Třiď nebo zemři!

Tři věci, které vás vůbec nezajímají na třídění odpadu a nikdy by vás ani nenapadlo se na ně zeptat.

    1) Do čeho mám prokristapána třídit? Tři, čtyři nebo dokonce pět odpadkových košů se mi do kuchyně nevejde. Uchýlila jsem se na jaktridit.cz/ a tady jsem pochytila nějaké vědomosti. Cituji: "Dobrá rada: pořiďte si do domácnosti další koše na ukládání papíru, skla a plastů. Pokud se vám koše do bytu nevejdou, můžete je nahradit papírovou krabicí, do které postavíte tři tašky. Do jedné tašky budete dávat papír, do druhé plasty a do třetí sklo." Žůžo. Móc krásný koukat se do konce života na krabici se třema taškama.
    Jelikož jsme jako třídící menšina dosud nestáli prodejcům za opatření šikovných a nepředražených třídících košů, nebude to třídění asi zase taková priorita. Za sebe můžu napsat, že odmítám třídit do krabice od papiňáku, i kdyby mi manžel povolil polepit si ji fotografiemi Romana Šebrleho.

    2) Obaly vkládejte do kontejnerů vymyté. Někde se cudně uvádí: "alespoň trochu vymyté" jinde se schovají  například za formulaci: "nevkládejte mastné a znečištěné odpady". Haha, jak moc je asi ekologické vymýt dočista láhev od stolního oleje? Co všechen ten pur(sorry ocet a hrubou sůl nepoužívám) a horká voda, než z ní tu mastnotu dostanu? A kelímky od jogurtu? A obaly od ryb v oleji? Láhev od "vaječňáku"?
     No nic. Jenom jsem se zeptala. Jasně že vymývám. Ovšem nerada bych se před smrtí dozvěděla, že jsem ze sebe dělala čtyřicet let blbce.  

    3) Odpade, odpade, co ty jsi zač? No opravdu nejsem zbožíznalec a ani chemik a od té doby co jsem gumovala negumovou pryží (takže co jsem to vlastně dělala?), vím že život je jenom šalba a klam. To že je to tištěné, ještě neznamená, že na papíře. Stala se mi ondyno taková mírně nechutná příhoda. Četla jsem si jakýsi akční leták a nutně a akutně jsem si musela uvolnit ruce. Leták nebylo kam položit, tak jsem ho zkratovitě vzala do zubů. V tu chvíli se mi dolní ret přilepil k "papíru". Odtrhnout šel pouze s maličkými kousky ústní sliznice. Dokonce i krev tekla. Vypadala jsem,jako kdyby mě políbil vášnivý upír a vážně si nejsem jistá, že to byl jen obyčejný papírovitý papír. Ale prosím, když patří do modrého kontejneru, máte ho tam mít. 

    Třídění odpadu je pro mě oblast plná nezodpovězených dotazů a hrozných a tutlaných tajemství. Ale všechny ty mrzutosti vyváží požitek z vyhazování skleněných lahví. Tak pěkně a beztrestně se odreagovat, vybít si emoce rozbíjením skla, dělat u toho kravál a ještě být za slušňáka. Paráda! Třiďte, stojí to za to.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Věra Rambousková | neděle 20.1.2008 20:26 | karma článku: 34,88 | přečteno: 3982x