Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

2. pilier v kocke ešte raz

Budem sa čiastočné opakovať, ale skúsim zhrnúť finančné argumenty pre (ne)podporu druhého piliera. Politické a iné rizika neuvádzam.

Demograficky vývoj hrozí, že čím bude menej pracujúcich v pomere k dôchodcom, tým menej sa na dôchodky vyberie. Dôchodky sa síce valorizujú, ale pracujúcim nie je možné donekonečna zvyšovať sociálne poistenie. Preto je lepšie, aby si pracujúci šetrili na dôchodok sami. Tým pádom nebudú mať v dôchodku reálne nižšiu sumu, než ktorú odovzdali súčasným dôchodcom. Pekne tvrdenie, lenže...

Hodnota peňazí odpovedá množstvu vykonanej prace. Sporenie na dôchodok je čiastočné zavadzajúci pojem. Hodnota peňazí sa časom mení a ak si chcete nasporiť na dôchodok, musíte usporiť niekoľko kráť viac než bude cieľová reálna suma a to z dôvodu znižovania množstva vykonanej prace a rastúcej inflácie.

Aby ste nemuseli v druhom pilieri nasporiť niekoľko kráť viac, než reálne získate, musíte neustále prekonávať infláciu. To sa Vám za 20 - 40 rokov asi nepodarí. Otázka je, z čoho vzniká zhodnotenie. U dlhopisových fondov je vyšší vynos vykúpený väčším rizikom nesplatenia bondov. Postupne budú pribúdať štáty s platobnou neschopnosťou. Investícia do akcii je vysoko riziková. Môžete investovať do spoločnosti, ktoré majú silnú pozíciu na trhu. Lenže akciové trhy sa pohybujú aj podľa nálad. Domnievam sa, že z dôvodu ekonomickej recesie, pozície eura, demografického vývoja a sociálnych problémov čaka trhy mierne medvedí trend. Akciové trhy môžu v momente Vaseho odchodu do dôchodku prudko poklesnúť a Vám zostanú oči pre plač. Riziko si môžete znížiť prechodom z akciového do dlhopisového fondu, ale ako som uviedol, riziko vysokej straty stále trvá a časovanie trhu je problém.

Česko(http://finance.idnes.cz/valorizace-penzi-o-tretinu-inflace-duf-/penze.aspx?c=A120612_1791177_penze_zuk) a Slovensko(http://peniaze.pravda.sk/dochodok/clanok/64669-v-penziach-bude-vsetko-inak-vypocet-valorizacia-aj-vek-odchodu-do-dochodku/) začali meniť/znižovať valorizáciu dôchodkov. Je to bohužiaľ nie kvôli demografickému vývoju, ale preto, že štáť nie je efektívny čí férový hospodár. To je argument pre druhy pilier. V druhom pilieri však platíte správcovským spoločnostiam zo zostatku na učte a podiel z výnosu. O tieto peniace prichádzate okamžité, keď ich inflácia ešte moc nezasiahla. Vaše peniaze však budete mat k dispozícii až odchodom do dôchodku.

Vo finále očakávam reálny dôchodok z druhého piliera obdobný tomu z prvého. Na Vašich peniazoch sa však okamžité priživia správcovské spoločnosti, ktoré Vám budú určovať podmienky, ako si odkúpiť rentu a vďaka poplatkom dostanete o niečo menej, z Vašich výnosov.

Ak sa starnutie populácie zabraní dostatočnou migráciou, oficiálne argumenty pre druhy pilier stratia z finančného hľadiska akýkoľvek zmysel. Zaistenie dôchodkov v rámci prvého alebo druhého piliera dokáže len úplné iný režim založený na morálnej spoločnosti, podpore ekonomiky, podnikania a rodiny. Ruky preč od politikov a finančníkov, ktorí Vám ponúkajú druhy pilier ako záchranu. Oba piliere sú momentálne nezmyselne a druhy pilier je lotéria, ktorú môžete hrať len raz za život.

Autor: Radoslav Medzihradský | pondělí 27.8.2012 10:53 | karma článku: 7,15 | přečteno: 530x
  • Další články autora

Radoslav Medzihradský

Pochod Praha - Prčice 2014

Poprvé jsem se rozhodl absolvovat celý pochod Praha – Prčice. Loni jsem dal jenom padesátku. Trénoval jsem, ale menší vzdálenosti. Nechtěl jsem, aby mě únava při tréningu odradila. Už na foru http://www.praha-prcice.cz/forum se dlouho řešila pravidla. Někomu se nelíbil doprovod max. dvou dospělých na dítě. Větší rána pro některé byla, že děti nedostanou botičku. Já řešil jen to, jestli dám trasu Karla Kulleho (70 km) nebo jenom “kulového” :-).

21.7.2014 v 14:35 | Karma: 9,09 | Přečteno: 779x | Diskuse| Sport

Radoslav Medzihradský

Začínají volby – koho nevolit a koho možná volit

Díky dosavadním parlamentním stranám máme dluh 46% HDP. Každým rokem je schodek rozpočtu kolem 100 miliard. Daňové zatížení občanů narůstá. Pokud chcete dál zhoršovat naši aktuální životní úroveň, dejte hlas současným parlamentním stranám.

25.10.2013 v 8:42 | Karma: 12,60 | Přečteno: 665x | Diskuse| Politika

Radoslav Medzihradský

Co znamená 21. století?

Na webu, ale i v blozích kolem se někdy objevuji informace, že do našeho století již nepatří různé neduhy, např. nekulturní chování nebo opovrhování lidmi To je bohužel omyl. 21. století je jenom číslo, zajímavé tím, že začíná rok po roce 2000. Čísla ale nemají žádný vliv na lidské chování.

2.10.2013 v 14:23 | Karma: 9,32 | Přečteno: 482x | Diskuse| Společnost

Radoslav Medzihradský

Za citrusy do Mentonu

Menton je francouzské město poblíž severozápadní italské hranice. Přes svoji zeměpisnou šířku, jsou tam jenom mírné zimy, a proto se exotické rostliny pěstují celoročně ve volné půdě. Město je známé hlavně kvůli pěstování citrusů, které nejsou pro nás tak kyselé a dají se jíst s cukrem a kůrkou.

15.9.2013 v 22:38 | Karma: 9,29 | Přečteno: 838x | Diskuse| Cestování

Radoslav Medzihradský

Mojí vášní je pěstování citrusů

V prvním díle nepravidelné série o citrusech popíšu svůj pohled na toto hobby. Odborné informace nechám na další díly. Mám několikaleté amatérské zkušenosti s pěstováním citrusů. Není jich hodně, ale dost na to, abych se s Vámi podělil o základní informace.

14.8.2013 v 13:29 | Karma: 16,54 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Objednávka USA a Británie, prohlásilo o obvinění z útoku ve Vrběticích Rusko

3. května 2024  17:35

Obvinění Ruska z podílu na výbuchu v muničních skladech ve Vrběticích v roce 2014 jsou...

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  17:16

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

CNN Prima NEWS vysílá už čtyři roky, k výročí připravuje nové pořady

3. května 2024

Zpravodajská stanice CNN Prima NEWS přinese divákům ke čtvrtému výročí zahájení vysílání nové...

Škody po požáru v Mionší jsou malé, prales podle hasičů zřejmě někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  16:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1146x
Jsem programátor, ale čas strávený na počítači rád využívam pro čtení společenských témat.

Seznam rubrik