Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak D. Trump ohrozil Suchou Loz

Pan Gazdík, předseda politické strany starostů, vystřelil prohlášení, že zvolení D. Trumpa je špatnou zprávou pro Česko a Evropu. 

Neznám situaci v Suchej Lozi, kde starostuje a tudíž nevylučuji, že pro tuto obec to může znamenat katastrofu, ale nerozumím tomu, proč to má být špatně pro celou naši zemi. Současně nechci tvrdit, že vše bude super, protože to teď nevíme nikdo.

Rozvrtávání světa v ohrožení

Nářek se spustil nad tím, že nový prezident se chce soustředit na problémy USA a méně energie spotřebovávat na rozvrtávání situace ve zbytku světa. To je spíš dobrá zpráva. Díky tomu ubude válečných konfliktů a tím by mohla klesnout i míra recipročního terorismu a sníží se i počty spektakulárních protikorupčních cirkusů. Rozpoutávání válečných konfliktů a na to reaktivní nárůst terorismu byla strategie mocenských elit USA pro jednu část světa a pro tu méně neklidnou si vymyslely jiný boj a tím bylo protikorupční tažení. U nás důsledky známe, ale nesmíme zapomenout, že to došlo tak daleko, že i hrdé a svobodomyslné Švýcary donutili svléknout do naha své banky.

Jednotný globální svět

Svět je zajímavý svoji pestrostí. Různorodost znamená konkurenci různých modelů. Konkurence s sebou nese rozvoj. Snaha vše podřídit jedné univerzální pravdě je snaha zhoubná. Zhruba posledních deset až patnáct let se svět začal měnit v tom smyslu, že se měl globalizovat. Globalizace neznamená jen neuchopitelné nadnárodní giganty, co vyrábí v Číně a Indii trička a prodávají je v USA a EU, ale znamená to tlak na jednotný daňový systém, globální sledování lidí a jejich peněz, jejich myšlenek, zálib, slabostí. Nebo taky globalizaci nízkých platů a nevalných pracovních podmínek pod heslem - abychom byli konkurenceschopní.  Možná proto je teď slyšet takový nářek z některých kruhů. Cíl globalizovat všechno a všechny může být ohrožen.

Nechce bojovat za nás

U nás možná nářek pramení i z pocitu, že teď nás nebudou USA chránit. Spíš se zamysleme, zda máme nějakou šanci se naučit bránit sami sebe. Debaty o tom, že nejsme velký stát a tak podobně neobstojí. Švýcarsko a Izrael jsou menší a přitom budí respekt. Za socialismu jsme měli velkou armádu díky povinné vojně. Nestála za nic. Když jsme začali stavět polní nemocnici, tak se při rozbalování zjistilo, že půlka věcí chybí a druhá byla zničená. Jeli jsme cvičit střelbu, ztratila se munice. Nakonec náklaďáku upadlo kolo a cisterna byla plná shnilé vody. Prostě Potěmkinova vesnice.

Bránit se?

Dnes armádu nemáme prakticky vůbec. Jde o dost drahý expediční sbor, který by zemi nebyl schopen ubránit ani pár minut. Když do ní investujeme víc peníze, tak se jen bez užitku vyhodí. Obranyschopnost státu to nezvýší ani o kousíček. Pro území jakým je naše je totiž jedinou možností vybudovat švýcarský model obrany země. Nic jiného fungovat nemůže. Model je účinný tím, že nepřítel sice území možná dokáže obsadit, ale pět milionů občanů na něj kdykoli zaútočí. Náklady na udržení takové země jsou neudržitelné a nikomu se útok nevyplatí.

 

Nakupuj a neptej se

Ovšem v Čechách nám o účinný model obrany nejde. Jde hlavně o veřejné zakázky na vybavení toho, čemu říkáme armáda a v případě obsazení budeme většinově loajální tak jak, jsme byli k Třetí říši, nebo k Sovětskému svazu. Podvědomě jsme s tím všichni smířeni, jinak si nelze vysvětlit dvacet let laxnosti k problematice obrany země. Jen si vzpomeňte. Každý nákup ve jménu obrany znamenal vyhozené miliardy, průšvih, skandál a s mírou schopnosti se bránit to nepohnulo. Kdybychom nakoupili cepy - kus za sto tisíc, tak by to vyšlo úplně nastejno.  

Autor: David Rath | středa 9.11.2016 22:38 | karma článku: 40,36 | přečteno: 2642x
  • Další články autora

David Rath

Znásilněná justice

Můžeme sledovat, co se stane soudci, který má právní názor odlišný od očekávání politické vrchnosti. Podivuhodných rozsudků je mnoho.

20.12.2017 v 16:02 | Karma: 23,88 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Politika

David Rath

Bude z vašeho vnuka Babiš?

Jaká asi čeká budoucnost vaši dceru, syna nebo vnoučata? Mají nějakou šanci dosáhnout úspěchů jako pan Babiš nebo dokonce Soros či bohatí Rockefellerové nebo příslušníci rodiny Saudů?

14.12.2017 v 17:36 | Karma: 30,49 | Přečteno: 2406x | Diskuse| Politika

David Rath

Koho zavřou příště?

Rád bych se mýlil, ale vychází mi, že je na řadě Tomio Okamura. Že nic neudělal? A to něčemu vadí? Respektive určitě něco spáchal.

6.12.2017 v 16:00 | Karma: 37,02 | Přečteno: 3838x | Diskuse| Politika

David Rath

Sex s muslimskou princeznou

Román „Řád“ nás přenese do reality změněného života ve vzdálenější budoucnosti. Jediné, co stále zůstává stejné jsou hlavní síly pohánějící lidské osudy a tím i dějiny - moc, peníze a sex.

21.11.2017 v 13:47 | Karma: 14,66 | Přečteno: 1008x | Diskuse| Kultura

David Rath

Jiří Paroubek a Jakub Patočka - dva příklady téhož

Nesouhlas s přijetím ing. Jiřího Paroubka v ČSSD Praha 5 a hlasování o vyloučení Jakuba Patočky z brněnské organizace - dvě zprávy z poslední doby signalizují, že se politická agonie této strany prohlubuje.

16.11.2017 v 17:08 | Karma: 15,80 | Přečteno: 720x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2737x
Lékař

Seznam rubrik