Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Považuji akci Děkujeme-odcházíme za prospěšnou

Češi jsou národem diskutérů. Nic proti tomu, ale štve mne, že i naše vláda, respektive její členové mají pořád tolik času na diskutování s lékařskými odbory místo toho aby se plně věnovali tvorbě koncepce  toho, co zdravotnictví pro vyvedení z krize akutně potřebuje.

Štve mne, že místo toho aby se vláda zabývala tvorbou ucelených koncepcí důchodové a zdravotní reformy, zlepšení právního a podnikatelského prostředí se  zdržuje zcela zbytečnými diskuzemi s lidmi jako jsou pánové Kubek a Engel.

Domnívám se především, že by se měl pan ministr Heger zachovat jako každý sebevědomý krizový manažer, který zná cíle které dosáhnout.  Zejména by měl  urychleně předložit k diskuzi odborné i laické veřejnosti zcela konkrétní  postupné kroky, jak chce vláda vyřešit zoufalý stav ve kterém se  naše zdravotnictví nachází. Na základě odborných i politických argumentů hodných zřetele tento plán korigovat, zpracovat závazný časový harmonogram  a začít jej etapovitě zavádět do praxe. Nic a nikdo, je-li opravdu dobrý  manažer, jej nesmí  od praxí ověřeného krizového managementu odvést stranou.  Každé řešení krizových situací někoho bude bolet, s tím se musí počítat, ale krizový manažer  to přijme jako nezvratitelný fakt a dál se tímto problémem nemůže donekonečna zabývat.. Restrukturalizace krizí zasaženého odvětví je nejvíce bolestivá vždy pro ty , kteří se proti ozdravění postaví z pozice svých separátních zájmů, což akce Děkujeme-odejdeme bezpochyby je.  Podle mého názoru je  pro pana ministra Hegera jen plýtváním energie a času  se dále vážně zabývat planými řečičkami pana Engela a spol..

Proč jsem se stal  zastánce akce „Děkujeme odejdeme“:

  1. Po odmítnutí  kompromisních návrhů Ministerstva zdravotnictví ze strany LOK je každému rozumně uvažujícímu občanu jasné, že se LOK dohodnout nikdy nemínil a panu Engelovi muselo dojít, není-li úplný hlupák, že už nenastane tzv. Stokholmský syndrom, kdy sympatie  rukojmího se obrátí ve prospěch vyděrače, v což po celou dobu této vyděračské akce ve skrytu duše doufal . Naopak: Se stále pokračující neústupností LOK roste počet  rukojmích , nás občanů, jejichž sympatie se od LOK odklánějí a  sympatizují s ministrem Hegerem. I ČSSD pochopila, že podpora LOK ji žádné politické body nepřinese a tak se drží stranou. Vláda musí  zřetelně cítit, že sympatie veřejnosti jsou většinově na její straně a podle toho s LOK jednat.
  2. K žádnému kolapsu zdravotnictví dojít nemůže, protože možná  jeden ze sta lékařů, kteří výpověď podali to z odchodem do zahraničí myslel vážně a zbytek jen čeká na příležitost jak se z průšvihu dostat se zdravou kůží. Takže jde jen o to, aby ředitelé nemocnic dovolili zachovat si „tvář“ těm lékařům o které mají zájem, aby výpovědi mohli stáhnout „bez ztráty květinky“ a zbytku říct: Najdi si práci jinde.
  3. Ministerstvu zdravotnictví se konečně uvolnily ruce k tomu, aby se stát  přestal míchat do odměňování lékařů a přenechal  zásady  jejich odměňování zřizovatelům, čili krajům a universitám a stanovení konkrétní  výše platu jednotlivým lékařům ponechal v pravomoci  managementu nemocnice stejně jako se to děje v každém podniku. A tak ředitel nemocnice bude moci přidat těm specialistům, kterých je na trhu práce nedostatek jako je v současnosti nedostatek kvalitních anesteziologů … například.  Bude-li smluvní volnost ve vyjednání mzdy a odměn mezi řadovým  lékařem a šéfem kliniky a mezi přednostou kliniky, respektive primářem a vedením nemocnice, budou další nátlaky o něž by se LOK v budoucnu pokoušel pro zviditelní se jejich funkcionářů, zcela bezpředmětné.
  4. LOK svou akcí způsobil, že bude  politicky průchodná debata o zavedení školného na lukrativních fakultách, zejména lékařských, což v případě, že to bude provedeno z citem (podpora dobrým studentům  prospěchovým stipendiem, výhodné státně ručené studijní půjčky s dlouhodobou splatností, daňové úlevy mecenášům podporujícím  studenty ze sociálně slabých rodin apod.) projde školné, jak pevně věřím , po počátečním populistickém odporu, i u ČSSD.
  5. Ministrovi zdravotnictví touto akcí LOK  se neuvěřitelně uvolnily ruce k provedení opravdu důkladných reforem celého systému zdravotní péče. A netýká se to jen snížení nadlimitního počtu ambulantních lůžek a s tím spojené smysluplné redukce počtu nemocničních  lékařů, ale i důkladné revize činnosti největších odsávačů peněz, kterými jsou fakultní nemocnice včetně revize jejich velikosti i počtů.  Dalším krokem může být inventura počtu nemocničních zařízení s cílem zachovat pod přímou kuratelou státu jen  nezbytný páteřní systém lékařských služeb zejména na úrovni krajů a z fakultních nemocnic vytvořit skutečně universitní nemocnice pod přímou správou lékařských fakult.
  6. V koordinaci se zdravotními pojišťovnami  může Ministerstvo zdravotnictví konečně provést v klidu (po rozplynutí se  bouře vyvolané LOK) revizi úhradové vyhlášky s následnou etapou, kterou bude seznam nezbytných léčebných úkonů hrazených z veřejných prostředků aby bylo zachováno ústavní právo na bezplatnou  lékařskou péči a definovat co je nadstandardní péče hrazená z privátních fondů.
  7. A v neposlední řadě  připojení pana Kubka k této ryze odborářské akci možná způsobí, že i mezi lékaři  nastane vhodné klima k diskuzi o smysluplnosti povinného členství v ČLK a někdo z jejich řad bude dřív nebo později  iniciovat  návrh na proměnu této organizace  v prestižní stavovskou organizaci, kde členstvím bude  ctí a ne nežádanou povinností.

