Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sulík dokázal, že nebýt politicky korektním najde ocenění u voličů

Slovenští sousedé dávají  zcela zřetelně najevo, že mantra o politické korektnosti hraničí s poltickou zbabělostí v povědomí „obyčejných“ lidí vyčpěla

Přemoudřelí všeználkové, zvaní politologové  prognózovovali, že Sulík tím  jak svou zarputilostí potopil vládu Radičové, spáchal politickou sebevraždu. A hle: V posledních průzkumech volební preference jeho strany Svoboda a Solidarita tak rychle rostou, že by už obsadila druhé místo v počtu křesel Slovenského parlamentu hned za Ficovým Smerem. A to není zdaleka konec. Jak předpovídají  slovenské agentury zabývající se průzkumem veřejného mínění růst popularity Richarda  Sulíka se nezastavuje a získává podporu i  v řadách tradičních voličů Dzurindové a Radičové SDKU.

Podle mne se jedná o jasný signál všem politikům, a to nejenom slovenským. V občanské veřejnosti roste nechuť k politice praktikované zbabělci. Tak oblíbený termín „politické korektnost“ je v podstatě jen krycí označení pro politickou zbabělost. Sulík našel odvahu se postavit „politicky korektnímu“   eurohujerství a tím že neopustil  hlásané zásady a  chtěl dodržet předvolební sliby, riskoval, že jako politik skončí. Jako jediný ze slovenských politiků našel odvahu říci  naplno, že považuje za zradu svých spoluobčanů aby  se zodpovědně chovající Slovensko  zadlužovalo pro záchranu  nezodpovědných států. To ho stálo místo v čele slovenského Parlamentu, ale neuvěřitelně mu to zvedlo sympatie „obyčejných“ Slováků. Radičová, která ještě nedávno měla silácké řeči, tím, že zbaběle ustoupila nátlaku Bruselu naopak nastoupila cestu, že ona a nikoliv Sulík  spadne do politického propadliště.

Když si  uvědomím, že Nečas sám iniciativně  přispěchal do Bruselu s prohlášením o české připravenosti podpořit „euroval“ aniž bychom byli sami v eurozóně, dal najevo, že je mu názor  většiny svých spoluobčanů lhostejný.  Pro politika, který nemá odvahu říci Bruselu zcela jasně, že závazek Česka přijmout EURO pro nás nemůže být závazný, protože  byl dán v době, kdy Maastrichtská smlouva o rozpočtové stabilitě nebyla pouhým cárem papíru (Německo a Francie byly první, kdo tyto dohody oficiálně neplnily!!), mne nenapadá jiné označení než zbabělec.

W.Churchill řekl: „Odvaha je nejdůležitější vlastností politika“. Odvaha byla také  jeho nejskvělejší vlastnost, stejně tak jako to bylo u Lady Tatcher, Charlese de Gaulla, či Ronalda Regana, kteří se dovedli postavit proti proudu a ve vhodný čas tak byli ve veřejném  zájmu politicky nekorektní. Politicky korektní (zbabělí) politici Chamberlain a  Daladier svým podpisem Mnichovské dohody zapříčinili že Hitler si upevnil svou moc a mohl rozpoutat  světovou válku. Politicky korektní demokratičtí presidenti USA svým bratříčkováním s Brežněvem způsobili nejenom obsazení Československa v roce 1968, ale i potlačení Solidarity v Polsku v roce 1982.  Jedině díky odvaze Regana nazvat veřejně a nekompromisně Sovětský svaz „Říší zla“ a podle této doktríny  jednat se sovětskými politiky způsobilo zásadní obrat i ve vnitropolitickém dění Sovětského svazu. Tvrdím, že bez politické odvahy Regana by nebylo Gorbačova a následně ani pádu komunismu. Kdo si dnes vzpomene na Chamberlaina? Mimo historiků nikdo, ale  Churchill  byl prohlášen za největšího Brita dvacátého století (Lady Tatcher se umístila na druhém místě). Kdo si za pár let vzpomene na Sarkozyho?  Někdo možná, ale jen jako na vděčného terče vtipů, naopak pro Charlese de Gaulla bude v učebnicích dějepisu vždy významné místo. Kdo to byl Johnson nebo Ford, kteří se co by prezidenti USA „proslavili“  objímáním Brežněva  ví málo kdo, ale jméno Ronald Regan odpůrcům komunismu z paměti nevymizí nikdy.

Odpověď na otázku, který politik je pro občany  malé země jako je Česko nebo Slovensko prospěšnější.. Nečas nebo Sulík ? To ponechávám na každém z vás.

Osobně nepřestávám být optimistou, že  i  v Česku máme zatím ještě ukrytého politika, kterého v zájmu politické korektnosti neopustil zdravý rozum. Najde-li se a postaví  se do čela nějaké strany, bude to signál pro mnohé, že volby mají  smysl. Obávám se, že v opačném případě nejít k volbám je menší zlo, než ztratit sebeúctu v případě volby stran, které mají v čele politiky typu Nečase, Kalouska,Sobotky,Bárty či Filipa.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Ráž | úterý 25.10.2011 17:37 | karma článku: 33,82 | přečteno: 1553x
  • Další články autora

Jan Ráž

Úvaha nad absurditou boje proti dezinformacím.

V diskuzi na webu novinky.cz někdo projevil obavu z toho, že Rusko, tedy Putin, ovládá strategické zásobování Evropy ropou a plynem. Reagoval jsem upozorněním, že nejenom ropu a plyn. A tento názor byl prohlášen za závadný

2.4.2022 v 0:00 | Karma: 31,42 | Přečteno: 671x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Úvaha o šachistovi Putinovi

Myslel jsem, že už mne nic nevyprovokuje k napsání samostatného článku a že své grafomanské mámení budu tlumit jen v diskuzích pod blogy jiných autorů. Ale po zcela nepochopitelném tahu Putina, vpádu na Ukrajinu k tomu došlo.

22.2.2022 v 19:44 | Karma: 16,28 | Přečteno: 706x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Co se děje v USA, napovídá hodně i o Evropě

Události v USA, mají svou zákonitost. Latentní rasismus, stále tam přítomný, v tom hraje zcela jistě svoji roli,ale obávám se, že se stává stále víc a víc sekundární příčinou přeměny protestů v pouliční teror.

4.6.2020 v 7:48 | Karma: 18,36 | Přečteno: 511x | Diskuse| Hyde park

Jan Ráž

O sankcích za odmítnutí kvót

Ze strany eurounijních bafuňářu slyšíme v souvislosti s prohlášením vlády, kterým odmítá uprchlické kvóty, že neochotu podílet se na přerozdělování uprchlíků podle kvót, brát jako každé jiné porušení unijních pravidel.

7.6.2017 v 10:38 | Karma: 35,86 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Společnost

Jan Ráž

Británie je stále členem EU, na což se nějak zapomíná

Účelem mého článku je objasnit některá fakta, týkající se momentálního vztahu Británie k EU a ukázat na naprosto nemístné jednání unijních špiček směrem k Británii.Jednání zejména Junckera, je přímo ukázkovou ilustrací arogance.

2.7.2016 v 18:12 | Karma: 29,34 | Přečteno: 783x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  15:42

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Zloděj ujel s traktorem od hobbymarketu, může jej prodat na náhradní díly

21. května 2024  15:22

Starší, ale stále plně funkční traktor s radlicí a sypačem zmizel v květnu od brněnského...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:46

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2012x
Konzervativec, Euroskeptik podporující tržní hospodářství, ale se sociálními ohledy k těm skutečně(!) potřebným

Seznam rubrik