Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tvrdík kontra Dalík: 2:0, aneb volební marketing ODS dostal na frak

Velkolepé vítězství ČSSD v Krajských i Senátních volbách  je  dle mého názoru spojeno z velké části i naprosto  rozdílným přístupem  k volebnímu marketingu od hlavních poradců obou čelních  stran. S přihlédnutím k tomu, že Lidovci ani Zelení žádná veřejností uchopitelná volební témata nemají, tak je zcela zřejmé, že vítězství ČSSD je důsledkem toho, jak volební management ČSSD  zcela vymazal snažení poradců a volebních manažerů ODS.

 Poradci ČSSD  se zcela správně zaměřili na své potenciální  i nerozhodné voliče a v souladu s chytrou volební marketingovou strategií naprosto ignorovali ve své kampani potenciální voliče ODS. Marketingoví manažeři ČSSD správně pochopili, že potenciálními voliči ČSSD  jsou lidé, které vcelku nezajímají obecná regionální témata, ale vlivem televize a tisku se zajímají především  o politické dění, které ovlivňuje celou společnost a v regionu pouze ta témata, která se jich bezprostředně dotýkají. A tak jsou jim daleko bližší  důsledky  zpackaných Julínkových pseudoreforem  než kudy povede dálnice do Vídně, daleko více  je  štve, že v Brně chce ODS  zrušit Úrazovou nemocnici  než to, zda z regionálního letiště bude více letových linek do Evropy. Naopak volební manažeři ODS vycházeli z naprosto mylného předpokladu, že ODS je stále dobrá a veřejností respektovaná značka a vůbec nevnímají,  že středoví a valná většina pravicových voličů ztrácí důvěru v politickou potenci ODS  a  příznivci ODS ztratili důvěru  v některé regionální politické  reprezentanty ODS. 

Jsem z Brna a tak mohu konstatovat, že největším rozdílem  kampaně krajských voleb ČSSD a ODS v našem kraji byla  prezentace  kandidátů na Jihomoravského hejtmana  Haška (ČSSD) a Venclíka (ODS)

Z kampaně ODS zřetelně „řve“, že  je to osobní a nesmyslně  drahá narcistická  Milana Venclíka, který jako typický bafuňář  absolutně nevnímá co skutečně širokou veřejnost zajímá, takže  na plakátech i  v novinové inzerci vévodila hodně  vyretušovaná  fotografie kandidáta, ale jeho  volební hesla  se stala spíše obsahem vtipů v hospodě, než něčím, co by středového, či pravicového  voliče  přitáhlo k volbám.             Naopak kampaň  kandidáta  ČSSD Michala Haška jeho osobu mírně upozadila, ale o to více zvýraznila to, co chce jako hejtman prosazovat.  A to byla témata pro  potenciální voliče ČSSD v Jihomoravském kraji hodně zajímavá. Chodím na pivo, kde diskutuji s převážně potenciálními voliči ČSSD. Hlas štamgasta:  „ Poprvé od revoluce  půjdu volit a budu volit Haška, protože chci, aby  v Brně zůstala Úrazovka  a nechci  platit u doktora“.  Pro nezasvěcené:Úrazová nemocnice na Ponávce je nedotknutelnou ikonou každého Brňáka a Julínek ji chce přes  odpor veřejnosti  i Magistrátu zlikvidovat Často jezdím na brněnskou Kaskádu hrát golf a setkávám se tam často s potenciálními voliči ODS.Hlas  nerozhodného středového voliče: „Zajímá mne, kdy nebudu muset jezdit po úzké silnici v kolonách do Svitav a to Venclík neví, takže proč bych ho měl volit? A vzhledem k tomu, že lidovci i zelení jsou „pasé“ a socany nevolím,  takže k volbám nepůjdu“Hlas pravicového  voliče-podnikatele: „Než volit Venclíka s jeho třemi procenty to bych si musel useknout ruce. A bez rukou se hrát golf  nedá a proto k volbám nepůjdu“. (Pro nezasvěcené odkazuji na zveřejněný rozhovor senátora Sehnala s podnikatelem Přemyslem Veselým kde se o procentech pro Venclíka hovoří),  U Senátních voleb to bylo obdobné.  Přestože byl Petr Duchoň ve funkci primátora poměrně oblíben, ve své kampani se k brněnským tématům  vůbec nevyjadřoval. Jeho billboardy i tiskové reklamy  obsahovaly jen obecné fráze  s  výzvou Volte ODS !, což považuji za absolutní marketingový úlet.   Miloš Janeček  si jako Julínkem odvolený ředitel Úrazovky zušení  této nemocnice přivlastnil  a jednoduchým heslem:“Napravuji co se dá“ jej ti, kdo kampaň ČSSD vytvořili, v podstatě  poslali do Senátu. Jeho kampaň  dostala  k volbám 36% Brňáků, což překvapilo všechny a tak naprosto rozdrtil Petra Duchoně  ve městě, kde kandidáti  ODS vždy s přehledem senátní volby vyhrávali. Arogance moci a absence empatie k potřebám občanů, která se přenesla od čelních politiků ODS  na její marketingové inženýry považuji za skutečnou  příčinu  neobvykle  velké voličské účast v Krajských i Senátních volbách, která ve svých důsledcích  způsobila zdrcující porážku ODS.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ráž | středa 29.10.2008 21:32 | karma článku: 12,35 | přečteno: 999x
  • Další články autora

