Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Upratovanie rómskych osád na Slovensku

Pôvodne som sa chcel venovať inej problematike a o Rómoch písať až neskôr. Nedalo mi však, keď som sa dozvedel o tom ako Marián Kotleba chcel “poupratovať” komunálny odpad t.j. čierne rómske stavby na svojom pozemku v Krásnohorskom Podhradí. Ako reakciu na to napísal bloger Jozef Kmeťo jednostranný blog http://kmeto.blog.idnes.cz/c/289666/Nacisticky-Kotleba-na-Slovensku-upratuje.html o tom, aký je Kotleba nacista. Nenapísal však nič o tom, čo je to legálne bývanie.

Marián Kotleba

Marián Kotleba je “čierno-biely” človek. Na jednej strane prejavuje svoju nanávisť voči rómskej menšine. Na druhej strane ukazuje na porušovanie zákona Rómami a nekonanie zodpovedných úradov. Kotlebu je preto treba vidieť nie jednostranne. Jednostranný pohľad, hlavne jeho “čiernu” stránku, využívají niektorí ľudia úmyselne. Bežní ľudia nie sú nacisti, ani neschvalují Kotlebove extrémne chovanie. Sú len zúfalí a tak sú ochotní akceptovať Kotlebove radikálnejšie riešenie, ako sa domôcť svojich práv keď im úrady nepomôžu. Ak sa situácia v štáte nezmení, tak sa ľudia spoja aj s diablom, aby rómsky problém vyriešil, aj keby samotný diabol mal ďalej vládnuť sám na Slovensku. Ak sa z neprispôsobivých Rómov stanú anjeli a Kotleba bude ďalej šíriť voči nim svoju nenávisť, tak nech si ho zavrú hoci aj na doživotie. Do tej doby bude mať stále “polovičnú” pravdu.

Kotlebove upratovanie

Marián Kotleba získal pozemky pod Krásnou Hôrkou, na ktorých stojí nelegálna rómska osada. Pozemky získal účelovo, ale legálne. I pôvodný majiteľ mal problém sa na svoje pozemky dostať. Nemal však “gule” riešiť problém tak ako Kotleba. Z právneho hľadiska nie je možné Kotlebovi vytknúť snahu svoje pozemky “poupratovať”. Polícia tiež koná účelovo. Ako som predpokladal, Kotlebovi zabránili svoje pozemky poupratovať. Kotleba si predtým podal na polícii žiadosť o asistenciu pri upratovaní, aby nedošlo k narušeniu verejného poriadku a pripojil svoje paragrafy. Aj polícia argumentovala svojim paragrafmi keď ho zadržala a obvinila z trestných činov. Zdá sa, že každý na Slovensku má svoje paragrafy ako sa mu hodí. Ale vyšší berie a policajné paragrafy sú viac než Kotlebove.

Menšie zlo

Kotleba nemá šancu si svôj pozemok poupratovať. Musí požiadať súd, aby povolil zbúranie nelegálnych stavieb. Pokiaľ zbúranie vykoná bez toho, dopúšťa sa trestného činu porušovanie domovej slobody a poškodzovania cudzieho majetku. V Slovenskej demokracii bojujú medzi sebou rôzne skupiny. Skupina policajná je silnejšia než skupina majoritného obyvateľstva. Skupina Rómov je silnejšia než skupina policajná. Ak sa niekto bude domáhať práv na svojom pozemku voči nelegálnym osadníkom, tak polícia má právo zaistiť verejný poriadok. Pre políciu však predstavuje menší problém zaistiť majiteľa Kotlebu než nechať celú rómsku dedinu bez ubytovanie. Potulujúci Rómovia by boli veľkým nebezpečím pre svoje okolie ak by začali porušovať verejný poriadok, kradnúť a podobne. Ešte by sa mohli nasťahovať na pozemky víl našich skvelých politikov alebo by sa dali postupne do pohybu novopribúdajúci rómski bezdomovci a tiahli by celým Slovenkom. Kotleba by sa potom mohol na plný úväzok realizovať a “strestávať” všetku rómsku kriminalitu. A tak je lepšie, keď sa obetujú práva nejakých “bielych niktošov”, než aby naša mäkká polícia naháňala zdivočených Rómov po celom Slovensku. Ak teda Váš pozemok zaberie početná Rómska komunita, tak polícia platená z Vašich Vám zabráni ich odtiaľ vyhnať v záujme verejného poriadku. A to som si myslel, že nič nestojí nad právami majiteľov pozemkov. Ďalší ľudia, ktorí chceli Kotlebovi pomôcť vypratať pozemky boli zastrašovaní políciou, že budú spolupáchateľmi  trestných činov.  Prítomní ľudia sa tak otočili a vrátili domov. Problém sa nevyriešil, len vzrástla zlosť a nenávisť ľudí.

