U stánku na levné pivo bych se džbánem chtěl být.

Takhle to po květnu v rámci zjednodušení daňového systému nepůjde. Objednat si levné pivo bude, jak se říká, makačka na bednu.

Změna DPH na pivo je ve své složitosti geniální, ale pořád má své mouchy. Zde je několik připomínek k chystané změně, která měla vládě přinést další politické body:

 

Aby se dostalo pivo do výhodné desetiprocentní sazby, musí být splněno několik podmínek:

- Musí jít o pivo točené

- Musí být točeno v provozovně /se zázemím/

- Nesmí být točené do „džbánu“

- Točené pivo nesmí být odnesené

Z výše uvedeného vyplývá, že točené pivo samo o sobě může být v různých daňových sazbách, takže hrozí, že bude docházet k masivním daňovým únikům.

Tím, že rozhodným okamžikem pro zvýšení daňové sazby není samotné natočení piva, ale jeho načerpání do „džbánu“, který však není daňovým předpisem nijak definován, je velmi ztížená daňová kontrola. Problém by mohl vyřešit jen stálý daňový dozor na provozovně, což by bylo neúměrně nákladné a tudíž vhodné jen u velkých restauračních zařízení, anebo pevně zabudovaná kamera nad výčepním pultem. I kdyby byl džbán velmi volně definován/šlo by o jakoukoli vnesenou nádobu ať už s uchem nebo bez ucha/, zůstalo by bez jakékoli kontroly, zda bude pivo konzumováno v provozovně, nebo bude, slovy daňového předpisu, odnesené. Jediným účinným opatřením tak je použití jednoduššího elektronického náramku napojeného na centrální panel příslušného finančního útvaru. Host opatřený náramkem by se s natočeným pivem mohl pohybovat jen v prostoru provozovny a jejího nejbližšího okolí, např. letní zahrádky.

Dále hrozí, že tzv. stánkaři, kteří čepovali levné pivo, se nesmíří s tím, že od května budou čepovat drahé pivo se zvýšenou sazbou DPH. Lze očekávat, že ze svých stánků se budou snažit vytvořit falešnou restauraci s primitivním hygienickým zařízením a s formální obsluhou.

Dalším problémem je, že by znění dosavadního daňového předpisu mohlo vést i k účelovému výkladu. Obsluha by řádně natočila hostu pět velkých piv, které by byly u pultu zaplaceny a poté by host podloudně tato piva nalil do džbánu přineseného bez vědomí obsluhujícího personálu a následně je propašoval mimo „daňové území“ provozovny. K omezení těchto podvodných činů by proto bylo nutné přikázat, že v daném časovém úseku lze hostovi natočit maximálně jen jedno pivo. Stanovený časový úsek by neměl být méně než dvacet minut.

Po těchto úpravách by mohlo být slibované zjednodušení daňového systému dovršeno.

Autor: Vilém Ravek | čtvrtek 6.2.2020 19:33 | karma článku: 24,02 | přečteno: 627x