Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Potřebujeme chrámy?

Dnes bych se chtěla trochu zamyslet nad smyslem chrámů . Chrámy jsou jedna z věcí, na kterých stojí každé náboženství.  Někdy mi přijde, že našim generacím zbyly jen klíče, ale netušíme  k jakému zámku patří. A tak máme plný svazek klíčů, který nikdy opravdu nevyužijeme a žádné dveře jimi neotevřeme. Jen se na ně díváme a připomínáme si něco, co je nám povědomé, ale už jsme to dávno zapomněli.

Každé náboženství má své chrámy. Každé má specifickou podobu svých chrámů, ale i přes to v nich najdeme spousty společných prvků. Každý má specifické tvary, specifickou architekturu, ale určitě na čem se shodneme je, že všechny jsou postaveny tak, aby v nich byla výborná akustika. Proč chrám potřebuje dobrou akustiku? Kvůli tomu, aby se v nich dalo dobře pracovat se zvukem.  Prvotní hudba a tance nepochází   z lidové tvorby, ale vznikly kvůli náboženským účelům. První hudba a tance pochází právě z chrámů.  A chrámy na Zemi existují od dob, kdy jsou na ní lidé.

Dnes jsme pomalu nějaké střípky zámků ke klíčům, které máme v rukou objevili, i když mozaika není úplná, protože používáme trochu jiné uvažování.

Dnes víme, že na nás má vliv světlo, specifické paprsky, barvy, vůně. Že nám mohou pomoci, či dokonce vyléčit. Samozřejmě mohou mít i negativní účinky. Proč by tam neměl patřit i zvuk? Už dnes jsou vědci, kteří prokázali, že zvuky mohou mít vliv na rostliny, na kojící matky, zvířata atd. Proč by nemohl zvuk mít vliv i na nás?

Akustika a architektura chrámu jdou ruku v ruce. Ve skutečnosti je celý chrám věc zvuku. Tím že jsme zmodernizovali chrámy, jsme z nich udělali obyčejné budovy jako každé jiné. Ztratili jsme klíče, abychom mohli najít správný zámek a za ním ukrytý význam. Ve skutečnosti máme technologie takové, že z chrámů by mohly být dokonalá místa pro objevování božskosti, přitom ale ve skutečnosti z nich děláme tuctové budovy, které nemají žádný význam. A k duchovosti člověka rozhodně nedovedou. Západní jazyky zdůrazňují lingvistickou stránku posvátných textů. Proto třeba přeložené Védy nemají absolutně žádný smysl. Ve skutečnosti smysl ale leží ve fonetice. Dříve byl kladen důraz, aby se texty předávaly ústně a ne písemně. Protože hlavní smysl, je správná výslovnost těchto slov, nikoliv jejich význam. Proto většina našich posvátných textů ztratila význam, protože bylo nezbytné dát smysl psanému slovu. Proto třeba i ve Védách jsou místa bez naprostého smyslu. Právě tyto pasáže si ponechali svoji původní sílu.  Například mantra  „óm“  vytváří specifický náraz, který na nás působí a může nám zaktivizovat celé tělo. Není zde otázka významu, ale smysl použití a užitečnosti.  Buddha jednou řekl, že Pravda je to,co se dá použít. Bohužel my tu použitelnost našim svatým textům ubíráme. Stávají se z nich jen torza pravdy. Zrovna tak chrám nemá žádný význam. Jeho význam tkví v užitečnosti a použitelnosti Dříve existovaly úplné fonetické texty, a chrámy sloužili jako místo, kde se zkoušela jejich vnitřní, skrytá hodnota. Samozřejmě že lidé mohou to zkoušet mimo chrám a jsou lidé, kteří chrám nepotřebují. Chrámy byly ale jako pomůcka, protože je více lidí,  kteří užitek zažijí v chrámu, nežli mimo chrám, i když samozřejmě  božskost je úplně stejně mimo chrám,jako jako v chrámu. Jde ale o to, že i když jsou lidé, kteří umí dojít k osvícení i mimo chrám, a to speciálními polohy těla, aby uzavřeli energetický kruh, tak chrám díky své architektuře pomáhá i obyčejným lidem tento energetický kruh uzavřít, protože už  dnes vědci zjistili, že zvuk je elektřina. Vědci v USA zjistili, že prožívání smutku či bolesti není nic jiného než elektrické proudy, které prochází centry v těle. A právě pomocí zvuku můžeme vyvolávat pocity blaha, lásky a štěstí. Dnes lidé chodící do chrámů,vám nejsou schopni vysvětlit, co se v chrámech dělo kdysi. Mají klíč v rukou, ale nevidí skrytá mystéria  za ním. A tak dělají věci zcela automaticky a beze smyslu.

