Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reality show

V současném režimu se ve slovenské i české televizi začali objevovat reality show, což jsou televizní pořady, ve kterých. skupina lidé sdílí společný prostor a čas nějakou činností pod dohledem kamer nebo štábu tak, aby zaujala diváky zo sestřihaného záznamu. Lidé žijí v izolovaném světě dnem i noci několik týdnů až měsíců. Jejich činnosti častečně plánuje štáv, ale chování samotných účastníků je nedeterministické. Na pokraji reality show stojí porady, kde se lidé opakovaně scházejí kvůli nějaké činnosti jako je vaření, změna image, nebezpečné kousky a pod.

Účastníci reality show jsou vlastně soutěžící. Motivací pro ně je odměna ve formě peněz. Odměnu získa jenom jeden nebo jedna dvojice. V některých reality show zůstavají soutéžící až do konce. V jiných zase soutěžící postupně vypadávají pokud nezůstane poslední dvojice/trojice, která  svede poslední souboj ve finále.

Z dosud viděných reality show vybíram tyhle:

-      Vyvolení: soutěžící tráví několik měsíců ve vile, kde tráví čas různymi úkoly pro pobavení diváků. Diváci postupně vyhazují soutěžící dokud nezůstane jeden, který získá vysokou finanční výhru, byt a auto,

-      Big brother: soutěz podobné reality show Vyvolení,

-      Farma: soutéžící tráví život na farmě, kde musí střídavě pod vedením jednoho z nich hospodáŕit se zahradou a domácimi zvířaty. Dále se musí o farbu starat nebo ji vylepšovat. Každý týden dochází k souboji dvou kandidátů, kde jeden soutěž trvale opustí. Nakonec zůstanou poslední dva soutěžící, kteří soupeří o vysokou finanční výhru,

-      Výměna manželek: dvě rodiny si vymění manželky na deset dní. Manželky se podílejí na plnění povinností v druhých rodinách. Prvních pět dní funguje rodina podle původního scénaře. Druhých pět dní funguje rodina podle pravidel cizí manželky,

-      Jste to, co  jíte: okrajové reality show, kde soutěžící pod dohledem lékařky a odborníka pro výživu postupuje redukční diétu.

K reality show se řadí i dokumentární filmy, kde herci vytváří fingované situace a sledují, jak lidé na novo vzniknuté situace reagují. Mezi takové filmy patří Český sen a Efekt přihlížejícího.

Proč lidé vstupují do reality show? Pro někoho je to možnost se vyřádit, zažít změnu nebo uniknout od reality. Lidé taky potřebujií peníze. Říká se, že peníze jsou až na prvním místě. I kdyby člověk chtěl, tak před reality show nikdy přesně neodhadne, co v ní zažije a jak se zachová. Co člověk zatím nezažil, to si teoreticky nikdy nedokáže úplně představit. Výhra nebo účast si žádájí svojí negativní daň. Ve výsledku pak soutěžící mohou zažít různé trauma z těchto důvodů:

-      nevhodné prostředí,, nevhodné činnosti: někdo třeba není zvyklý na fyzickou práci, u někoho se objeví klaustrofobie nebo stesk po domovu atď,

-      špatné vztahy mezi lidmi: rozdílné povahy, společný čas tráví inteligenti i blbci, mezi staršími a mladšími lidmi existuje generační střet atď.

Tyto traumy se týkají plnohodnotných reality show. U okrajových reality show jsou traumy menší, protože soutěžící netráví spolu všechen čas. Abych reality show nepopisoval úplně negativně, tak v Záměne manželek se objevili páry, kterým jiné prostředí a odloučení posilnilo vztah.

Proč diváci rádi sledují reality show? Diváci považují harmonii v televizi za nudnou. Mají rádi napětí. Toto napětí jim zprostředkovávají soutěžící prostřednictvím svých konfliktů a trápení. Inteligentní lidé hůře znášejí uvěznění v uzavřeném prostoru, klesají na duši a jejich vztah k okolí se zhoršuje. To všechno diváka přitahuje. Jenomže soutěžící nejsou herci, ktěrí hrají podle scénaře a po skončení jedného dějství jdou domů. Jsou to lidé, kteří skutečně proživají své pocity a ty si odnášejí i po skončení reality show. Třeba jejich zážitky mají trvalejší charakter a do podobné reality show by už nešli. Člověk zjistí, že peníze nejsou všechno. I já si říkam, že bych do žádné reality show nešel za nic na světě. Ale každý máme svojí cenu, u které se necháme zlomit.

Diváci se teší z trápení soutěžících. Ano, škodolibost je největší radost. Stávame se cyniky. Vytváření vypjatých situací soutěžících považujeme za samozřejmé a máme z nich radost. To všechno proto, že komerce má navrch. Jde přece o peníze. Někdo ze soutěžících si odnese domů balík peněz. Televize prodává divákům utrpení jiných a diváci to přijímají.  Budu rád, pokud ještě existuje dostatek lidí, kteří “kouzlu” reality show nepodlehli. Mě samotného někdy zaujme napětí mezi lidmi v současné reality show Farma. Pak je mi to líto, jak hluboko jsem klesnul.

