Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svatováclavský projev Václava Klause je projev státníka.

Kdo se oprostil od osobní amnimozity k Václavu Klausovi a vnímá jeho projev objektivně bez vzpomínek na jeho minulé nemalé omyly, musí jej vnímat  jako pozornosti hodnou promluvu prezidenta ke svým občanům,

A proto mne mrzí , když někteří komentátoři vytrhují z kontextu hlavní myšlenky jeho projevu určitá slova a naprosto mylně jeho myšlenky vyhodnocují svým viděním světa a tím  nosnou filozofii jeho projevu relativizují.

Dost mne například zklamal jeden z uznávaných komentátorů, když zpochybnil  na svém blogu  prezidentovu oprávněnost kritizovat situaci, kdy různé novotářské myšlenky o jakési moderní funkci rodiny, jsou jednou z příčin proč Evropané opuštějí tradiční  křesťanské, čili "západní" hodnoty.

Autor blogu napsal . "Ono totiž to není tak, že to, co se dnes děje a co znepokojuje mnohé z nás, nejen Václava Klause, povstalo proto, že si to vymysleli nějací falešní proroci. Rozklad manželství si nevymyslel žádný Václav Bělohradský a manželství samotného Václava Klause se nerozpadlo jen díky božské toleranci paní Livie. Což je ostatně pikantní, že právě on hlásá posvátnost manželství "

A to je přesně to, co dělají  ti, které nazval V.K. ve svém projevu "falešnými proroky" . Zúžili funkci rodiny na sexuální věrnost. Podle autora se měla paní Livie s V.K. rozvést v okamžiku kdy byl jeho "úlet" provalen. Kolik rodin by  však ještě existovalo, kdyby se  její členové řídili tímto návodem?

Podle mne je velmi falešné zpochybňovat některé pasáže projevu V.K. poukazem na jeho nevhodné chování k paní Livii, z úhlu pohledu  pokřiveného  "pokrokářským", či "moderním"viděním světa. Ze slov autora blogu vyplývá nepochopení skutečné funkce rodiny a nepochopení faktorů, které tradiční rodinu stmelují. Rodina, která plní má plnit svou funkci, to jest vytvářet prostředí ve kterém cítí všichni její příslušníci vzájemnou soudržnost,ochranu i lásku, čili vše krásné co vnímáme pod pojmem "domov", není založena jen a pouze na sexuální věrnosti. Rodina má daleko hlubší a širší poslání i dopady na celou společnost a je velkou chybou že jsou tyto faktory různými "modernisty" relativizovány. Když se místo soužití muže a ženy jako matky a otce a vzájemného láskyplného vztahu  s jejich dětmi pojem rodiny zúží jen na sexuální a ekonomickou vazbu, jako to hlásají různí  "modernisté" a "pokrokáři, o kterých hovoří V.K. ve svém projevu, vyvolává  to i odklon Evropanů od tradičních hodnot křesťanské civilizace.

Indický filozof Bhagwan Shree Rajneesh řekl tuto moudrou myšlenku:  "Oddělme lásku od sexuálního vábení a překonáme vše". Z vlastní osobní  zkušenosti i pozorováním osudu rodin, a to   nejenom  rodin  mi blízkých přátel,  pramení můj nezvratný názor, že každý  muž, každá žena, kdo to dokáže  má jistotu, že  jeho rodina zůstane pospolitá i v dobách nelehkých ve kterých se nacházíme všichni.

