Jiří Paroubek. Čeká ho Valdštejnský palác nebo Valdická kartouza?

Albrecht z Valdštejna nechal postavit na Malé Straně velkolepý  palác, který je v současné době sídlem Senátu Parlamentu České republiky. Tentýž Albrecht založil i Valdickou kartouzu, jež je nyní věznicí.

    Pokusy Jiřího Paroubka o návrat do vysoké politiky mají stále více podobu burlesky. Sledujeme jednotlivé fraškovité výstupy plnící většinou třetí a čtvrté stránky tabloidních periodik. V prvním dějství vystupoval Jiří Paroubek v komické dvojici se svou druhou manželkou Petrou. Asi ve třetině děje však Petra Paroubková opustila společnou domácnost a pan Jiří zůstal sám. Další děj je poznamenán snahou pana Paroubka, aby se jeho žena vrátila k němu zpátky. Z rozchodu a rozvodu udělal, jak se říká, věc veřejnou. Ještě máme v živé paměti spot „Petro, vrať se“.

    Řeknu to tak, Jiří Paroubek je typický sitting duck -snadný cíl a i proto se mi příčí dělat si z něho legraci. Jenže on není obyčejná sedící kachna, on je kachna, která si o sobě myslí, že je lev. Na každého, kdo chce na nejvyšší místa v politice, se pořádá parforsní hon. Novinářští foxhoundi a bíglové už jsou takoví. Taková je příroda. Jiřímu Paroubkovi nestačilo poučení z kampaně -Me too- anebo současné trable opravdového lva a nikoliv kačera, i když se jmenuje Donald, se zhrzenými modelkami z Playboye. Trump je alespoň chtěl uchlácholit vysokou cenou za mlčení. Jiří Paroubek, zatížen rozvodovým řízením a sporem o majetek, přesto vyrazil do boje o Valdštejnský palác -  sídlo Senátu. Jenže ve stejnou dobu se mu vrátila i Petra, ale jen jako bumerang...

    Děj poslední třetiny celé té taškařice pro široké obecenstvo lze jen odhadovat. Vzduchem létají „černé“ miliony, jakýsi deník, který si Paroubek zapomněl v Řecku, důkazy sem, důkazy tam. Ve vzduchu visí otázka, kam teď vlastně Jiří Paroubek směřuje. Do Valdštejnského paláce nebo do Valdické kartouzy v Jičíně? Odhadoval bych, že ani tam,ani tam. Frašky a burlesky nikdy nekončí šťastně, ale ani ne tragicky. Skoro vždy končí směšně.

Autor: Vilém Ravek | pátek 24.8.2018 19:28 | karma článku: 34,25 | přečteno: 2635x