Reality show vystavuje soutéžící do nepřirozeného prostředí. Ve skutečné realitě si lidé vybírají, kde a s kým budou trávit svůj čas. Tady si nic z toho nevyberete. Odejít z pořadu svévolně nemůžete. Každý člověk má svoji život, který sdílí s blízkými lidmi ze svého okolí. Prostě neříkate každému všechno a nepouštíte si každého k tělu. Tohle v reality show padá. Soutéžící se řeší vzájemně přesto, že v reálném životě si můžou akorát hledět svého. Ze soutěžících i diváků se stalo zboží. Lidské hodnoty se stali zbožím ve světě, kde se peníze stali novým bohem. Ještě štěstí, že nemáme skutečnou reality show podle filmu Hunger Games.

 

Autor: Radoslav Medzihradský | úterý 27.3.2012 22:00 | karma článku: 7,92 | přečteno: 1114x
  • Další články autora

Radoslav Medzihradský

Pochod Praha - Prčice 2014

Poprvé jsem se rozhodl absolvovat celý pochod Praha – Prčice. Loni jsem dal jenom padesátku. Trénoval jsem, ale menší vzdálenosti. Nechtěl jsem, aby mě únava při tréningu odradila. Už na foru http://www.praha-prcice.cz/forum se dlouho řešila pravidla. Někomu se nelíbil doprovod max. dvou dospělých na dítě. Větší rána pro některé byla, že děti nedostanou botičku. Já řešil jen to, jestli dám trasu Karla Kulleho (70 km) nebo jenom “kulového” :-).

21.7.2014 v 14:35 | Karma: 9,09 | Přečteno: 782x | Diskuse| Sport

Radoslav Medzihradský

Začínají volby – koho nevolit a koho možná volit

Díky dosavadním parlamentním stranám máme dluh 46% HDP. Každým rokem je schodek rozpočtu kolem 100 miliard. Daňové zatížení občanů narůstá. Pokud chcete dál zhoršovat naši aktuální životní úroveň, dejte hlas současným parlamentním stranám.

25.10.2013 v 8:42 | Karma: 12,60 | Přečteno: 665x | Diskuse| Politika

Radoslav Medzihradský

Co znamená 21. století?

Na webu, ale i v blozích kolem se někdy objevuji informace, že do našeho století již nepatří různé neduhy, např. nekulturní chování nebo opovrhování lidmi To je bohužel omyl. 21. století je jenom číslo, zajímavé tím, že začíná rok po roce 2000. Čísla ale nemají žádný vliv na lidské chování.

2.10.2013 v 14:23 | Karma: 9,32 | Přečteno: 482x | Diskuse| Společnost

Radoslav Medzihradský

Za citrusy do Mentonu

Menton je francouzské město poblíž severozápadní italské hranice. Přes svoji zeměpisnou šířku, jsou tam jenom mírné zimy, a proto se exotické rostliny pěstují celoročně ve volné půdě. Město je známé hlavně kvůli pěstování citrusů, které nejsou pro nás tak kyselé a dají se jíst s cukrem a kůrkou.

15.9.2013 v 22:38 | Karma: 9,29 | Přečteno: 839x | Diskuse| Cestování

Radoslav Medzihradský

Mojí vášní je pěstování citrusů

V prvním díle nepravidelné série o citrusech popíšu svůj pohled na toto hobby. Odborné informace nechám na další díly. Mám několikaleté amatérské zkušenosti s pěstováním citrusů. Není jich hodně, ale dost na to, abych se s Vámi podělil o základní informace.

14.8.2013 v 13:29 | Karma: 16,54 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Policisté v obleku, hlava státu v bezpečí. Ochranka ve videu předvedla svou práci

17. června 2024  14:49

Prověření terénu, koordinace policistů a především ochrana prezidenta Petra Pavla. Policie na svém...

Nerudová, Síkela, Kolaja či Mora? Poraďte politikům s výběrem eurokomisaře

17. června 2024  13:45

Emoce spjaté s letošními eurovolbami ještě nestihly doznít a vládní strany čeká další důležitá...

Univerzita Karlova rozporuje závěry vyšetřování střelby. Podá stížnost

17. června 2024  13:18,  aktualizováno  13:44

Karlova univerzita si bude stěžovat na závěry vyšetřování prosincové střelby na filozofické...

Putin dorazí do KLDR v úterý. Pak navštíví i Vietnam, Američanům to vadí

17. června 2024  13:39

Ruský diktátor Vladimir Putin navštíví ve dnech 18. a 19. června KLDR, pak odcestuje do Vietnamu....

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1147x
Jsem programátor, ale čas strávený na počítači rád využívam pro čtení společenských témat.

Seznam rubrik