávno přesvědčená, že nikdy neporodím a už navždycky zůstanu jako bójka s nohama, nakonec jsme překvapili.

2.10.2018 v 14:48 | Karma: 28,67 | Přečteno: 1601x | Diskuse| Liberec

Šárka Razýmová

Iluze v háji

Jsem snílek. Ale že během očekávání prvního potomka postavím vzdušný zámek takových rozměrů, překvapilo i mě samotnou.

3.1.2018 v 15:05 | Karma: 26,57 | Přečteno: 1374x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě si natočila pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 126
  • Celková karma 16,02
  • Průměrná čtenost 3523x
Srdcem horalka, tělem lyžařka, duší jogínka. Po životní etapě akrobatických karambolů mezi boulemi zakončené slušivým oceněním Kamikadze roku nyní usiluji o titul Matka století.