Pevně věřím,že rodina Václava a Livie Klausových překonává všechna úskalí (i  mediálně rozpitvávaný "úlet" Václava, který naznačuje autor) právě díky tomu,že je založena na lásce, toleranci a respektu jednoho k druhému,což jsou atributy které udržují vzájemné pouto partnerů ve funkční rodině i když vzájemné sexuální vábení nemá intenzitu jako v dobách jejich mládí. Vzájemná láska lidí středního věku má jinou podobu a jiné priority a tím, co stmeluje láskyplný vztah manželů středního věku není primárně sexuální vábení. Když se podíváme kolem sebe, tak právě vztahy pokrokářů, kteří v manželství a rodině vidí primárně jen sexualitu  a ekonomické vazby se rozpadají hned, když jeden z partnerů "objeví" novou sexuální vábničku. Je to však jen důkazem, že o tradiční "posvátnosti" manželského svazku se v takovém případě nedá hovořit.  A obavu, že funkce manželství se zúží jen na sexuálně ekonomické vazby, jak to hlásají různí modernisté, a to že povede k hodnotovému zániku tradičních evropských rodinných vazeb, velmi silně vnímám ze slov Václava Klause.

A další pasáže jeho projevu? Václav Klaus, jako správný  prezident,  nás svými slovy  nutí k zamyšlení nad tím, jak sebezničujícím procesem naše "západní" civilizace prochází díky Euro-unijním multikulturním pokrokářům, zeleným fanatikům a levicovým experimentátorům.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Ráž | čtvrtek 29.9.2011 12:02 | karma článku: 43,22 | přečteno: 6278x
  • Další články autora

Jan Ráž

Úvaha nad absurditou boje proti dezinformacím.

V diskuzi na webu novinky.cz někdo projevil obavu z toho, že Rusko, tedy Putin, ovládá strategické zásobování Evropy ropou a plynem. Reagoval jsem upozorněním, že nejenom ropu a plyn. A tento názor byl prohlášen za závadný

2.4.2022 v 0:00 | Karma: 31,42 | Přečteno: 671x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Úvaha o šachistovi Putinovi

Myslel jsem, že už mne nic nevyprovokuje k napsání samostatného článku a že své grafomanské mámení budu tlumit jen v diskuzích pod blogy jiných autorů. Ale po zcela nepochopitelném tahu Putina, vpádu na Ukrajinu k tomu došlo.

22.2.2022 v 19:44 | Karma: 16,28 | Přečteno: 706x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Co se děje v USA, napovídá hodně i o Evropě

Události v USA, mají svou zákonitost. Latentní rasismus, stále tam přítomný, v tom hraje zcela jistě svoji roli,ale obávám se, že se stává stále víc a víc sekundární příčinou přeměny protestů v pouliční teror.

4.6.2020 v 7:48 | Karma: 18,36 | Přečteno: 511x | Diskuse| Hyde park

Jan Ráž

O sankcích za odmítnutí kvót

Ze strany eurounijních bafuňářu slyšíme v souvislosti s prohlášením vlády, kterým odmítá uprchlické kvóty, že neochotu podílet se na přerozdělování uprchlíků podle kvót, brát jako každé jiné porušení unijních pravidel.

7.6.2017 v 10:38 | Karma: 35,86 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Společnost

Jan Ráž

Británie je stále členem EU, na což se nějak zapomíná

Účelem mého článku je objasnit některá fakta, týkající se momentálního vztahu Británie k EU a ukázat na naprosto nemístné jednání unijních špiček směrem k Británii.Jednání zejména Junckera, je přímo ukázkovou ilustrací arogance.

2.7.2016 v 18:12 | Karma: 29,34 | Přečteno: 783x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Čerstvá řidička se srazila s malým cyklistou bez přilby. Transportoval ho vrtulník

21. května 2024  11:56

V nemocnici skončil se středně těžkým zraněním malý cyklista, s nímž se na Tachovsku srazilo osobní...

Soused zaútočil pěstí na správce domu. Vadilo mu, že nedostal přeplatek za energie

21. května 2024  11:47

Fyzickým napadením správce bytového domu v jeho vlastním bytě skončila v Rotavě na Sokolovsku...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2012x
Konzervativec, Euroskeptik podporující tržní hospodářství, ale se sociálními ohledy k těm skutečně(!) potřebným

Seznam rubrik