A tak děkuji panu Engelovi a celému LOK, že  svou akcí v podstatě přinutili vládu aby se situací ve zdravotnictví začala zabývat prioritně a zároveň ukázal veřejnosti, že dost velká množina lékařů jsou v podstatě jen lidé trpící profesním narcismem. Pan Engel a ostatní jeho následovníci  nezasluhují nadále  úctu a respekt, který profesi  lékaře po právu přináleží a tak by se nikdo neměl s nimi a jejich dalším osudem  nadále zabývat.

Z výše uvedených důvodů  jsem rád, že  akce DĚKUJEME -  ODEJDEME  začala, protože nás  její organizátoři dotlačili do situace, kdy už uhnout ze zdravotních reforem nemůže nikdo.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ráž | neděle 6.2.2011 0:18 | karma článku: 47,69 | přečteno: 14322x
  • Další články autora

Jan Ráž

Úvaha nad absurditou boje proti dezinformacím.

V diskuzi na webu novinky.cz někdo projevil obavu z toho, že Rusko, tedy Putin, ovládá strategické zásobování Evropy ropou a plynem. Reagoval jsem upozorněním, že nejenom ropu a plyn. A tento názor byl prohlášen za závadný

2.4.2022 v 0:00 | Karma: 31,42 | Přečteno: 670x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Úvaha o šachistovi Putinovi

Myslel jsem, že už mne nic nevyprovokuje k napsání samostatného článku a že své grafomanské mámení budu tlumit jen v diskuzích pod blogy jiných autorů. Ale po zcela nepochopitelném tahu Putina, vpádu na Ukrajinu k tomu došlo.

22.2.2022 v 19:44 | Karma: 16,28 | Přečteno: 706x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Co se děje v USA, napovídá hodně i o Evropě

Události v USA, mají svou zákonitost. Latentní rasismus, stále tam přítomný, v tom hraje zcela jistě svoji roli,ale obávám se, že se stává stále víc a víc sekundární příčinou přeměny protestů v pouliční teror.

4.6.2020 v 7:48 | Karma: 18,36 | Přečteno: 511x | Diskuse| Hyde park

Jan Ráž

O sankcích za odmítnutí kvót

Ze strany eurounijních bafuňářu slyšíme v souvislosti s prohlášením vlády, kterým odmítá uprchlické kvóty, že neochotu podílet se na přerozdělování uprchlíků podle kvót, brát jako každé jiné porušení unijních pravidel.

7.6.2017 v 10:38 | Karma: 35,86 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Společnost

Jan Ráž

Británie je stále členem EU, na což se nějak zapomíná

Účelem mého článku je objasnit některá fakta, týkající se momentálního vztahu Británie k EU a ukázat na naprosto nemístné jednání unijních špiček směrem k Británii.Jednání zejména Junckera, je přímo ukázkovou ilustrací arogance.

2.7.2016 v 18:12 | Karma: 29,34 | Přečteno: 783x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

V Tbilisi pokračují protesty proti vládě, pochodu se zúčastnilo 50 tisíc lidí

11. května 2024  20:40

Ulicemi gruzínské metropole Tbilisi v sobotu prošlo asi 50 tisíc lidí při pokojném protestu proti...

Milion Čechů pije denně alkohol, adiktologové žádají více peněz od státu

11. května 2024

Premium Navýšit od vlády rozpočet o dalších 300–400 milionů korun ročně chce Asociace poskytovatelů...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Rumunsko vozí gastarbeitery z Asie, lepí tak díry po vlastní migraci

11. května 2024

Premium Východobalkánská země to dělá chytřeji než západ Evropy: jde o gastarbeitery na smlouvy, nikoliv o...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2012x
Konzervativec, Euroskeptik podporující tržní hospodářství, ale se sociálními ohledy k těm skutečně(!) potřebným

Seznam rubrik