Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mám strach a ne, že ne

 Lidé podporující migraci, vyčítají odpůrcům vítání migrantů, nedostatek empatie. A to prý u nich vzbuzuje neoprávněný pocit strachu z toho, až migranti zaplaví i naši republiku.

Já jsem velmi empatický člověk, ale také jsem realista. Vím, že soucítění a vnoření se do utrpení jakékoliv živého tvora nemůže automaticky znamenat, že když této bytosti bezprostředně pomohu udělám z hlediska jeho budoucnosti dobře nebo že tím vykonám skutek, který pomůže společenství, ve kterém žije. A tak i když hluboce soucítím s bolestí antilopy, kterou ulovil lev, nebo s utrpením buvola, do kterého se zakousl krokodýl, také vím, že je proti řádu přírody do toho procesu zasahovat.

To, co se děje s migranty proto považuji za činnost, která sice krátkodobě uspokojí empatické dobroděje, ale z hlediska budoucnosti to nejenom  nevyřeší  problémy, ve kterých se migranti nacházejí, ale naopak způsobí děje, které si neumíme, nebo nechceme ještě dnes vůbec připustit. A zde  je pramen  mého neustále stoupajícího pocitu strachu.

 Moje empatická nátura totiž způsobila mocný nárůst strachu z toho, co bude za měsíc, půl roku, za rok s námi všemi, až budou všichni unaveni a frustrováni z toho, že situace s běženci je stejná a nemá šanci na brzkou změnu.  A únava se bude týkat politiků, „vítačů“ i odpůrců migrace, ale především migrantů samých.  Dnešní situace mi připomíná stav, kdy se protrhla přehradní hráz a voda zaplavila město.  Zpočátku se každého zmocní vlna solidarity a touha nějak pomoci. Mnoho lidí si vezme k sobě ty, kterým voda zaplavila dům se všemi jejich věcmi. Kde kdo pomáhá zmírnit škody jak může. Ale každý, kdo podobnou situaci osobně zažil ví, že dřív nebo později nastane krize. Dobrým lidem začínají časem vadit ti, které u sebe ubytovali, ti propadají frustraci, která roste  s poznáním, že se nemají kam vrátit, že vše co  vybudovali a co  si pořídili je nenávratně pryč. Ti, kdo byli dobře pojištěni si nakonec sami pomohou dostat se k normálu, ale těm nepojištěným se změní život k horšímu a u mnohých propuknou deprese a převládne pocit beznaděje umocněný uvědoměním toho, že se jedná o stav trvalý. A tyto pocity bývají nejčastěji původci agresivního jednání a hledání viníků, byť imaginárních.  

K tématu: 

Strach jsem dostal, když jsem viděl v televizi koncentrační (nebojím se toho označení pro tábor, kde stát koncentruje nedobrovolně lidi, se kterými si neví rady) tábor v berlínském Tempelhof Airportu. Obrovské hangáry, kde tisíce lidí  mají jako soukromí plátnem oddělenou kóji přibližně 20m2, společné sociální zařízení a dost.  Vzhledem k tomu, že ani Merkelová, ani nikdo jiný není schopen říci na rovinu, že ubytovat v civilizovaných podmínkách milion běženců, kteří nemají základní hygienické návyky a neví nic o praktickém životě Evropanů prostě nejde, dá se s vysokou pravděpodobností očekávat nárůst agresivního chování z uvědomění si faktu, že představy se kterými se do Evropy  tisíce kilometrů trmáceli, diametrálně odlišují od reality se kterou se setkávají.

Něco podobného se odehrává ve Švédsku, kde  z nouze ubytovala vláda tisíce běženců ve stanových táborech v relativní pustině, daleko do míst, kde žijí běžní Švédové. Tam už protesty nabývají na síle.

Jak dlouho vydrží stav relativního příměří v „Džungli“ u města Calais, umí někdo předvídat kde skončí a jak budou posléze reagovat statisíce kočovníků, kteří se bez jakékoliv  evidence i perspektivy potulují Evropu, když je do svých hranic nebude pouštět stále víc zemí.

Dovede si vůbec někdo představit, jak budou reagovat tito lidé, z domova zvyklí si brát násilím, co chtějí za dva tři, a více  měsíců živoření v táborech, městských parcích, na nádražích, či různých provizóriích,  když poznají, že naději na změnu nemají?

Dovede někdo předvídat, jak budou reagovat v obranně místní, až u migrantů převládnou v genech zakořeněné životní principy, a to zvláště u muslimů?

 Člověk v beznadějném stavu nerozeznává dobré od špatného a žádná hrozba trestu ho neodradí, aby si svou frustraci nevybíjel na těch, kdo podle něj jeho stav zavinili.

Jsem opravdu xenofob, když mám z něčeho takového strach?

Autor: Jan Ráž | středa 16.12.2015 18:06 | karma článku: 39,95 | přečteno: 1344x
  • Další články autora

Jan Ráž

Úvaha nad absurditou boje proti dezinformacím.

V diskuzi na webu novinky.cz někdo projevil obavu z toho, že Rusko, tedy Putin, ovládá strategické zásobování Evropy ropou a plynem. Reagoval jsem upozorněním, že nejenom ropu a plyn. A tento názor byl prohlášen za závadný

2.4.2022 v 0:00 | Karma: 31,42 | Přečteno: 670x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Úvaha o šachistovi Putinovi

Myslel jsem, že už mne nic nevyprovokuje k napsání samostatného článku a že své grafomanské mámení budu tlumit jen v diskuzích pod blogy jiných autorů. Ale po zcela nepochopitelném tahu Putina, vpádu na Ukrajinu k tomu došlo.

22.2.2022 v 19:44 | Karma: 16,28 | Přečteno: 706x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Co se děje v USA, napovídá hodně i o Evropě

Události v USA, mají svou zákonitost. Latentní rasismus, stále tam přítomný, v tom hraje zcela jistě svoji roli,ale obávám se, že se stává stále víc a víc sekundární příčinou přeměny protestů v pouliční teror.

4.6.2020 v 7:48 | Karma: 18,36 | Přečteno: 511x | Diskuse| Hyde park

Jan Ráž

O sankcích za odmítnutí kvót

Ze strany eurounijních bafuňářu slyšíme v souvislosti s prohlášením vlády, kterým odmítá uprchlické kvóty, že neochotu podílet se na přerozdělování uprchlíků podle kvót, brát jako každé jiné porušení unijních pravidel.

7.6.2017 v 10:38 | Karma: 35,86 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Společnost

Jan Ráž

Británie je stále členem EU, na což se nějak zapomíná

Účelem mého článku je objasnit některá fakta, týkající se momentálního vztahu Británie k EU a ukázat na naprosto nemístné jednání unijních špiček směrem k Británii.Jednání zejména Junckera, je přímo ukázkovou ilustrací arogance.

2.7.2016 v 18:12 | Karma: 29,34 | Přečteno: 783x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2012x
Konzervativec, Euroskeptik podporující tržní hospodářství, ale se sociálními ohledy k těm skutečně(!) potřebným

Seznam rubrik