Pseudohumanisti obhajujú čierne stavby s odôvodnením, že zbúraním sa problém nevyrieši a čo s tými ľudmi bude. Prvá vec je, že sa musí zaistiť dodržiavanie zákona a o riešení rómskeho problému sa tu nebavíme. Druhá vec je, že dospelí ľudia a ich rodiny sa starajú sami o seba. Pokiaľ to nie sú schopní alebo ochotní, tak sa môžu o nich postarať charitatívne organizácie alebo skončia ako bezdomovci. V prípade krádeží a rabovania máme na to políciu, súdy a vezenie. Ale to by sa niekto nesmel báť riešiť problém bolestivo, ale spravodlivo.

Rómsky problém

A teraz obšírnejšie o Rómskom probléme.

Integrácia a rasizmus

Politici oficiálne hovoria o tom, ako sa musia rómski spoluobčania integrovať. Dobre sa im o tom hovorí z tepla vzdialeného parlamentu a kancelárií. Na samotnú prácu s Rómami sú vyčlenení pešiaci ako policajti, učitelia, úradníci, revízori a pod. To sú ľudia, ktorí nemajú za sebou politickú voľu byť chránení ani nemajú odvahu púšťať sa do konfliktov s problémovými občanmi.De jure tu realizujeme integráciu. De facto tu realizujeme rasizmus naruby (= rôzne práva a povinnosti pro Rómov, nie rasistickú nenávisť). Splnomocnenec pre rómsku menšinu Peter Pollák prichádza s programom integrácie Rómov. Na druhej strane však kritizuje bývalé snahy integrovať Rómov ako príčinu ich problémov. Politici zrejme používajú prístupy ako integrácia (= rovnosť) a rasizmus (= nerovnosť práv a povinností) účelovo tak, ako sa im to hodí. Nechať Rómov bývať v osadách a zároveň sa snažiť, aby sa vzdelávali a pracovali je taký mačkopes. Politici zatiaľ úspešne ukázali kvázi integráciu, že si z našich daní kupujú čas, len nech je “sociálny zmier”. A čo na to Rómovia z osád, že ich chceme integrovať? Im vyhovuje žiť v špine, bordeli a bezpracne. Ich inteligencia nie je na úrovni vyspelých ľudí v modernom štáte. Sú príliš horkokrvní a agresivní. Nedohodnete sa s nimi pomocou dialógu a argumentov. Poznajú iba silu a strach.

Novinári a politici

Novinári radi dramatizujú medzirasové trestné činy a špekulujú, či majú rasový podtext. Rómovia vždy budú obhajovať rómske obete a útočníkov. Bielych útočníkov budú odsudzovať. Obdobne to robia aj bieli politici a novinári. Len bielých obetí sa nemá kto zastať. Rómovia sú vlastne takí národovci. Bieli novinári a politici sa otáčajú chrbtom k vlastnému národu. Je to hanba.

Nové bývanie pre Rómov z dotácií EU

Slovensko získalo grant na výstavbu bytov pre Rómov v hodnote € 6M. Aby to ľudí toľko nedráždilo, tak byty sú údajne určené iba pre slušných Rómov. Argumentom pre tento grant je, že Rómovia bývajú ako v stredoveku. Slušní Rómovia a Rómovia v stredoveku sú však protichodné argumenty. Jeden z nich je očividne lož. Je nezmysel, že kvôli Rómom v osád dostanú iní slušní Rómovia lacné byty. Lacné nájemné byty majú byť určené pre perspektívnych mladých ľudí a ich rodiny, pokiaľ ich príjem nie je dostatočný. Postaviť byty len pre Rómov je jednoznačne rasizmus. Ak by boli tieto byty určené iba pre majoritu, Rómovia by to vykričali do celého sveta.