Jan Ráž

Úvaha nad absurditou boje proti dezinformacím.

V diskuzi na webu novinky.cz někdo projevil obavu z toho, že Rusko, tedy Putin, ovládá strategické zásobování Evropy ropou a plynem. Reagoval jsem upozorněním, že nejenom ropu a plyn. A tento názor byl prohlášen za závadný

2.4.2022 v 0:00 | Karma: 31,42 | Přečteno: 670x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Úvaha o šachistovi Putinovi

Myslel jsem, že už mne nic nevyprovokuje k napsání samostatného článku a že své grafomanské mámení budu tlumit jen v diskuzích pod blogy jiných autorů. Ale po zcela nepochopitelném tahu Putina, vpádu na Ukrajinu k tomu došlo.

22.2.2022 v 19:44 | Karma: 16,28 | Přečteno: 706x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Co se děje v USA, napovídá hodně i o Evropě

Události v USA, mají svou zákonitost. Latentní rasismus, stále tam přítomný, v tom hraje zcela jistě svoji roli,ale obávám se, že se stává stále víc a víc sekundární příčinou přeměny protestů v pouliční teror.

4.6.2020 v 7:48 | Karma: 18,36 | Přečteno: 511x | Diskuse| Hyde park

Jan Ráž

O sankcích za odmítnutí kvót

Ze strany eurounijních bafuňářu slyšíme v souvislosti s prohlášením vlády, kterým odmítá uprchlické kvóty, že neochotu podílet se na přerozdělování uprchlíků podle kvót, brát jako každé jiné porušení unijních pravidel.

7.6.2017 v 10:38 | Karma: 35,86 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Společnost

Jan Ráž

Británie je stále členem EU, na což se nějak zapomíná

Účelem mého článku je objasnit některá fakta, týkající se momentálního vztahu Británie k EU a ukázat na naprosto nemístné jednání unijních špiček směrem k Británii.Jednání zejména Junckera, je přímo ukázkovou ilustrací arogance.

2.7.2016 v 18:12 | Karma: 29,34 | Přečteno: 783x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

Afghánistán zasáhly přívalové deště. Záplavy si vyžádaly nejméně 300 obětí

11. května 2024  10:53,  aktualizováno 

Záplavy na severu Afghánistánu, způsobené přívalovým dešti, si vyžádaly několik stovek obětí....

Moskva využije zpožděných dodávek zbraní, míní šéf ukrajinských pozemních sil

11. května 2024  13:36

Válka proti Rusku vstoupí v příštích dvou měsících do kritické fáze, soudí velitel ukrajinských...

Poprvé promluvil. Kellner byl po havárii vrtulníku naživu, tvrdí přeživší Čech

11. května 2024  12:50

Jediným přeživším havárie vrtulníku na Aljašce, který v roce 2021 převážel miliardáře Petra...

Pražským Klementinem lze brouzdat i mimo otevírací dobu. Virtuálně a z domova

11. května 2024  10:36

Tam, kde končí prohlídková trasa, teď začíná virtuální prohlídka. Díky moderním metodám mohou lidé...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2012x
Konzervativec, Euroskeptik podporující tržní hospodářství, ale se sociálními ohledy k těm skutečně(!) potřebným

Seznam rubrik