Samozřejmě smysl chrámu není pouze vnitřní, ale i vnější. Lehce tak můžeme poznat „mrtvé“ chrámy. „Živý“ chrám poznáme tak, že když procházíme kolem, tak na nás působí jemné vlny, které z něj vychází a cítíte ve svém nitru změnu. Pokud je chrám nabit  energií a vibracemi, tak třeba pokud půjde okolo člověk, který se zrovna chystá někoho zavraždit, tak když projde kolem, zaplaví ho pocit soucitu. Proto bychom se mohli sami zamyslet nad tím, jak je tedy možné, že se tolik násilí děje klidně i přímo ve chrámech. A také bychom se mohli zamyslet, jak je možné, že chrámy se nám dnes zdají zbytečné, chátrají, či je využíváme i k  jiným účelům, než k rozjímání. Dříve každé vesnice byl centrem chrám, či alespoň malá kaplička…podívejme se ale,jak vypadá struktura obydlených oblastí dnešní doby. Když zničíme chrám, neexistuje žádná alternativa. Protože chrám je zdrojem inspirace 24 hodin denně. Víte jaké má člověk bohatství v chrámech? Kam člověk asi půjde, když chce najít klid mimo svůj domov, svého partnera, práce, nebo i celé společnosti? Když se nudíte doma, půjdete třeba do restaurace.  Ale co když jste unudění celým životem? Kam půjdete? Do chrámu. Tam  můžete najít klid, uvolnění a osvobodit se od světských problémů.

V příštím díle se budu zabývat smyslem poutních míst.

Přeji krásný den

Autor: Béatrice Radosa | sobota 4.6.2011 1:38 | karma článku: 11,88 | přečteno: 1563x
  • Další články autora

Béatrice Radosa

Když se na kadiboudu vrhnou těžkooděnci...

No, neříkejte mi, že po dobře provedené potřebě se vám vždycky neudělá líp. Znám dokonce paní, která na záchodě prozřela a uvěřila v Ježíše.

12.9.2016 v 11:54 | Karma: 29,97 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Občanské aktivity

Béatrice Radosa

Nesmíme se nechat zastrašit islámem.

V jedné věci mají naši sluníčkoví lidé pravdu. Bohužel o tom ale nevědí. Jedná se o jejich strach z toho, aby náhodou Evropané neměli strach z tolika psychicky narušených muslimů v Evropě. Prý by z toho vzešla bezdůvodná nenávist.

8.9.2016 v 22:40 | Karma: 32,65 | Přečteno: 2098x | Diskuse| Občanské aktivity

Béatrice Radosa

Ješitové. Aneb i Turecko může názorově spojit.

Já osobně rok 2016 vnímám v mnoha ohledech jako zlomový. Je důležité, abychom si ujasnili jakým směrem budeme dál pokračovat. Stalo se toho tento rok neskutečně moc, a to jsme teprve v půlce.

18.7.2016 v 0:43 | Karma: 18,77 | Přečteno: 500x | Diskuse| Politika

Béatrice Radosa

Jsem slunko, a vynikám svojí logikou.

Je pro nás naprosto normální, že na letištích procházíme kontrolami, musíme splňovat mnoho bezpečnostních opatření, a předkládáme svoje doklady, i když se pohybujeme v rámci EU.

29.6.2016 v 12:38 | Karma: 28,58 | Přečteno: 1201x | Diskuse| Společnost

Béatrice Radosa

Už nemáme Blok proti islámu.

Já osobně, z uplynulých událostí ohledně Bloku proti islámu, mám značnou radost. Nechci rozebírat nějaké nesmyslné rozepři.

30.5.2016 v 15:07 | Karma: 37,02 | Přečteno: 2966x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

4. května 2024  17:22

Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 113
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3970x
Bohémská umělkyně, operní pěvkyně, tantrička (levé ruky), masérka a feministka.

Bohemian artist, opera singer, (left hand) tantric teacher, massage therapist and feminist.