Trochu vás vyždímáme

Před takovými čtyřiceti lety neznalo Holandsko problémy s nepřizpůsobivými přistěhovalci. Pak přišel hospodářský růst s potřebou levné pracovní síly a z výsledku dnes bolí leckoho hlava. Firmy, které na tom vydělávaly, jsou často kdoví kde. Jejich majitelé si někde globálně užívají a zemi zbyl vážný problém. Česká republika prožívá období nebývalého hospodářského růstu.

Domácí pracovníci téměř došli a především globální podnikatelé by si rádi dovezli levnou pracovní sílu. Ta česká, dle jejich analytiků, je navíc už moc drahá, i když stále asi tak 4x levnější než ve starých zemích EU.

Minulé vlády byly k přílivu zahraniční pracovní síly poměrně chladné, přes to u nás pracuje několik set tisíc lidí z ciziny. Předešlé vlády investovaly do programů k získání kvalifikovaných a vzdělaných lidí. Program bohužel příliš neuspěl.Když tito lidé hledají uplatnění v zahraničí, tak směřují rovnou do starých zemí EU, nebo do USA, kde si vydělají až 10x tolik co u nás.

K nám směřují výhradně ti bez kvalifikace. Konečně smontovat nějaký výrobek z čínských dílů , po vzoru Lega, dovede i malé děcko. Stavebnictví by se bez lidí z Ukrajiny asi položilo. Je s podivem, co všechno zvládnou lidé, kteří ještě donedávna neměli se zedničinou vůbec nic společného. Sice trpí kvalita, ale poptávka je veliká a nakonec paneláky, za minulého režimu, vzorem kvalitní práce taky určitě nebyly. Zatím máme dost štěstí.

Početná vietnamská komunita je pracovitá, povětšinou velmi slušná, do značné míry naši společnost spíše obohatila. Navíc její druhá generace hladce vyrůstá v intenci západní kultury.

Ukrajinská komunita je už o poznání problematičtější, ale ve svém důsledku s ní nejsou žádné konflikty plynoucí z odlišnosti kultury, či nějaké snahy dominovat ,či vůči majoritě se násilně vymezovat.

Většina se navíc chce vrátit domů a ti co zůstávají rychle splývají se společností. Může se však naše relativně bezproblémová situace změnit?

Ministr Nečas chce servilně vyhovět globálním průmyslníkům a otevřít naši zemi nekvalifikované pracovní síle. Pokud mu plán vyjde, pak budeme zaplaveni desítkami (stovkami) tisíc lidí prakticky z celého světa a dosavadní téměř idyla dostane trhliny.

Před lety takto vznikla silná turecká menšina v Německu. Je poučné se proto podívat také na tamní zkušenosti. Ochota cizinců pracovat za nízkou cenu práce vede v krátkém čase k naprostému vytlačení domácích obyvatel z některých profesí.

Pokud navíc půjde o lidi z jiného kulturního okruhu, ze vzdálených zemí, pak se po čase objeví problémy o nichž dnes jen čteme. Tyto problémy nebude řešit Topolánkova vláda, a už vůbec ne ti, co na všem nejvíc vydělali.

Mám vážné obavy, aby tato vláda hloupě nezadělala na problém, se kterým si neví rady mnohé vlády v EU. Jde o jednu z „ chybiček“ globálního kapitalismu. Jedni totiž mají právo podnikat a vydělávat peníze, zatímco druzí mají „právo“, respektive nic jiného jim nezbude, než za ty první zaplatit škody, které vyděláváním svých peněz napáchali.

Autor: David Rath | úterý 11.9.2007 10:10 | karma článku: 20,03 | přečteno: 1274x
  • Další články autora

David Rath

Vážený pane premiére

21.5.2019 v 9:17 | Karma: 26,64

David Rath

Válka dělohami

8.5.2019 v 18:44 | Karma: 38,45

David Rath

Vězení za všechny prachy

29.4.2019 v 16:40 | Karma: 16,40

David Rath

Sexuální otrokářství v Británii

15.4.2019 v 20:51 | Karma: 35,96