Záver

Európska únia má narastajúce problémy ekonomické a sociálne. Ľudia sa pýtajú, prečo im rastú dane a kde miznú. Múdra veta tvrdí, že peňazí je (zatiaľ) dostatok, iba sa zle prerozdeľujú. Miliardy eur už skončili bohvie kde vďaka našim politkom. Prečo nám teda tak vadia neprispôsobiví Rómovia? Ľuďom vadí menej, keď zaplatia dane, ktoré vlastne nikdy neuvidia. Ľuďom viac vadí, ak niekto porušuje zákony, parazituje, robí bordel, špinu, hluk, nadáva a ešte Vás prepadne. Potom sa niet čomu čudovať, že ľudia sa nechávajú zviesť extrémistami. Zatiaľ sa polícii darí zaisťovať verejný poriadok pri strete Rómov a extrémistov. Ale čím viac budú ľudia naštvanejší a chudobnejší, tím menej bude stačiť na zapálenie iskry nepokojov.

Autor: Radoslav Medzihradský | sobota 6.10.2012 10:29 | karma článku: 25,87 | přečteno: 1482x
  • Další články autora

Radoslav Medzihradský

Pochod Praha - Prčice 2014

Poprvé jsem se rozhodl absolvovat celý pochod Praha – Prčice. Loni jsem dal jenom padesátku. Trénoval jsem, ale menší vzdálenosti. Nechtěl jsem, aby mě únava při tréningu odradila. Už na foru http://www.praha-prcice.cz/forum se dlouho řešila pravidla. Někomu se nelíbil doprovod max. dvou dospělých na dítě. Větší rána pro některé byla, že děti nedostanou botičku. Já řešil jen to, jestli dám trasu Karla Kulleho (70 km) nebo jenom “kulového” :-).

21.7.2014 v 14:35 | Karma: 9,09 | Přečteno: 779x | Diskuse| Sport

Radoslav Medzihradský

Začínají volby – koho nevolit a koho možná volit

Díky dosavadním parlamentním stranám máme dluh 46% HDP. Každým rokem je schodek rozpočtu kolem 100 miliard. Daňové zatížení občanů narůstá. Pokud chcete dál zhoršovat naši aktuální životní úroveň, dejte hlas současným parlamentním stranám.

25.10.2013 v 8:42 | Karma: 12,60 | Přečteno: 665x | Diskuse| Politika

Radoslav Medzihradský

Co znamená 21. století?

Na webu, ale i v blozích kolem se někdy objevuji informace, že do našeho století již nepatří různé neduhy, např. nekulturní chování nebo opovrhování lidmi To je bohužel omyl. 21. století je jenom číslo, zajímavé tím, že začíná rok po roce 2000. Čísla ale nemají žádný vliv na lidské chování.

2.10.2013 v 14:23 | Karma: 9,32 | Přečteno: 482x | Diskuse| Společnost

Radoslav Medzihradský

Za citrusy do Mentonu

Menton je francouzské město poblíž severozápadní italské hranice. Přes svoji zeměpisnou šířku, jsou tam jenom mírné zimy, a proto se exotické rostliny pěstují celoročně ve volné půdě. Město je známé hlavně kvůli pěstování citrusů, které nejsou pro nás tak kyselé a dají se jíst s cukrem a kůrkou.

15.9.2013 v 22:38 | Karma: 9,29 | Přečteno: 838x | Diskuse| Cestování

Radoslav Medzihradský

Mojí vášní je pěstování citrusů

V prvním díle nepravidelné série o citrusech popíšu svůj pohled na toto hobby. Odborné informace nechám na další díly. Mám několikaleté amatérské zkušenosti s pěstováním citrusů. Není jich hodně, ale dost na to, abych se s Vámi podělil o základní informace.

14.8.2013 v 13:29 | Karma: 16,54 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1146x
Jsem programátor, ale čas strávený na počítači rád využívam pro čtení společenských témat.

Seznam rubrik